Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Επιτακτική ανάγκη η ηλικιακή ανανέωση και στήριξη του αγροτικού κόσμου!

Χρυσούλα Κατσαβριά-Σιωροπούλου

Άρθρο της Χρυσούλας Κατσαβριά Σιωροπούλου

τ.Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Καρδίτσας

Επιτακτική ανάγκη η ηλικιακή ανανέωση και στήριξη του αγροτικού κόσμου!

Όλοι αναγνωρίζουν το σημαντικό ρόλο της πρωτογενούς παραγωγής στην ανάπτυξη της χώρας ,την ανόρθωση της οικονομίας, τη συμβολή της στο Α.Ε.Π. , στην απασχόληση και  στη διατήρηση του αγροτικού τοπίου.

Ο αγροκτηνοτροφικός  τομέας   μπορεί ν αποτελέσει  την  ατμομηχανή της παραγωγικής ανασυγκρότησης  και να ωφεληθεί  η χώρα μας πολλαπλά, εξασφαλίζοντας  διατροφική επάρκεια και  οικονομική ανάπτυξη .

Η  ορθολογική αξιοποίηση των μέτρων της ΚΑΠ για την ενίσχυση του πρωτογενή τομέα, δίνει  τη δυνατότητα  με ένα σύνολο μέτρων και κανονισμών που αφορούν την αγροτική παραγωγή, μηχανισμών στήριξης και ασφάλειας των  παραγωγών  και  των καταναλωτών, αναπτυξιακά προγράμματα και χρηματοδοτικά εργαλεία, να υλοποιηθούν οι στόχοι αυτοί.

Σημαντική παράμετρος  για να μπορέσει ο πρωτογενής τομέας να παίξει το ρόλο του, είναι η  ηλικιακή του ανανέωση.

Η  ηλικιακή σύνθεση  του αγροτικού πληθυσμού σήμερα,αποτελεί ένα απ  τα βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει και ο νομός μας.

Έχουμε   έναν γηρασμένο αγροτικό πληθυσμό και η ανανέωσή του αποτελεί ζωτικής σημασίας προτεραιότητα για τον κλάδο.

Το μέτρο 6.1 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών»,είναι ένα εργαλείο με  αναπτυξιακή διάσταση , στηρίζει  την ελληνική περιφέρεια και υπηρετεί ακριβώς αυτόν το στόχο, την αντιμετώπιση του προβλήματος  γήρανσης του αγροτικού πληθυσμού.Ενθαρρύνει ,  δίνει κίνητρα χρηματικά και  στηρίζει τους  νέους  που έχουν επιλέξει να γίνουν επαγγελματίες αγρότες.

Βαρύγδουπες εξαγγελίες της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη μιλούν για  πρόγραμμα «πιλότο» προκειμένου να δοθεί  διέξοδος απασχόλησης στη νέα γενιά της πατρίδας μας και διαλαλούν  την πολιτική  τους βούληση να  στηριχτεί εμπράκτως, ο αγροδιατροφικός τομέας.

Τα  πρόσφατα όμως αποτελέσματα  της αξιολόγησης  των αιτήσεων για την ένταξη των υποψηφίων στο πρόγραμμα Νέων Αγροτών  της  περιφέρειας  Θεσσαλίας και  η μοριοδότηση των αιτούντων,φέρνουν αντιμέτωπους  με τον «κόφτη» του υπουργείου Αγροτικής ανάπτυξης,  εκατοντάδες νέους αγρότες, ανάμεσά τους και πλήθος Καρδιτσιωτών.

Πρώτη φορά είναι τόσο μεγάλος ο αριθμός νέων αγροτών που θέλουν να ενταχθούν σε πρόγραμμα ,

έχουν κριθεί δικαιούχοι και  δεν επιλέγονται ,

όχι γιατί έχει προκύψει  λόγος απόρριψης από τον διοικητικό έλεγχο ,

αλλά επειδή δεν καλύπτονται απ το όριο των διαθέσιμων πιστώσεων.

Νέοι αγρότες,  που όπως θ αποδειχθεί ,εφάρμοσαν απολύτως το θεσμικό πλαίσιο,όπως αρχικά είχε δοθεί και καλλιέργησαν ό,τι ακριβώς δήλωσαν στην ΕΑΕ του έτους 2021.

Απορρίπτονται, γιατί δεν υπάρχουν χρήματα,όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση!

Ειδικότερα, όσοι έκαναν φάκελο για να ενταχτούν στο πρόγραμμα με κηπευτικά χαμηλής κάλυψης, περιμένοντας να αξιολογηθούν ως έχοντες καλλιέργεια θερμοκηπιακή, όπως έγινε το 2016 και το 2018, αξιολογούνται σαν να έχουν υπαίθρια καλλιέργεια.

Ο άδικος και απαράδεκτος τρόπος  υπολογισμού των μορίων που έγινε μάλιστα ετεροχρονισμένα, θέτει ουσιαστικά  εκτός  προγράμματος αυτή τη μερίδα αγροτών. Η περίπτωση  της αλλαγής των προϋποθέσεων ένταξης, μετά την προκήρυξη, φαίνεται ότι αποτελεί πρακτική του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και εκτός του ότι είναι παράνομη, δείχνει προχειρότητα, κακό σχεδιασμό και έλλειψη σεβασμού προς τους νέους.

