Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Έρχεται στον ουρανό μας: O Κομήτης SWAN στα καλύτερά του

cometswanati

Έρχεται στον ουρανό μας: O Κομήτης SWAN στα καλύτερά του

O κομήτης C / 2020 F8 (SWAN) ίσως ο πιο φωτεινός κομήτης που θα δούμε φέτος και θα είναι στα καλύτερά του από τώρα  έως τα μέσα Ιουνίου.Θα είναι ορατός από το Ηνωμένο Βασίλειο στον βορειοδυτικό τμήμα του ουρανού μετά το ηλιοβασίλεμα κοντά στον ορίζοντα.
Μαζί με τον Ήλιο, τους πλανήτες και τους Αστεροειδείς αποτελούν το Ηλιακό Σύστημα, το πλησιέστερο μέρος του Σύμπαντος.
Οι κομήτες είναι αντικείμενα από βράχο και πάγο σε οποιοδήποτε μέγεθος ,από το μέγεθος  των βουνών έως και το μέγεθος της Νήσου Γουάιτ το οποίο είναι κομητεία και το μεγαλύτερο νησί της Αγγλίας με έκταση 384 km  βρίσκεται στη Μάγχη και είναι το δωδέκατο μεγαλύτερο του Ηνωμένου Βασιλείου .
Για τις περισσότερες τροχιές τους,οι κομήτες απέχουν πολύ από τον ήλιο,ταξιδεύουν μέσα στο παγωμένο σύμπαν και είναι αδρανείς.Όταν πλησιάσουν τον Ήλιο τα πράγματα αλλάζουν:θερμαίνονται και οι πάγοι αρχίζουν να μετατρέπονται σε αέριο και εκτοξεύσεις αερίου και σκόνης εκρέουν από την επιφάνειά τους.
Η πίεση ακτινοβολίας από το φως του Ήλιου και τον Ηλιακό άνεμο στη συνέχεια «σκουπίζει» το αέριο και τη σκόνη σχηματίζοντας τις περίφημες ουρές που μπορούν να εκτεθούν για δεκάδες εκατομμύρια χιλιόμετρα. Αυτές οι ουρές μπορούν να είναι εξαιρετικά όμορφες και να εμφανίζονται σε πολλά
από τα καλύτερα σχέδια και φωτογραφίες στην αστρονομία.
Ο SWAN ανακαλύφθηκε στα τέλη Μαρτίου σε εικόνες από τον δορυφορικό ηλιακό και
Heliospheric Observatory (SOHO) δορυφόρο.
Είναι αρκετά φωτεινός, αλλά θα ξεθωριάσει σχετικά γρήγορα. Το Ηνωμένο Βασίλειο πάντως θα τον απολαύσει στον ουρανό του από την τελευταία εβδομάδα του Μαΐου έως τις αρχές Ιουνίου.
Με τη βοήθεια ενός τηλεσκόπιου  ή με ένα αρκετά καλό κιάλι ο κομήτης θα πρέπει να είναι ορατός στο βορειοδυτικό  τμήμα του ουρανού μετά το ηλιοβασίλεμα, αρκετά κοντά στον ορίζοντα.
Οι τυχεροί θεατές μπορεί ακόμη και να το δουν με γυμνό μάτι, μόνο – μερικοί αστρονόμοι στο νότιο ημισφαίριο το έχουν ήδη καταφέρει αυτό μιας και η φωτεινότητα του ουρανού σε συνδυασμό με το λυκόφως και το χαμηλό υψόμετρο στο οποίο κινείται  O κομήτης C / 2020 F8 (SWAN) δυσχεραίνει τη θέασή του με γυμνό μάτι.

1 comet

The path of Comet C/2020 F8 (SWAN) across the evening sky in the UK in May and June 2020. Credit: Stuart Atkinson/Licence type Attribution (CC BY 4.0)
A short video guide to seeing comet SWAN from the UK and mid-northern latitudes.


phys.org



Total
0
Shares
Previous Article
mitsitakis

Μητσοτάκης: Πρόγραμμα 24 δισ. ευρώ για στήριξη εργασίας, μείωση φόρων, τόνωση επιχειρηματικότητας

Next Article
pefkianaki maria ofthalmiatros new

Επαναλειτουργία των ιατρείων της Οφθαλμίατρου Δρ. Μαρίας Πευκιανάκη

Related Posts