Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Επιτυχημένη η εκδήλωση παρουσίασης στην Αθήνα του νέου βιβλίου-λευκώματος της Βασιλικής Κοζιού-Κολοφωτιά

vivlio kolofotia Athina Krania

Επιτυχημένη η εκδήλωση παρουσίασης στην Αθήνα του νέου βιβλίου-λευκώματος της Βασιλικής Κοζιού-Κολοφωτιά με τίτλο «Η Κρανιά Καρδίτσας και οι οικισμοί της-Ιστορία-Λαογραφία-Πολιτισμός»

Γράφει ο Δρ Στέφανος Κούτρας

Παρουσιάστηκε στην Αθήνατο Σάββατο 27 Μαΐου στην φιλόξενη αίθουσα της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών το βιβλίο-λεύκωμα της συγγραφέως Βασιλικής Κοζιού-Κολοφωτιά με τίτλο «Η Κρανιά Καρδίτσας και οι οικισμοί της-Ιστορία-Λαογραφία-Πολιτισμός». Το πόνημα είναι 400 σελίδων (Α4),  έγχρωμο, σκληρόδετο, εκδόσεις Φάος-Εκτυπώσεις Ηλίας Καρκαλέτσος. Την εκδήλωση παρουσίασης συνδιοργάνωσαν  η Ομοσπονδία Θεσσαλικών Σωματείων «Η ΠΑΝΘΕΣΣΑΛΙΚΗ ΣΤΕΓΗ» και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κρανιωτών Καρδίτσας της Αθήνας. Κατάμεστη η αίθουσα από Αθηναίους κατοίκους της Κρανιάς,  εκπροσώπους των πρωτοβάθμιων συλλόγων της ΠανθεσσαλικήςΣτέγης και πολλών φίλων και συνεργατών της συγγραφέως.Μέσα από το βιβλίο οι φίλοι της ιστορίας, της λαογραφίαςκαι του πολιτισμού θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν πολύτιμα στοιχεία της Κρανιάς και των οικισμών της, της Καρδίτσας και ευρύτερα της Θεσσαλίας.

Την παρουσίαση του βιβλίου έκαναν: Η Δρ Αικατερίνη Καμηλάκη τ. Διευθύντρια του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, ο Επίκουρος Καθηγητής Αστικής Λαογραφίας Φιλοσοφικής Σχολής ΕΚΠΑ Γιώργος Κούζας και ο συγγραφέας Δημήτρης Παπαχρήστος.

Η Αικατερίνη Καμηλάκη ανάμεσα στ’ άλλα τόνισε: «… Η Βάσω Κοζιού, έχοντας τη δυνατότητα να βρίσκεται κοντά στην πηγή του λαϊκού πολιτισμού, όντας και η ίδια ένα ρυάκι της, διέθεσε χρόνο και μόχθο για τη συγκέντρωση σταδιακά των στοιχείων στα οποία στηρίζεται το έργο της…».«Η Κ. Κοζιού ανήκει εδώ και δεκαετίες, που τη γνωρίζω, σε κείνους που κόντρα στο ρεύμα έμεινε πιστή στην τοπικότητα, προσπαθώντας να την αποτυπώσει με πιστότητα, σεβασμό και ευαισθησία. Τότε που η επιστροφή στις ρίζες δεν ήταν μόδα ή αδήριτη ανάγκη, αλλά συντηρητικότητα και ιδιορρυθμία. Σήμερα η προτροπή για επιστροφή στον αγροτικό χώρο και στις ασχολίες που συνδέονται με αυτόν είναι ρεύμα, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά παγκοσμίως. Το βιβλίο της, βεβαίως, προσφέρεται άριστα για μια συζήτηση, καθώς εστιάζει, χωρίς να θεωρητικολογεί, στη μεγάλη σημασία του πολιτισμού του τόπου και διαπιστωτικά παραπέμπει στη τοπικότητα, locality λέγεται διεθνώς, ως διέξοδο στα προβλήματα…». «Οι Κρανιώτες οφείλουν στην Βάσω Κοζιού, την υλοποίηση της φιλόδοξης ιδέας για τη συγκέντρωση ενός πολύτιμου αρχειακού, προφορικού, οπτικού και δημοσιευμένου υλικού για την ιστορία και τη λαογραφία του χωριού τους, που ελάνθανε κρυμμένο και παραπεταμένο στα σεντούκια τους και στις σκονισμένες από τη χρυσόσκονη της σύγχρονης ζωής μνήμη. Ενδεχομένως να μην αξιολογούν σήμερα αναλόγως αυτή την προσπάθειά της. Αυτό θα το κάνουν οπωσδήποτε οι μελλοντικές γενιές με ευγνωμοσύνη».