Όσον αφορά την τηλεπισκόπηση για τον έλεγχο των φακέλων των δικαιούχων,

οι μελετητές υποστήριξαν, ότι δεν ακολουθήθηκε το αναγνωρισμένο πρωτόκολλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, αλλά μια μέθοδος ταυτοποίησης θερμοκηπιακών καλλιεργειών σε συνδυασμό με φωτοερμηνείες από το Google Earth ,με φωτογραφίες που χρονολογούνται από το 2020.

Το αποτέλεσμα ήταν να υπάρχει μια σειρά λαθών κι έτσι υπαρκτά θερμοκήπια αναγνωρίστηκαν ως μη καλλιεργημένα αγροτεμάχια, αγροτεμάχια με δασική βλάστηση αναγνωρίστηκαν ως καλλιεργημένα και αγροτεμάχια με υπαρκτή την υπαίθρια καλλιέργεια αναγνωρίστηκαν ως μη καλλιεργημένα.

Είναι επίσης τεράστια αδικία, νέοι αγρότες οι οποίοι προχώρησαν σε αγορά γης και μηχανολογικού εξοπλισμού, έχοντας ξοδέψει μεγάλα ποσά  για την απόκτησή τους, αφού τα καλλιέργησαν και τα   δήλωσαν, να απορρίπτονται ή να αξιολογούνται ως επιλαχόντες, όχι επειδή δεν πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας αλλά επειδή δεν επαρκούν οι πόροι, όπως τους σχεδίασε η κυβέρνηση της Ν.Δ.

Ο αποκλεισμός από το πρόγραμμα νέων αγροτών, που συγκεντρώνουν όλες τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια επιλεξιμότητας, αποτελεί κατάφωρη αδικία!

Είναι επιβεβλημένη ανάγκη να βρεθούν  οι πόροι που υπολείπονται, ώστε να συμπεριληφθούν όλοι οι δικαιούχοι!

Η  κυβέρνηση της Ν.Δ , αναδεικνύει  την αδυναμία της να ολοκληρώσει με επιτυχία  και αποτελεσματικά τον στόχο, που η ίδια προπαγανδίζει ότι πετυχαίνει.

Αντί να ψάξει  να βρει  τους αναγκαίους πόρους  για να εντάξει όλους όσους πληρούν τις προυποθέσεις , ψάχνει τρόπους να μειώσει  τον αριθμό των δικαιούχων  του  προγράμματος ,ορθώνοντας εμπόδια με αλλαγές   στον υπολογισμό των τυπικών προϋποθέσεων  ένταξης.

Τρία χρόνια που κυβερνά, αντί να εξοικονομήσει χρήματα για τη στήριξη της οικονομίας  και τη δίκαιη ανάπτυξη,

  • μοιράζει 7.5 δις € με απευθείας αναθέσεις σε φίλους και κολλητούς,
  • εξαγοράζει με εκατομμύρια κρατικό χρήμα, την υποταγή των Μ.Μ.Ε.,
  • ληστεύει το 1δις €της 13ης σύνταξης για να χρηματοδοτήσει την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης,
  • ξεπουλάει τη ΔΕΗ μέσα στην ενεργειακή κρίση και κάνει πλάτες στην αισχροκέρδεια των παρόχων ενέργειας ,
  • βρίσκει 250 εκατομ.€ , για να στηρίξει τον πόλεμο στην Ουκρανία,

αλλά δεν βρίσκει τα απαραίτητα χρήματα για την ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού!

Εύγε!Λεφτόδεντρα υπάρχουν μόνο για τον πόλεμο και τα συμφέροντα της ελίτ των κολλητών της!

Η κυβέρνηση οφείλει να δείξει πολιτική βούληση, ακολουθώντας το παράδειγμα του 2018, όταν η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στο αντίστοιχο πρόγραμμα του ΠΑΑ   «Εγκατάστασης νέων αγροτών», βρήκε τους πόρους ,αύξησε τα κονδύλια και ενέταξε  όλους τους δικαιούχους.

Ζούμε μια πολύπλευρη κρίση ,τη  μεγαλύτερη  που έχει γνωρίσει ποτέ η χώρα και στον πρωτογενή τομέα.Η συνέχιση της παραγωγής και η  επισιτιστική ασφάλεια και επάρκεια της χώρας απειλείται.

Η Ελλάδα οφείλει  να στοχεύσει και να επενδύσει κατά  προτεραιότητα   στην ενίσχυση του αγροδιατροφικού  τομέα.Ο  αγροτικός κόσμος πρέπει να στηριχτεί  ώστε να μην εγκαταλείψει την παραγωγική διαδικασία, να ενθαρρυνθεί και να ενισχυθεί η νέα γενιά αγροτών με τα έξοδα της πρώτης εγκατάστασης, να υπάρξει ελπίδα, όραμα και βιώσιμη προοπτική!

Δυστυχώς τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι ανεπαρκή και δεν ανταποκρίνονται στις μεγάλες ανάγκες της κοινωνίας.

Υπάρχει εναλλακτική !

Εκλογές και νέα προοδευτική κυβέρνηση, με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και την κοινωνία στη πρώτη γραμμή, για  ν ανασάνει η χώρα!

Χρυσούλα Κατσαβριά Σιωροπούλου

τ.Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Καρδίτσας

Katsavria.gr




Total
0
Shares
Previous Article
dianomi trofimon Larisa neapoli

Δ. Λαρισαίων: Διανομή τροφίμων από το πρόγραμμα ΤΕΒΑ

Next Article
giorti peponiou dimini

Αναβολή της Γιορτής Πεπονιού στην Πλατεία του Διμηνίου

Related Posts