Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Επιστολή του Νίκου Ευθυμιάδη προς τον Yπουργό Ενέργειας, Περιβάλλοντος  και Κλιματικής Αλλαγής κ. Κώστα Σκρέκα

Πέρασαν πέντε (5) μήνες, μετά την καταστροφή που υπέστη η πόλη της Καρδίτσας και η ευρύτερη περιοχή  από τον Ιανό
efthimiadis nikos

Επιστολή του Νίκου Ευθυμιάδη προς τον Yπουργό Ενέργειας, Περιβάλλοντος  και Κλιματικής Αλλαγής κ. Κώστα Σκρέκα, με πρόταση για την αναθεώρηση του Γενικού Ρυμοτομικού και Πολεοδομικού Σχεδίου του Δήμου Καρδίτσας, που καθορίζει  το μέλλον της πόλης και των επόμενων γενεών με την ένταξη του υγρού στοιχείου στον ιστό της πόλης και την επέκταση της Καρδίτσας προς την Αρχαία Μητρόπολη.

Αναλυτικά η επιστολή:

Αξιότιμε κ. Σκρέκα,

Πέρασαν πέντε (5) μήνες, μετά την καταστροφή που υπέστη η πόλη της Καρδίτσας και η ευρύτερη περιοχή  από τον Ιανό, και θεωρώ ότι πρέπει να είναι πρωταρχικής σημασίας για το Υπουργείο Περιβάλλοντος , η αναθεώρηση του Γενικού Πολεοδομικού και Ρυμοτομικού Σχεδίου του Δήμου Καρδίτσας, με άμεσες-επείγουσες διαδικασίες.

Κύριε Υπουργέ,

Γνωρίζετε ως συντοπίτης, ότι η πόλη της Καρδίτσας, η ευρύτερή της περιοχή και αρκετοί Δήμοι, υπέστησαν πρωτοφανείς καταστροφές από τον κυκλώνα «Ιανό» στις 18 και 19 Σεπτεμβρίου 2020.

Ο κοινωνικός και οικονομικός ιστός της πόλης της Καρδίτσας ειδικά, δέχθηκαν ανεπανόρθωτο πλήγμα και μέχρι σήμερα  η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη και το μέλλον δυσοίωνο.

Αγαπητέ κ. Υπουργέ,

Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη φάση, που πρέπει να επανασχεδιαστεί η επόμενη μέρα με σοβαρότητα, γνώση και όραμα για το μέλλον της πόλης μας. Με δεδομένη την κατάσταση των ελλείψεων σε απαραίτητα αντιπλημμυρικά και αρδευτικά έργα, με δεδομένο πως οι επιχειρήσεις, τα εμπορικά καταστήματα, τα σπίτια στην πόλη της Καρδίτσας πως το Βιοτεχνικό Πάρκο της Καρδίτσας κ.α., αλλά και βασικές υποδομές σε άλλους Δήμους έχουν υποστεί τεράστιες ζημιές, επιβάλλεται να παρέμβετε με τις απαραίτητες, ουσιαστικές και μακροπρόθεσμες παρεμβάσεις από το Υπουργείο Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής.

Το βασικό και κύριο αίτημα θα πρέπει να είναι η αναθεώρηση του Γενικού Πολεοδομικού και Ρυμοτομικού Σχεδίου του Δήμου Καρδίτσας  με  άμεσες-επείγουσες διαδικασίες.

Ασφαλώς, θα πρέπει να κατασκευαστούν τα φράγματα Μουζακίου, Εννιπέα, Μεσοχώρας και τα κλειστά κυκλώματα άρδευσης.

Όμως, θα πρέπει κ. Υπουργέ, το Υπουργείο σας και εσείς προσωπικά, ως συντοπίτης, να πάρετε την πρωτοβουλία για την αναθεώρηση του Γενικού   Πολεοδομικού και Ρυμοτομικού Σχεδίου του Δήμου Καρδίτσας , μετά τις πλημμύρες και την καταστροφή στα πλαίσια της Αξιολόγησης της υπάρχουσας κατάστασης, η οποία τεκμηριωμένα αποδεικνύεται ότι είναι επιβλαβής και επιζήμια πολλαπλά για την πόλη της Καρδίτσας.

