Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Ερώτηση για την εξαίρεση αποζημιώσεων σε δικαιούχους του Δήμου Παλαμά από το σεισμό της 3ης Μαρτίου 2021

seismos elassona

Ερώτηση για την εξαίρεση αποζημιώσεων σε δικαιούχους του Δήμου Παλαμά από το σεισμό της 3ης Μαρτίου 2021

Ο βουλευτής Σπύρος Λάππας μαζί με τον βουλευτή της Λάρισας Β. Κόκκαλη κατέθεσαν κοινή ερώτηση στον υπουργό Υποδομών και Μεταφοράς σχετικά με την  «Άδικη και αναιτιολόγητη η εξαίρεση του Δήμου Παλαμά από την ηλεκτρονική πλατφόρμα arogi.gov.gr για την υποβολή αίτησης των δικαιούχων που έχουν πληγεί από τον καταστροφικό σεισμό της 3ης Μαρτίου του 2021 και δικαιούνται αποζημιώσεως»

Συγκεκριμένα η ερώτηση έχει ως εξής: Βάσει της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (Β’ 5950/16.12.2021) αναφορικά με την διαδικασία χορήγησης πρώτης αρωγής έναντι στεγαστικής συνδρομής, σε ιδιοκτήτες πρώτης κατοικίας ή ακινήτου επαγγελματικής χρήσης που επλήγησαν από τον σεισμό της 3ης Μαρτίου 2021 στη Θεσσαλία, την Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2021, άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα arogi.gov.gr για την υποβολή αιτήσεων των δικαιούχων με την προθεσμία υποβολής αιτήσεων να έχει λήξει στις 14 Ιανουαρίου 2022.

Σύμφωνα με καταγγελίες δημοτών του Δήμου Παλαμά, ο Δήμος Παλαμά είχε μείνει εκτός της λίστας των πληγεισών περιοχών που περιελήφθησαν στην πλατφόρμα, παρά το γεγονός ότι πλήθος κτιρίων της περιοχής έχουν υποστεί σημαντικές ζημίες, με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες κατοικιών και επαγγελματικών κτιρίων, να μην δύνανται να υποβάλλουν αίτηση χορήγησης στεγαστικής συνδρομής.

Το Υπουργείο Οικονομικών, μετά την λήξη της προθεσμίας για υποβολή αιτήσεων στήριξης των πληγέντων από τον σεισμό της 3ης Μαρτίου 2021 στη Θεσσαλία, προχώρησε στις 13 Ιανουαρίου 2022 σε καταβολή αποζημιώσεων στους δικαιούχους Κρατικής Αρωγής. Πρόκειται για τον δεύτερο γύρο εκταμίευσης έπειτα από το άνοιγμα της πλατφόρμας arogi.gov.gr, στις 17 Δεκεμβρίου 2021, για τους σεισμόπληκτους συμπολίτες μας στη Θεσσαλία, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλοι γύροι πιστώσεων, προκειμένου να εξασφαλιστεί η πρώτη αρωγή για τους αιτούντες που τη δικαιούνται.

Επειδή, σύμφωνα με καταγγελίες, οι πληγέντες συμπολίτες μας στον δήμο Παλαμά, ενώ έχουν πληγεί από τον καταστροφικό σεισμό και δικαιούνται αποζημίωσης, στερήθηκαν τη δυνατότητα υποβολής των αιτήσεων, με ορατό τον κίνδυνο της μη ένταξης τους και  απώλειας του δικαιώματος  χορήγησης της.

Επειδή, προκειμένου να μη μείνει κανένας και καμία δικαιούχος εκτός του πλαισίου ενίσχυσης που προσφέρει η πρώτη αρωγή, η Κυβέρνηση πρέπει να δώσει την δυνατότητα υποβολής αίτησης στην πλατφόρμα arogi.gov.gr και στους πληγέντες του Δήμου Παλαμά, περιλαμβάνοντας τον Δήμο Παλαμά μεταξύ των πληγεισών περιοχών.

Επειδή είναι αναιτιολόγητη η εξαίρεση από την ως άνω πλατφόρμα των πληγέντων πολιτών του Δήμου Παλαμά, και απαιτείται η άμεση παρέμβαση του Υπουργείου Υποδομών, ώστε να αρθεί η άδικη μεταχείριση.

Επειδή, είναι αδιανόητο λόγω παραλείψεων και αστοχιών στην εφαρμογή της διαδικασίας από την πλευρά της πολιτείας, πολίτες που έχουν πληγεί από τον καταστροφικό σεισμό και δικαιούνται αποζημίωσης να στερούνται του δικαιώματος χορήγησης της.

Ερωτάται ο αρμόδιος κ. Υπουργός:

  • Είναι αληθές ότι η περιοχή του Δήμου Παλαμά δεν περιλαμβάνετε στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και δη στη λίστα των πληγεισών περιοχών;
  • Οι ιδιοκτήτες κατοικιών και επαγγελματικών κτιρίων του Δήμου Παλαμά, που έχουν υποστεί σημαντικές ζημίες, δύνανται να υποβάλλουν αίτηση χορήγησης στεγαστικής συνδρομής, και με ποια ακριβώς διαδικασία;
  • Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί, ώστε να επιλυθούν άμεσα τα προβλήματα που έχουν προκύψει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα arogi.gov.gr, ώστε να δοθεί η δυνατότητα υποβολής αίτησης στο σύνολο των δικαιούχων του Δήμου Παλαμά;



Total
0
Shares
Previous Article
triantopoulos

Χρ. Τριαντόπουλος: Τρίτη πληρωμή πρώτης αρωγής στους σεισμόπληκτους της Σάμου και της Θεσσαλίας

Next Article
Rapid tests: Το πρόγραμμα στη Θεσσαλία

Rapid tests: Το πρόγραμμα στη Θεσσαλία σήμερα Παρασκευή 28 Ιανουαρίου

Related Posts