Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Επιστολή του Δημάρχου Καρδίτσας κ. Β. Τσιάκου στον Πρωθυπουργό κ. K. Μητσοτάκη για την καταστροφή της Καρδίτσας

karditsa plhmmyres

Επιστολή του Δημάρχου Καρδίτσας κ. Β. Τσιάκου στον Πρωθυπουργό κ. K. Μητσοτάκη για την καταστροφή της Καρδίτσας

Επιστολή προς τον πρωθυπουργό της χώρα με κοινοποίηση προς τον πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων και τους Βουλευτές της Καρδίτσας απέστειλε ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Βασίλης Τσιάκος. Η επιστολή που αφορά στην καταστροφή που έχει υποστεί ο Δήμος Καρδίτσας είναι η παρακάτω:

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ

Η καταστροφή που έχουμε στην πόλη της Καρδίτσας είναι ανυπολόγιστη. Το χτύπημα που δέχθηκε η περιοχή  από τη μανία της φύσης είναι συντριπτικό. Χιλιάδες νοικοκυριά κατεστραμμένα, χιλιάδες επιχειρήσεις κατεστραμμένες, χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφοι χωρίς σοδειά και βιός. Οι συμπολίτες μου είδαν τη ζωή τους να αλλάζει με δραματικό τρόπο από τη μια ημέρα στην άλλη. Χιλιάδες από αυτούς ζούνε πλέον μέσα στις λάσπες. Χωρίς τα στοιχειώδη,  χωρίς να έχουν τη δυνατότητα να κοιμηθούν σε ένα στεγνό στρώμα.  Η κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου έχει διαρραγεί.

Κύριε Πρωθυπουργέ

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση από την πρώτη στιγμή βρίσκεται δίπλα στους ανθρώπους που δοκιμάζονται. Το κράτος με πρώτον Εσάς βρέθηκε στην περιοχή και ενημερώθηκε για την κατάσταση και Σας ευχαριστούμε για  αυτό.

Ήδη έχουν εξαγγελθεί μια σειρά από μέτρα ανακούφισης. Τα μέτρα αυτά είναι σε θετική κατεύθυνση.  Ωστόσο μιλώντας καθημερινά με τους συμπολίτες μου που δοκιμάζονται, διαπιστώνω ότι χρειάζεται να ληφθεί επιπλέον μέριμνα.

Κύριε Πρωθυπουργέ

επιγραμματικά θέλω να καταθέσω την αγωνία των συμπολιτών μου και να προτείνω το σημερινό σχέδιο νόμου που ψηφίζεται στη βουλή των Ελλήνων να περιλαμβάνει – ρυθμίζει και τα εξής:

Άμεσες αποζημιώσεις για όσους έχουν χάσει το νοικοκυριό τους. Οι διαδικασίες παραμένουν γραφειοκρατικές και καθυστερούν σημαντικά την πρόοδο της εκταμίευσης χρημάτων που ήδη ανακοινώσατε.

Τα 600 ευρώ και τα 6000 ευρώ θα πρέπει να δίνονται όχι μόνο στην κύρια κατοικία αλλά και όπου αλλού πραγματικά και αποδεδειγμένα κατοικούσε κάποιος. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις όπου πολλοί συμπολίτες μου υπέστησαν μεγάλη ζημιά στην οικία που κατοικούσαν αλλά δεν θα αποζημιωθούν γιατί αυτή με βάση το Ε1 δεν ήταν η πρώτη κατοικία τους.

Θα πρέπει να υπάρξει άμεση τροποποίηση των διατάξεων και να ληφθεί απόφαση ώστε να αποζημιώνονται και όσοι είχαν εγκαταστάσεις σε υπόγεια, αποθήκες, πιλοτές, λεβητοστάσια και ασανσέρ. Έχουμε πολλές  περιπτώσεις κατεστραμμένων ηλεκτρικών οικιακών συσκευών και εγκαταστάσεων (π.χ. πλυντήρια, ψυγεία λεβητοστάσια, αντλητικά συγκροτήματα κλπ) που δεν αποζημιώνονται γιατί βρισκόταν στο υπόγειο, σε αποθήκες κλπ. του κτιρίου που πλημμύρισε).

Ακόμη πρέπει να ληφθεί  άμεσα μέριμνα για τους εκατοντάδες συμπολίτες μου που έχουν μείνει άστεγοι καθώς τα σπίτια τους είτε γκρεμίστηκαν από  το νερό, είτε κρίνονται πλέον ακατάλληλα προς κατοίκηση από τους αρμόδιους μηχανικούς.

