Επιστολή Ν. Ευθυμιάδη προς τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κ. Αγοραστό

Επιστολή Ν. Ευθυμιάδη προς τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κ. Αγοραστό

Καρδίτσα,12/11/2020

Προς τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας

κ. Κώστα Αγοραστό 

Αξιότιμε κ. Αγοραστέ

Μετά την καταστροφή που υπέστη η πόλη της Καρδίτσας και η ευρύτερη περιοχή από τον Ιανό, θεωρώ ότι είναι πρωταρχικής σημασίας για την Περιφέρεια Θεσσαλίας, η αναθεώρηση του Γενικού Πολεοδομικού και Ρυμοτομικού Σχεδίου του Δήμου Καρδίτσας, με άμεσες-επείγουσες διαδικασίες.

Κύριε Περιφερειάρχη,

Η πόλη της Καρδίτσας, η ευρύτερή της περιοχή και αρκετοί Δήμοι, υπέστησαν πρωτοφανείς καταστροφές από τον κυκλώνα «Ιανό» στις 18 και 19 Σεπτεμβρίου 2020.

Ο κοινωνικός και οικονομικός ιστός της πόλης της Καρδίτσας ειδικά, δέχθηκαν ανεπανόρθωτο πλήγμα.

Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη φάση, που πρέπει να επανασχεδιαστεί η επόμενη μέρα με σοβαρότητα, γνώση και όραμα για το μέλλον της πόλης μας. Με δεδομένη την κατάσταση των ελλείψεων σε απαραίτητα αντιπλημμυρικά και αρδευτικά έργα, με δεδομένο πως οι επιχειρήσεις, τα εμπορικά καταστήματα, τα σπίτια στην πόλη της Καρδίτσας πως το Βιοτεχνικό Πάρκο της Καρδίτσας κ.α., αλλά και βασικές υποδομές σε άλλους Δήμους έχουν υποστεί τεράστιες ζημιές, επιβάλλεται να ζητηθούν οι απαραίτητες, ουσιαστικές και  μακροπρόθεσμες παρεμβάσεις και από το Υπουργείο Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής.

Το βασικό και κύριο αίτημα θα πρέπει να είναι η αναθεώρηση του Γενικού Πολεοδομικού και Ρυμοτομικού Σχεδίου του Δήμου Καρδίτσας  με  άμεσες-επείγουσες διαδικασίες.

Ασφαλώς, θα πρέπει να κατασκευαστούν τα φράγματα Μουζακίου, Εννιπέα, Μεσοχώρας και τα κλειστά κυκλώματα άρδευσης.

Όμως, θα πρέπει κ. Περιφερειάρχη, η Περιφέρεια Θεσσαλίας και εσείς προσωπικά, να πάρετε την πρωτοβουλία για την αναθεώρηση του Γενικού Πολεοδομικού και Ρυμοτομικού Σχεδίου του Δήμου Καρδίτσας, μετά τις πλημμύρες και την καταστροφή στα πλαίσια της Αξιολόγησης της υπάρχουσας κατάστασης, η οποία τεκμηριωμένα αποδεικνύεται ότι είναι επιβλαβής και επιζήμια πολλαπλά για την πόλη της Καρδίτσας.

Αξιότιμε κ. Περιφερειάρχη

Η συμβολή σας στην διαμόρφωση της νέας Καρδίτσας οφείλει και πρέπει να είναι καθοριστική.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας με την σύμφωνη γνώμη του Υπουργείου Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής και  του Δήμου Καρδίτσας να παρέμβει για ένα συνολικό επανασχεδιασμό της πόλης της Καρδίτσας με ουσιαστικές μεσομακροπρόθεσμες παρεμβάσεις, ώστε η πόλη να αποκτήσει ταυτότητα μιας πόλης με σύγχρονες υποδομές και ποιοτική-ελκυστική φυσιογνωμία.

Στην οκταετή θητεία μου, ως μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου Καρδίτσας και επικεφαλής παράταξης, είχα τονίσει επανειλημμένα την ανάγκη επέκτασης της πόλης στην κατεύθυνση της Παπαράτζας-Μητρόπολης, ώστε η Καρδίτσα να αποκτήσει ποτάμι, με τεράστιες αναπτυξιακές προοπτικές για την πόλη και την φυσιογνωμία της (αρκεί να σκεφτούμε τι προσφέρουν τα ποτάμια σε γειτονικές πόλεις αλλά και σε πάρα πολλές πρωτεύουσες της Ευρώπης).

Παράλληλα, η σύνδεση της με την ιστορική Μητρόπολη-Παλαιοκαστρο (Αρχαίος Ναός του Απόλλωνα κτλ.), θα έδινε και μια ιστορική ταυτότητα σε μια καινούρια πόλη, όπως είναι η Καρδίτσα.

Το ποτάμι μέσα σε μια πόλη φροντίζεται, καθαρίζεται και αποτελεί παράλληλα πόλο έλξης και ανάπτυξης. Συνεπώς, ο επανασχεδιασμός της πόλης και ουσιαστικά η δημιουργία μιας νέας πόλης από την αρχή, με υποδομές ουσιαστικές πρέπει να είναι ο στόχος μας για το μέλλον των παιδιών μας και των επόμενων γενεών.

Έχουμε την υποχρέωση, όσοι διατυπώνουμε δημόσιο λόγο και ασχολούμαστε με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τα κοινά να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας.

Εμείς που πονούμε αυτήν την πόλη, που γεννηθήκαμε και ζούμε εδώ, μετά την καταστροφική πλημμύρα, οφείλουμε να παλέψουμε για το μέλλον της πόλης.

Αγαπητέ κ. Περιφερειάρχη

Θα ήθελα να σας παρακαλέσω να δρομολογήσετε, στο άμεσο μέλλον την αναθεώρηση του Γενικού Πολεοδομικού και Ρυμοτομικού Σχεδίου του Δήμου Καρδίτσας με τις πρέπουσες πρωτοβουλίες και άμεσες-επείγουσες διαδικασίες .

Ασφαλώς, η προσφορά σας στο μέλλον αυτής της πόλης θα είναι ουσιαστική και καθοριστική.

Με εκτίμηση,

Νίκος Ευθυμιάδης

τ. υποψήφιος Δήμαρχος Καρδίτσας
8χρονια μέλος του Δ.Σ. Καρδίτσας
Total
5
Shares