Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Επιστρεπτέες Προκαταβολές: Πώς θα αποπληρωθούν τα ποσά-Ποιοι θα έχουν έκπτωση

Επιστρεπτέα 7

Επιστρεπτέες Προκαταβολές: Πώς θα αποπληρωθούν τα ποσά-Ποιοι θα έχουν έκπτωση

Δύο επιλογές για την αποπληρωμή του επιστρεπτέου ποσού από τους πρώτους επτά κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής αναμένεται να έχουν οι επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα που έλαβαν 5,3 δισ. ευρώ στα πλαίσια του προγράμματος, με την Εφορία να βάζει, παράλληλα, στο στόχαστρο όσους την έλαβαν, προκειμένου να διασφαλιστεί η εύρυθμη αποπληρωμή της.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες που φέρνει στο φως η Καθημερινή:

1.Αποπληρωμή του οφειλόμενου ποσού σε 60 δόσεις.

Η πρώτη δόση με βάση τα όσα έχουν ανακοινωθεί, θα καταβληθεί στο τέλος Ιανουαρίου 2022. Για παράδειγμα, στην περίπτωση που κάποιος δικαιούχος έλαβε ποσό ύψους 100.000 ευρώ από τους τρεις τελευταίους κύκλους του προγράμματος, θα πρέπει να επιστρέψει το 50% δηλαδή 50.000 ευρώ. Χωρίς να υπολογιστεί το επιτόκιο, ο ανωτέρω θα πρέπει να καταβάλλει στο τέλος κάθε μήνα περίπου 833 ευρώ.

2. Αποπληρωμή του ποσού εφάπαξ.

Όσες επιχειρήσεις και επαγγελματίες αποφασίσουν να αποπληρώσουν το ποσό σε μία δόση στα τέλη του έτους, θα έχουν επιπλέον έκπτωση 15%. Για παράδειγμα, κάποιος που πρέπει να επιστρέψει 50.000 ευρώ και πληρώσει σε μια δόση, θα καταβάλει τελικά 42.500 ευρώ. Δηλαδή το μη επιστρεπτέο ποσό θα φτάσει τις 57.500 ευρώ.

Επίσης θα παρέχεται η δυνατότητα πίστωσης του 35% του ποσού που έλαβαν από τις επιστρεπτέες 1, 2, 3 αντί του κουρέματος που έχει υπολογιστεί από 30% έως 50%. Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι για τους 3 πρώτους κύκλους των επιστρεπτέων προκαταβολών παρέχεται η δυνατότητα κουρέματος του ποσού κατά 30% για όσες επιχειρήσεις έχουν μείωση τζίρου από 15% έως 30% και κατά 50% για όσες έχουν μείωση τζίρου άνω του 30%. Για παράδειγμα:

Α. Επιχείρηση έχει μείωση τζίρου 20% και έλαβε από τους τρεις πρώτους κύκλους ποσό ύψους 30.000 ευρώ. Δικαιούται κούρεμα 30% στο ποσό που έλαβε και συγκεκριμένα θα πρέπει να επιστρέψει περί τις 21.000 ευρώ σε 60 δόσεις. Εφόσον τα επιστρέψει σε μια δόση, έχει επιπλέον έκπτωση 15% με το τελικό ποσό προς επιστροφή να διαμορφώνεται σε 17.850 ευρώ.

Β. Επιχείρηση έχει μείωση τζίρου 35% και έλαβε από τους τρεις πρώτους κύκλους ποσό ύψους 30.000 ευρώ. Δικαιούται κούρεμα 50% με το επιστρεπτέο ποσό να διαμορφώνεται στις 15.000 ευρώ. Στην περίπτωση που πληρώσει εφάπαξ το ποσό θα περιοριστεί κατά 15% επιπλέον και συγκεκριμένα σε 12.750 ευρώ.

Γ. Για τις επιχειρήσεις που παρουσιάζουν προβλήματα ρευστότητας παρέχεται η δυνατότητα οι δικαιούχοι να λάβουν ένα πιστωτικό κουπόνι για συμψηφισμό με κάθε μορφής νέα φορολογική ή ασφαλιστική υποχρέωση, αξίας ίσης με το 35% των ενισχύσεων που έχουν λάβει από τις τρεις πρώτους κύκλους της επιστρεπτέας.

Εν τω μεταξύ, η Εφορία έχει αρχίσει να ψάχνει τα στοιχεία που έχουν δοθεί για τις επιστρεπτέες και, σύμφωνα με όσα μετέδωσε ρεπορτάζ του MEGA, μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να αναρτηθούν στο TAXIS τα ειδοποιητήρια για τα ποσά που έχουν λάβει οι επιχειρήσεις, καθώς και ποια ποσά θα πρέπει να επιστρέψουν.

Το θέμα αφορά σε 700.000 επαγγελματίες.

 Σε 60 δόσεις η πληρωμή – Πότε θα υπάρχει έκπτωση

Η πληρωμή θα γίνει σε 60 μηνιαίες δόσεις, που ξεκινούν από 01/01/2022, ενώ σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης θα υπάρχει έκπτωση 15%.

Οι έλεγχοι είναι ενδελεχείς σε ό,τι αφορά στις επιχειρήσεις που εμφανίζουν μεγάλη μείωση τζίρου, έχουν προχωρήσει στην υποβολή τροποιητικών δηλώσεων, έχουν ανακριβείς δηλώσεις ΦΠΑ, ή έχουν προχωρήσει σε «περίεργες» προσλήψεις».

Πηγή: Reporter.gr



Total
0
Shares
Previous Article
ferstapen austria

Poleman στην Αυστρία ο Φερστάπεν

Next Article
sakari tsitsipas

Μαζί στην «αυλαία» του Wimbledon, Σάκκαρη και Τσιτσιπάς