Στην προφορική του εισήγηση ο επίκουρος καθηγητής Αστικής Λαογραφίας ΕΚΠΑ Γιώργος  Κούζας τόνισε τόσο τον κοινωνικο-ιστορικό χαρακτήρα του βιβλίου όσο και την ολιστική προσέγγιση που επιχειρεί στα θέματα η κα Κοζιού. Όπως τόνισε, ο κ. Κούζας το βιβλίο της καςΚοζιού αναλύει συνολικά όλες τις όψεις του λαϊκού πολιτισμού της Κρανιάς (κοινωνική ζωή, υλικός πολιτισμός και έντεχνος λαϊκός λόγος), εξετάζοντας τα φαινόμενα μέσα σε συγκεκριμένα ιστορικά πλαίσια. Είναι δε σημαντικό να τονιστεί ότι η κα Κοζιού, όπως υπογράμμισε ο κ. Κούζας, δεν εξετάζει μόνο τον παραδοσιακό πολιτισμό της περιοχής της Κρανιάς αλλά εγκύπτει και στον σύγχρονο πολιτισμό με εκτενή αναφορά στον Σύλλογο της Κρανιάς και το πολύπλευρο έργο του. Τέλος, είναι σημαντικό το γεγονός ότι μελετά και την παρουσία των Κρανιωτών στον σύγχρονο αστικό χώρο, με ειδική αναφορά στον Σύλλογο Κρανιωτών Αθήνας. Το βιβλίο της καςΚοζιού, κατέληξε ο κ. Κούζας, είναι μια μονογραφία που μπορεί να αποτελέσει υπόδειγμα για τη συγγραφή και άλλων ανάλογων μονογραφιών από άλλες περιοχές της Ελλάδας

Ο Δημήτρης Παπαχρήστος στην ομιλία ανέφερε: “Διαβάζοντας το βιβλίο της Βάσως Κοζιού είδα, αισθάνθηκα και ταξίδεψα στο παρελθόν που είναι η ίδια μας η ζωή. Άγγιξα τόπους, χάιδεψα αντικείμενα μα πιο πολύ με βοήθησε να ζωντανέψουν οι μνήμες που κουβαλάω, που κουβαλάμε όλοι μας από την παιδική μας πατρίδα, τον τόπο που γεννηθήκαμε. Η συγγραφέας, δασκάλα αληθινή,καταφέρνει να συνδυάσει και να δέσει την ιστορία, τη λαογραφία και τον λαϊκό πολιτισμό σκιαγραφώντας τον από τα μυθικά χρόνια ως τις μέρες μας. Αξιοποιεί τη βιβλιογραφία της, τη συνδέει με τις ζωντανές προφορικές πηγές με τον δικό της τρόπο και την προσωπική της γραφή και αίσθηση. Πρόκειται ειλικρινά για έναν άθλο, μια σπουδαία ερευνητική δουλειά που ευτυχώς ήρθε στο φως μέσα από το βιβλίο της Κοζιού που θα μείνει ως παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές όχι μόνο της Κρανιάς αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Πιστεύω δε ακράδαντα πως είναι μελλοντική περιουσία του τόπου μας, γιατί καλλιεργεί τη μνήμη, το μόνο όπλο που έχουμε ν’ αντισταθούμε στη φθορά του χρόνου και μας οπλίζει να υπερασπιστούμε και να νιώσουμε την πατρίδα μας. Η Βάσω δεν έγραψε ένα ακόμα βιβλίο. Βιώνει το παρελθόν, το φέρνει στο παρόν για να προλάβουμε το μέλλον, ειδάλλως δεν θα το συναντήσουμε ποτέ. Ευτυχώς σαν τη φίλη μου Βάσω υπάρχουν ακόμη αρκετοί λαογράφοι ερευνητές.

