Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Επιστολή διαμαρτυρίας παραγωγών της ΤΚ Καρποχωρίου στον ΕΛΓΑ

Παραγωγοί του Καρποχωρίου προς ΕΛΓΑ: Ο αγροτικός πληθυσμός αξίζει την πρέπουσα αντιμετώπιση και στήριξη

Το Δημοτικό Συμβούλιο Σοφάδων υιοθέτησε με την μορφή ψηφίσματος στήριξης και συμπαράστασης, επιστολή διαμαρτυρίας παραγωγών της ΤΚ Καρποχωρίου που επλήγησαν από ακραία καιρικά φαινόμενα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Στην επιστολή τους οι παραγωγοί αναφέρουν:

Επιθυμούμε να μεταφέρουμε την αγανάκτηση των αγροτών της περιοχής μας που για ακόμη μια χρονιά, ενώ έχουν υποστεί καταστροφή από ακραίες καιρικές συνθήκες  είτε μένουν εκτός εκτιμήσεων και εκτός αποζημίωσης είτε παρατηρούνται πρωτοφανείς καθυστερήσεις στην κοινοποίηση των πορισμάτων ακόμη από ζημιές προηγούμενων ετών και συνεπακόλουθα καθυστερήσεις στην πληρωμή των αποζημιώσεων αυτών.

Κάθε χρόνο το εισόδημα είναι μειωμένο και τα αποτελέσματα αποτυπώνονται σε όλο το φάσμα της κοινωνικής και οικονομικής ζωής της επαρχίας. Δυστυχώς αποτυπώνεται ξανά και στην ευρύτερη περιοχή της ΤΚ Καρποχωρίου.

Δεκάδες χιλιάδες στρέμματα με δυναμικές καλλιέργειες όπως πιπεριές, βιομηχανική ντομάτα αλλά και καπνός έχουν υποστεί σημαντικότατες ζημιές από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες στην περιοχή την περίοδο του καλοκαιριού. Και παρότι ο ΕΛΓΑ πληρώνεται αδρά από τους αγρότες, εξακολουθεί να αποφεύγει να δώσει σαφείς και πειστικές απαντήσεις για τους λόγους που δεν αποζημιώνει.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, στην περιοχή μας καταγράφτηκαν θερμοκρασίες που χαρακτηρίζονται και τυπικά ως «καύσωνας», πέραν των γενικά παρατεταμένων υψηλών θερμοκρασιών που παρατηρήθηκαν το φετινό καλοκαίτι.  Συγκεκριμένα στις 29/6 το θερμόμετρο κατέγραψε 41 βαθμούς, στις 30/6 43 βαθμούς, στη 1/7 43 βαθμούς, στις 2/7 42 βαθμούς και στις 12/7 40 βαθμούς. Ακολούθησαν σημαντικές βροχοπτώσεις, που σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες όλου του Ιουλίου προκάλεσαν σοβαρές απώλειες στην παραγωγή που αγγίζουν σε ορισμένα προϊόντα ακόμη και το 80%. Αυτές τις ζημιές ο ΕΛΓΑ αρνείται να τις αποζημιώσει.

Υπενθυμίζουμε στον ΕΛΓΑ και στην πολιτεία πως παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία που ζουν οι αγρότες της περιοχής μας καταβάλλουν ένα αξιοσέβαστο ποσό για την ασφάλιση της παραγωγής τους, έτσι ώστε να έχουν κάποιο εισόδημα έγκαιρα, σε περίπτωση καταστροφής. Οι αγρότες πλέον εξαντλήθηκαν οικονομικά, ψυχολογικά, κοινωνικά. Νιώθουν ότι έχουν αφεθεί στη μοίρα και στην τύχη τους. Όταν αναμένουν περυσινές αποζημιώσεις, με πόση αισιοδοξία μπορούν να καλλιεργούν και  να συμμετέχουν στην παραγωγική διαδικασία;

Θεωρούμε ότι ο αγροτικός πληθυσμός αξίζει την πρέπουσα αντιμετώπιση και στήριξη.

Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, τις δύσκολες στιγμές των αγροτικών οικογενειών,  απαιτούμε να  ολοκληρωθούν άμεσα οι αποζημιώσεις του 2016, διότι οι αγρότες περιμένουν τα χρήματα για να αντιμετωπίσουν τα τρέχοντα έξοδά τους.

Σε κάθε περίπτωση ο ΕΛ.Γ.Α. θα πρέπει να ανταποκρίνεται με αμεσότητα και αποτελεσματικότητα στη στήριξη των συμφερόντων των ασφαλισμένων – παραγωγών.

Ζητούμε συνεπώς την αλλαγή του άδικου, ασαφές και απαρχαιωμένου κανονισμού του ΕΛΓΑ, ο οποίος  μας αποκλείει  από τις αποζημιώσεις. Σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να επανεξεταστεί το νομικό πλαίσιο που κρατά καθηλωμένους τους αγρότες στον ΕΛΓΑ και να τους δοθεί η δυνατότητα επιλογής του ασφαλιστικού φορέα.

Παραγωγοί ΤΚ Καρποχωρίου




Total
0
Shares
Previous Article

Αυστηρές κυρώσεις για τις ανεξόφλητες υποχρεώσεις στη ΔΕΥΑ Σοφάδων

Next Article

Λάρισα: Θανατηφόρο τροχαίο με νεκρή 57χρονη πεζή