Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Επιστολή του Προέδρου της ΚΕΔΕ Δημήτρη Παπαστεργίου προς τον Δήμαρχο Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου

kede papastergiou 1

«Η Αγία Σοφία είναι σύμβολο των πανανθρώπινων αξιών,  οι οποίες ενώνουν και δεν διχάζουν τους λαούς».

Επιστολή προς το Δήμαρχο Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, απέστειλε σήμερα ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου, με την οποία του ζητά να ασκήσει την επιρροή που διαθέτει, προκειμένου να μην εφαρμοστεί η απόφαση της Κυβέρνησης της Τουρκίας να λειτουργήσει η Αγία Σοφία ως ισλαμικό τέμενος.

  • Να διαφυλαχθεί η πολυπολιτισμική ταυτότητα και ο κοσμικός χαρακτήρας της Πόλης

Στην επιστολή γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην μακραίωνη ιστορία της Κωνσταντινούπολης, η οποία υπήρξε πρωτεύουσα τριών διαδοχικών αυτοκρατοριών: της Ρωμαϊκής, της Βυζαντινής και της Οθωμανικής κι ως εκ τούτου αποτελούσε και αποτελεί μια παγκόσμια Μητρόπολη, που κάποτε εύστοχα αποκαλείτο και «Πόλη της Ευτυχίας», στην οποία συνυπάρχουν και συμβιώνουν εδώ και αιώνες, άνθρωποι και τοπικές κοινότητες με διαφορετική πολιτισμική κουλτούρα και θρησκευτική ταυτότητα.

Η πολυπολιτισμική ταυτότητα και ο κοσμικός χαρακτήρας της Πόλης, δεν πρέπει να τεθούν υπό αμφισβήτηση, εξαιτίας μιας άστοχης απόφασης που προβλέπει την επαναλειτουργία της εμβληματικής εκκλησίας της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη,  ως ισλαμικό τέμενος.

  • Η κοινή λογική υπηρετεί το συμφέρον της Κωνσταντινούπολης και των πολιτών της

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ επισημαίνει ότι με την επιστολή του δεν επιχειρεί να παρέμβει στις εσωτερικές υποθέσεις ενός άλλου Κράτους, αφού δεν είναι αυτός ο ρόλος της Αυτοδιοίκησης, η οποία οφείλει να αποτελεί «γέφυρα φιλίας και συνεργασίας» των λαών μας.  Αντίθετα, απευθύνεται στον πρώτο πολίτη της Πόλης αλλά και σε ανθρώπους που κατέχουν θέσεις ευθύνης στο Κράτος και διαθέτουν κοινή λογική, ζητώντας τους να αναλογιστούν το πραγματικό συμφέρον της πόλης και των πολιτών της, μακριά από φανατισμούς και ακρότητες.

  • Η Αγία Σοφία κουβαλά Ιστορία 1500 χρόνων.

Στην επιστολή ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην ιστορία των 1500 ετών που ακολουθεί την Αγία Σοφία, η οποία αποτελεί ένα πολύτιμο και μοναδικό μνημείο όχι μόνον του σύγχρονου τουρκικού κράτους στα όρια του οποίου βρίσκεται, όχι μόνον του Χριστιανισμού, αλλά της παγκόσμιας κοινότητας, είναι κομμάτι της  πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

Η Αγία Σοφία αποτελεί σύμβολο των πανανθρώπινων αξιών που θα έπρεπε να επικρατούν στο σημερινό ταραχώδη κόσμο μας. Των αξιών που οφείλουμε από κοινού να υπηρετούμε, οι οποίες ενώνουν και δεν διχάζουν τους λαούς. Ένα σύμβολο δια-θρησκειακού και διαπολιτισμικού διαλόγου.

  • Δεν ωφελεί κανέναν η λειτουργία της Αγίας Σοφίας ως τζαμί.

Στην επιστολή τονίζεται ότι η ισλαμική πίστη και οι μουσουλμάνοι πολίτες της Πόλης δεν έχουν να κερδίσουν ουσιαστικά τίποτα, από τη μετατροπή σε ισλαμικό τέμενος της Αγίας Σοφίας. Αντίθετα, η πράξη αυτή είναι πιθανόν να τροφοδοτήσει ακραία στοιχεία άλλων θρησκειών, σε διάφορες περιοχές του κόσμου μας, καθώς και να δημιουργήσει εμπόδια στην λειτουργία των τζαμιών και στην άσκηση των θρησκευτικών καθηκόντων μουσουλμάνων πολιτών, που διαβιούν σε άλλες χώρες.

  • Η Ελληνική Αυτοδιοίκηση σέβεται τη διαφορετικότητα

Ο Δ. Παπαστεργίου κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην Ελληνική Τοπική Αυτοδιοίκηση, για την οποία αποτελεί αδιαπραγμάτευτη αξία ο σεβασμός της θρησκευτικής και πολιτιστικής ταυτότητας κάθε πολίτη, στην Ελλάδα και τον κόσμο, ανεξαρτήτως φύλου, θρησκεύματος ή χρώματος. Ενώ αναδεικνύει το παράδειγμα του Δήμου Τρικκαίων, στον οποίο έχει ανακαινιστεί και αναδειχθεί το τζαμί του Οσμάν Σαχ ως σύμβολο της πολυ-πολιτισμικότητας και της ειρηνικής συνύπαρξης λαών και θρησκειών στην πόλη των Τρικάλων.

  • Το πετυχημένο μοντέλο της Θράκης

Το μοντέλο της ειρηνικής και δημιουργικής συνύπαρξης των Ελλήνων μουσουλμάνων και χριστιανών πολιτών στη Θράκη, στην οποία λειτουργούν σήμερα 256 τζαμιά και ο σεβασμός από το Ελληνικό Κράτος των ναών και των πολιτιστικών μνημείων κάθε θρησκευτικής κοινότητας, σε όλη τη χώρα, αποδεικνύει την σταθερή προσήλωση των τοπικών κοινωνιών της Ελλάδος, στις πανανθρώπινες αξίες. Κάθε σύγχρονο Κράτος οφείλει να σέβεται και να προάγει τις αξίες αυτές και οι φορείς της Αυτοδιοίκησης έχουν χρέος να τις ενσωματώνουν στην καθημερινή τους πρακτική.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ ζητά από το Δήμαρχο Κωνσταντινούπολης να ασκήσει την επιρροή του, προκειμένου να μην εφαρμοστεί η απόφαση να λειτουργήσει η Αγία Σοφία ως ισλαμικό τέμενος. Κάτι που αν επιτευχθεί τελικά, θα αποτελέσει νίκη της λογικής και απόδειξη ότι αντιλαμβάνεται η πολιτική ηγεσία της γειτονικής χώρας τον παγκόσμιο και οικουμενικό ρόλο της Αγίας Σοφίας, ως Μνημείου όλης της ανθρωπότητας.




Total
0
Shares
Previous Article
«Να ανατραπεί η απόφαση της Τουρκίας για Την Αγία Σοφία ζητά ο Απόδημος Ελληνισμός»

Ψήφισμα-∆ιαμαρτυρία της KΕ∆Ε για την μετατροπή της Αγίας Σοφιάς σε τζαμί

Next Article

Νεκρός βρέθηκε 26χρονος στο Βόλο