Αξιότιμε κ. Σκρέκα,

Η συμβολή σας στην διαμόρφωση της νέας Καρδίτσας οφείλει και πρέπει να είναι καθοριστική και ως  συντοπίτης  αλλά και με την εμπειρία της εκλογικής σας περιφέρειας, που τόσο πολύ  έχει αξιοποιήσει το υγρό στοιχείο για την αναβάθμιση της ζωής  των Τρικαλινών πολιτών.

Το Υπουργείο Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής και με την σύμφωνη γνώμη του Δήμου Καρδίτσας και της Περιφέρειας Θεσσαλίας θα πρέπει να παρέμβει με τις άρτια κατηρτισμένες δομές και υπηρεσίες του, για ένα συνολικό επανασχεδιασμό της πόλης της Καρδίτσας με ουσιαστικές μεσομακροπρόθεσμες παρεμβάσεις, ώστε η πόλη να αποκτήσει ταυτότητα μιας πόλης με σύγχρονες υποδομές και ποιοτική-ελκυστική  φυσιογνωμία.

Στην οκταετή θητεία μου, ως μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου Καρδίτσας και επικεφαλής παράταξης, είχα τονίσει επανειλημμένα την ανάγκη επέκτασης της πόλης στην κατεύθυνση της Παπαράτζας-Μητρόπολης, ώστε η Καρδίτσα να αποκτήσει ποτάμι, με τεράστιες αναπτυξιακές προοπτικές για την πόλη και την φυσιογνωμία της(αρκεί να σκεφτούμε τι προσφέρουν τα ποτάμια σε γειτονικές πόλεις και ιδιαίτερα  στην πατρίδα σας στα Τρίκαλα αλλά και σε πάρα πολλές πρωτεύουσες της Ευρώπης).

Παράλληλα, η σύνδεση της με την ιστορική Μητρόπολη-Παλαιόκαστρο (Αρχαίος Ναός του Απόλλωνα κτλ.),θα έδινε και μια ιστορική ταυτότητα σε μια καινούρια πόλη, όπως είναι η Καρδίτσα.

Το ποτάμι μέσα σε μια πόλη φροντίζεται, καθαρίζεται και αποτελεί παράλληλα πόλο έλξης και ανάπτυξης. Συνεπώς, ο επανασχεδιασμός της πόλης και ουσιαστικά η δημιουργία μιας νέας πόλης από την αρχή, με υποδομές ουσιαστικές πρέπει να είναι ο στόχος μας για το μέλλον των παιδιών μας και των επόμενων γενεών.

Έχουμε την υποχρέωση, όσοι διατυπώνουμε δημόσιο λόγο και ασχολούμαστε με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τα κοινά  να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας.

Εμείς που πονούμε  αυτήν την πόλη, που γεννηθήκαμε και ζούμε εδώ, μετά την καταστροφική πλημμύρα, οφείλουμε να παλέψουμε για το μέλλον της πόλης. Πέρασαν πέντε(5) μήνες  και δεν έχει γίνει τίποτε ουσιαστικό και σημαντικό προς αυτή την κατεύθυνση.

Αγαπητέ κ.  Σκρέκα,

Θα ήθελα να εξετάσετε στο άμεσο μέλλον την αναθεώρηση του Γενικού Πολεοδομικού και Ρυμοτομικού Σχεδίου του Δήμου Καρδίτσας  με τις δέουσες ενέργειες και άμεσες-επείγουσες διαδικασίες .

Ασφαλώς, η προσφορά σας στο μέλλον αυτής της πόλης, της Καρδίτσας, που έχετε πολλές και ιδιαίτερες σχέσεις, θα είναι ουσιαστική και καθοριστική.

Σας  δίνετε Κύριε Υπουργέ, η δυνατότητα από την θέση που έχετε σήμερα, να κάνετε  την σημαντικότερη παρέμβαση για την ζωή των Καρδιτσιωτών.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων και ευελπιστώ σε μια άμεση και θετική ανταπόκριση.

Με εκτίμηση,

Νίκος Ευθυμιάδης




Total
0
Shares
Previous Article
Agorastos Mixalakis 656

Αντιπλημμυρικά και έργα οδικής ασφάλειας στους Δήμους Τρικκαίων, Μετεώρων και Φαρκαδόνας

Next Article
Drive through Rapid testings

Αρνητικά τα σημερινά rapid test στην Καρδίτσα