Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Επιτροπή Ειρήνης Ν. Καρδίτσας: Ανακοίνωση για τον σεισμό της 30ης Οκτώβρη 2020

eedye epitropi eirinis karditsas

Επιτροπή Ειρήνης Ν. Καρδίτσας: Ανακοίνωση για τον σεισμό της 30ης Οκτώβρη 2020

Η Επιτροπή Ειρήνης Ν. Καρδίτσας (μέλος της ΕΕΔΥΕ) εκφράζει την πιο θερμή της αλληλεγγύη και συμπαράσταση στο λαό της Σάμου, στο λαό και στην Επιτροπή Ειρήνης της Τουρκίας, που δοκιμάζονται από τον καταστροφικό σεισμό της 30ης Οκτώβρη 2020, με δεκάδες θύματα, εκατοντάδες τραυματίες κι ανυπολόγιστες υλικές καταστροφές και στις δυο χώρες.

Οι τελευταίες εξελίξεις με τον καταστροφικό σεισμό φανερώνουν γι’ άλλη μια φορά με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο την έλλειψη μέτρων αντισεισμικής προστασίας και τις διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων και της Ελλάδας και της Τουρκίας, που μπροστά στα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων αφήνουν τους λαούς και στις δυο πλευρές του Αιγαίου ανοχύρωτους κι απροστάτευτους στις φυσικές καταστροφές. Την ώρα που δίνεται πακτωλός χρημάτων κι από τις δυο χώρες για εξοπλισμούς, οι λαϊκές ανάγκες για αντισεισμικά έργα υποχρηματοδοτούνται, μπαίνοντας στη μέγγενη της λογικής “κόστους – οφέλους”, με οδυνηρές συνέπειες για τους λαούς. Αναδεικνύεται στην πράξη, πως οι συζητήσεις του προηγούμενου διαστήματος για υπαγωγή κι ανάπτυξη μηχανισμών πολιτικής προστασίας από το ΝΑΤΟ, δεν έχουν καμιά απολύτως σχέση με τις πραγματικές λαϊκές ανάγκες, αλλά στοχεύουν στην εξυπηρέτηση των πολεμικών του σχεδιασμών.

Ιδιαίτερα σε μια περίοδο που κλιμακώνονται οι αντιθέσεις, οι ανταγωνισμοί και η επιθετικότητα ανάμεσα στην τουρκική και στην ελληνική αστική τάξη, στο πλαίσιο των γενικότερων ανταγωνισμών ανάμεσα σε ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ με τη Ρωσία, την Κίνα και την εμπλοκή δεκάδων κρατών στην περιοχή, αναδεικνύεται ξεκάθαρα πως οι λαοί της Ελλάδας και της Τουρκίας δεν έχουν να μοιράσουν τίποτα. Οι ανταγωνισμοί ανάμεσα στις αστικές τάξεις των δυο χωρών είναι ξένοι με τις λαϊκές ανάγκες, με τα πραγματικά συμφέροντα των δυο λαών.

Είναι ανάγκη να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα, όπως:

  • Άμεση φροντίδα και περίθαλψη των τραυματιών.
  • Άμεσα προληπτικά μέτρα για μετασεισμούς.
  • Άμεση και πλήρη αποκατάσταση των κατεστραμμένων υποδομών, των δημόσιων κτιρίων (σχολεία, πανεπιστήμια κ.λπ.), των οδικών δικτύων, των λαϊκών κατοικιών.
  • Αποζημίωση και ολόπλευρη στήριξη των πληγέντων.
  • Ουσιαστικό έλεγχο καταλληλότητας όλων των κτιρίων, ιδιαιτέρως των δημόσιων υπηρεσιών και των εργασιακών χώρων, για την προστασία της ζωής των εργαζομένων και του πληθυσμού συνολικότερα.
  • Αποκατάσταση και συντήρηση των ιστορικών μνημείων.

Οι λαοί της Ελλάδας και της Τουρκίας έχουν τη δύναμη μέσα από την πάλη τους να βάλουν εμπόδια σε αυτή την πολιτική που γεννά τη φτώχεια, την εκμετάλλευση, που αφήνει τους λαούς ανοχύρωτους μπροστά στις φυσικές καταστροφές κι από την άλλη στρώνει το έδαφος για το πολεμικό σφαγείο. Τώρα είναι η ώρα να δυναμώσει η κοινή πάλη, ώστε κάθε λαός να βρει τη δική του περπατησιά και να γίνει νοικοκύρης στον τόπο του. Να ανοίξει ο δρόμος για ένα κόσμο με πραγματική ειρήνη, φιλία, αλληλεγγύη, αμοιβαίες κι επωφελείς σχέσεις ανάμεσα στους λαούς, για να “γίνουν τα σκοτάδια λάμψη”, όπως σημείωνε ο μεγάλος κομμουνιστής Τούρκος ποιητής Ναζίμ Χικμέτ.

Καρδίτσα, 2 Νοέμβρη 2020




Total
0
Shares
Previous Article
astynomika syllhpseis

Σοφάδες: Συνελήφθησαν δύο άτομα για ένα ρολόι και 30 ευρώ

Next Article
Κλειστή λόγω εργασιών για πεζούς και οχήματα η γέφυρα Καραϊσκάκη

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη γέφυρα Καραϊσκάκη