Χαιρετισμούς απηύθυναν:

Ο Δήμαρχος Μουζακίου Θεοφάνης Στάθης, ο οποίος συνεχάρη τη συγγραφέα τονίζοντας τη σπουδαιότητα του ερευνητικού της έργου και τη διαχρονική της προσφορά στον τόπο μας. Μιλώντας για το βιβλίο της είπε πως είναι ένα ιστορικό ντοκουμέντο για τον τόπο μας, αφού μέσα απ’ αυτό ξεπροβάλλει η ιστορία της Κρανιάς, της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Μουζακίου, της Καρδίτσας και της Θεσσαλίας από την αρχαιότητα, τη Βυζαντινή περίοδο και την Τουρκοκρατία έως τις μέρες μας. Τόνισε δε ιδιαίτερα ότι στη θητεία του στήριξε διάφορες εκδόσεις δημοτών του που αναφέρονται στην τοπική ιστορίακαι ότι θα συνεχίσει να το κάνει και μελλοντικά.

Ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Κρανιωτών Αθήνας Βασίλης Καραλέξης τόνισε το πόσο σημαντικό είναι το βιβλίο της συγχωριανής του Βασιλικής Κοζιού-Κολοφωτιά που περιλαμβάνει διαχρονικά την ιστορία της Κρανιάς από το 1348 ως τις μέρες μας. «Χάρη στην αγάπη  της συγγραφέως προς το χωριό και τους ανθρώπους του μας παραδόθηκε ως δώρο ένα πολύτιμο πόνημα μέσα από το οποίο ξεπροβάλλειη ιστορία, λαογραφίακαι ο πολιτισμός της Κρανιάς, στοιχεία πολύτιμα της γενέτειράς μας». Τόνισε δε ιδιαίτερα πως πρέπει να έχουμε στο νου μας ότι «χωρίς τη γνώση του χθες δεν μπορούμε να χαράξουμε ιστορία στο σήμερα».

Ο Πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών Κώστας Καρούσος είπε για το βιβλίο και τη συγγραφέα: «…Η Βασιλική Κοζιού-Κολοφωτιά, εκπαιδευτικός, ερευνήτρια και με ιδιαίτερη και προσεγμένη προσέγγισητου γενέθλιου τόπου, μας προσφέρει έργο διαχρονικής οντότητας, με άκρως υποδειγματικές και παρατιθέμενες εργασίες της τοπικής  κοινωνίας, που ταυτοποιούν την Εθνική μας ταυτότητα με το απώτερο και μακρινό παρελθόν, προσφέροντας πλήθος στοιχείων ομογενοποιημένης ευαισθησίας, που δημιουργεί ένα ηθικό και κοινωνικό εφαλτήριο αγάπης και θυσιαστικής προσήλωσης και ανάδειξης,  μιας συνεχόμενης ανά τους αιώνες-παραγωγής έργου, κοινωνικού πολιτισμού, σαν αποκάλυψη ιστορικής ανταποδοτικότητας και δημιουργικής παρουσίας στο σημερινό κοινωνικό γίγνεσθαι…».

Ο συνθέτης Θωμάς Μπακαλάκος στο σύντομο χαιρετισμό που απέστειλε ανάμεσα στα άλλα λέει: Η κ. Βάσω Κοζιού είναι δυνατή και σταθερή δύναμη πολιτισμού στην Καρδίτσα με πράξεις που έφερε εις πέρας μόνη της, όπως η έκδοση που σήμερα παρουσιάζεται για την ιδιαίτερη πατρίδα της Κρανιά και άλλες που συμμετείχε και είχε καθοριστική δράση για την επιτυχία τους. Πολλές από αυτές πέρασαν τα σύνορα της πόλης μας και την έκαναν γνωστή παντού στη χώρα μας. Ακούραστη, ανθούσα και με εφηβική διάθεση, είμαι βέβαιος ότι θα συνεχίσει να προσφέρει στον πολιτισμό για πολλά χρόνια ακόμα. Θερμά συγχαρητήρια κυρία Βάσω Κοζιού και καλοτάξιδη η έκδοση σου  για την αγαπημένη σου Κρανιά.