Για τις επιχειρήσεις 

Κύριε Πρωθυπουργέ

Η οικονομική ζωή του τόπου έχει καταστραφεί καθώς το 80% των επιχειρήσεων στην πλημμυρόπληκτη περιοχή έχει υποστεί τεράστιες ζημίες.          Αρκετές επιχειρήσεις δέκα ημέρες μετά την καταστροφή δεν έχουν καταφέρει να επαναλειτουργήσουν.

Ένα  τμήμα των κατεστραμμένων επιχειρήσεων που έχει υποστεί ζημιά θα καλυφτεί με τις 8000 ευρώ που θα εισπράξουν. Ωστόσο η αποζημίωση θα πρέπει να δοθεί τάχιστα και να φτάσει άμεσα στους επιχειρηματίες.

Κύριε Πρωθυπουργέ

Από την άλλη πλευρά υπάρχει ένα σημαντικό κομμάτι επιχειρήσεων οι οποίες απασχολούν και αρκετούς εργαζομένους που υπέστησαν ζημιές δεκάδων ή και εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.  Για αυτούς – πέραν των 8000 ευρώ – η αποζημίωση θα πρέπει να φτάνει τουλάχιστον στο 70% της ζημιάς που υπέστησαν. Όμως το ζητούμενο για αυτές τις επιχειρήσεις, ώστε να διατηρήσουν τη φήμη και την πελατεία τους και να παραμείνουν «ζωντανές» – είναι η τάχιστη επάνοδο στην αγορά.

Για το λόγο αυτό,  προτείνουμε άμεση άτοκη δανειοδότηση στο ύψος της ζημιάς από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ή και τη Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας. Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία των αποζημιώσεων τα χρήματα που θα δικαιούνται,  να πάνε σε αποπληρωμή του δανείου. Το ποσό που θα απομείνει, να αποπληρωθεί σε βάθος πενταετίας.

Τέλος ανακοινώσατε μέτρα και για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους μας τα οποία με την εφαρμογή τους θα ανακουφίσουν τους πληγέντες. Ωστόσο και σε αυτή την περίπτωση ζητούμενο είναι η ταχύτητα με την οποία θα συμβούν όλα αυτά.

Η ταχεία αποκατάσταση των δημόσιων υποδομών θα πρέπει να είναι εξίσου σημαντικό μέλημα (δρόμοι, γέφυρες, αρδευτικά, αποστραγγιστικά δίκτυα έχουν καταστραφεί, στερώντας στην ουσία το μέλλον της περιοχής).

Κύριε Πρωθυπουργέ

Αντιλαμβανόμαστε το μέγεθος των προβλημάτων και των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η χώρα. Ωστόσο η κραυγή αγωνίας που εκπέμπουμε, θέλουμε να γίνει αντιληπτό  ότι δεν περιέχει υπερβολές. Η πόλη της Καρδίτσας είναι μια «νεκρή» πόλη. Θα σας παρακαλούσαμε όπως εκπονηθεί και εφαρμοστεί για τον κατεστραμμένο Δήμο μου, ένα ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα ώστε από σύμβολο καταστροφής, να μετατραπεί σε σύμβολο ανάταξης από φυσικές καταστροφές που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή. Κλείνοντας θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι παραμένουμε ψύχραιμοι και παρεμβαίνουμε για να ανακουφίσουμε τους συμπολίτες μας. Όμως η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, ξεπερνά κατά πολύ τις δυνατότητες ενός περιφερειακού Δήμου. Ζητούμε τη μέριμνα του κράτους και είμαστε βέβαιοι ότι θα ακούσετε, όπως κάνατε και όταν βρεθήκατε εδώ, την φωνή της τοπικής κοινωνίας. Για να έχει μέλλον αυτός ο τόπος παρακαλούμε λάβετε υπ όψιν τις παραπάνω προτάσεις μας.

Με τιμή

Βασίλειος Τσιάκος

Δήμαρχος Καρδίτσας




Total
0
Shares
Previous Article
karavidas giorgos 1

….ας μετρήσουμε καλά ώστε να κλείσουμε ακόμα καλύτερα τις πληγές μας

Next Article
Kentro Ygeias Mouzakiou

Ευχαριστήριο της Δ/νσης & της Κοινωνικής Υπηρεσίας του ΚΥ Μουζακίου