Ολοκληρώνοντας το δελτίο  θα ήθελα να προσθέσω ότι η υλοποίηση της εκδήλωσης παρουσίασης του συλλεκτικού Βιβλίου-Λευκώματος με τίτλο «Η Κρανιά και οι οικισμοί της-Ιστορία, Λαογραφία, Πολιτισμός» μας δίνει την ευκαιρία να αποδώσουμε τα εύσημα στην συγγραφέα ακάματη ερευνήτρια της τοπικής μας ιστορίας και του λαϊκού πολιτισμού την εκλεκτή Θεσσαλή κ Βάσω Κοζιού-Κολοφωτιά. Η συγγραφέας έχει πολυετή συνεισφορά στην ανάδειξη της ιστορίας και του πολιτισμού του Ν. Καρδίτσας και της Θεσσαλίας ευρύτερα. Το έργο της αποτελεί σημαντική παρακαταθήκη για τις επερχόμενες γενεές και την κατατάσσει στους σημαντικούς ανθρώπους των γραμμάτων της ιδιαίτερης πατρίδας. Το διδακτικό της έργο, η πολυετής διαχρονική δράση της σε φορείς πολιτισμού,η διοργάνωση επιστημονικών συνεδρίων και η αγάπη για την γενέτειρά της συνθέτουν τη δομή της πολύδραστης προσωπικότητας. Ευχή μου οι θεσμικοί φορείς να στηρίξουν και να αναδείξουν το έργο της προς όφελος της κοινωνίας των πολιτών. Πολλά συγχαρητήρια στον Δήμαρχο Μουζακίου κ.  Θεοφάνη Στάθη και τους ιδιώτες χορηγούς για την έκδοση του καλαίσθητου εκδοτικού κοσμήματος. Εγκάρδιες ευχαριστίες στον πολιτιστικό Σύλλογο Κρανιωτών της Αθήνας αλλά και στον Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο της Κρανιάς για την πραγματοποίηση της σημαντικής εκδήλωσης. Αγαπητή μας, Βάσω, καλοπόρευτο το βιβλίο σου με τη στήριξη όλων μας.

Την εκδήλωσή μας τίμησαν με την παρουσία τους ο ποιητής, αρθρογράφος, συγγραφέαςΔρ Παντελής Μπουκάλας, ο συγγραφέας Μήτσος Κασόλας, ο αρχιμουσικός και συνθέτης Δημήτρης Αγραφιώτης, οι δημοσιογράφοι Ηλίας Βολιώτης-Καπετανάκης και Ηλίας Προβόπουλος, ο ποιητής Γεώργιος Παπακώστας, ο δικηγόρος-λαογράφος Μενέλαος Παπαδημητρίου, η  πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και του Πολιτιστικού οργανισμού του Δήμου Μουζακίου Μαρία Καραμπέκου, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Κρανιάς Ευάγγελος Καραμπέκος, ο επιχειρηματίας και χορηγός της έκδοσης Ιπποκράτης Κουτσιανάς, εκπρόσωποι πολιτιστικών συλλόγων και πλήθος Κρανιωτών που ζουν στην Αθήνα.

Την εκδήλωση παρουσίασε η θεατρολόγος-σκηνοθέτης Αθανασία Καλογιάννη, η οποία διάβασε αποσπάσματα του βιβιβλίου-λευκώματος.

Δρ Στέφανος Κούτρας

Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Θεσσαλικών Σωματείων «Η ΠΑΝΘΕΣΣΑΛΙΚΗ ΣΤΕΓΗ»

vivlio kolofotia Athina Krania 1 vivlio kolofotia Athina Krania 2




Total
0
Shares
Previous Article
katastimata 1

Θερινό ωράριο λειτουργίας καταστημάτων Καρδίτσας, Σοφάδων και Παλαμά

Next Article
paneladikes eksetaseis

Πρόγραμμα Πανελλαδικών εξετάσεων 2023 ΕΠΑΛ και ΓΕΛ