Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Επίσκεψη Υφυπουργού Παιδείας κ. Μπαξεβανάκη στο (ΣΔΕ)* ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

*Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας

Την Πέμπτη, 28/9/2017 επισκέφθηκε το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ) Καρδίτσας ο Υφυπουργός Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων Μπαξεβανάκης Δημήτρης. Η επίσκεψη αυτή υλοποιήθηκε μετά από πρόσκληση της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης και της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Καρδίτσας και πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας εκτός του επίσημου προγράμματος της περιοδείας του.

Αφορμή γι’ αυτό ήταν η πρόσκληση που απηύθυνε το σχολείο μας καθώς και η μεγάλη επιθυμία του κ. Υφυπουργού να δει από κοντά το καινοτόμο περιβάλλον του ΣΔΕ Καρδίτσας.

Τον κ. Μπαξεβανάκη συνόδευσαν στην επίσκεψή του οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κα. Κατσαβριά-Σιωροπούλου Χρυσούλα και κα. Βράντζα Παναγιώτα, καθώς και ο Διευθυντής Δ/θμιας Εκπαίδευσης Καρδίτσας κ. Παπανούσκας Μιχάλης.

Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ) Καρδίτσας (περιλαμβάνει και το παράρτημα Σοφάδων) λειτουργεί από το 2004 και είναι ένα καινοτόμο Σχολείο Εκπαίδευσης Ενηλίκων και απευθύνεται σε ενήλικες έλληνες πολίτες και μετανάστες. Η πλειοψηφία των εκπαιδευομένων μας ανήκει σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες (άνεργοι, μετανάστες, πρόσφυγες, ΡΟΜΑ) και επομένως είναι ένα πραγματικά διαπολιτισμικό σχολείο. Το πρόγραμμα των ΣΔΕ συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (Ε.Κ.Τ.) και από το Ελληνικό Δημόσιο και προφέρει τη δυνατότητα με πραγματικά ΔΩΡΕΑΝ φοίτηση, απόκτησης απολυτηρίου Γυμνασίου σε 2 χρόνια.

Στην Καρδίτσα στεγάζεται σε νέο ιδιόκτητο πλήρως εξοπλισμένο κτίριο (ένα από τα λίγα στην Ελλάδα καθώς ανήκει στη Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς του Υπουργείου Παιδείας), ενώ στο παράρτημα Σοφάδων φιλοξενείται στο 1ο ΕΠΑΛ Σοφάδων. Το νέο κτίριο στην Καρδίτσα, έχει κατασκευαστεί με όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές για να εξυπηρετεί όλες τις ομάδες πληθυσμού (πχ. ΑΜΕΑ) και είναι άριστα εξοπλισμένο με όλα τα σύγχρονα ηλεκτρονικά μέσα.

Ο κ. Υφυπουργός ανέλυσε τις προσπάθειες που καταβάλλει το Υπουργείο Παιδείας για την λειτουργία και στήριξη (ηθική και οικονομική) των ΣΔΕ όλα της χώρας. Φέτος για 1η φορά ύστερα από χρόνια διαφαίνεται μια απόλυτα ομαλή εκπαιδευτική χρονιά. Στα ΣΔΕ τοποθετήθηκαν έγκαιρα οι αποσπασμένοι μόνιμοι εκπαιδευτικοί, στο αμέσως επόμενο διάστημα ολοκληρώνεται η πρόσληψη ωρομισθίων (όπου χρειάζεται), τα σχολεία θα μπορέσουν να προσφέρουν στους εκπαιδευόμενους πραγματικά δωρεάν εκπαίδευση (Δωρεάν Μετακίνηση μαθητών, γραφική ύλη, εκπαιδευτικές επισκέψεις, εκδρομές, εξετάσεις απόκτησης πιστοποιητικού πληροφορικής και ξένης γλώσσας, κλπ).

Εμείς από τη μεριά μας, ικανοποιημένοι από όσα ακούσαμε, θέσαμε στον κ. Υφυπουργό (καθώς στις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ) δυο (2) αιτήματα, τα οποία είναι αιτήματα των εκπαιδευομένων μας:

  • Ίδρυση Λυκείου Δεύτερης Ευκαιρίας (ως θεσμός δεν υπάρχει ακόμη) στα πλαίσια της 12χρονης εκπαίδευσης που προωθεί το Υπουργείο Παιδείας. Εκτιμούμε ότι η λειτουργία Λυκειακών Τάξεων ΣΔΕ θα αποτρέψει τη μαθητική διαρροή στο Λύκειο.
  • Διανομή σχολικού γεύματος στους εκπαιδευόμενους των ΣΔΕ καθώς η πλειοψηφία των εκπαιδευομένων στα 65 σχολεία της χώρας μας ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Ο κ. Υφυπουργός (και οι παριστάμενες βουλευτές) δεσμεύθηκαν να εξετάσουν άμεσα τα παραπάνω καθώς εμπλέκονται και άλλα συναρμόδια υπουργεία.

Τέλος, πήραν τον λόγο εκπαιδευόμενοι του σχολείου μας, ζήτησαν από τον κ. Υφυπουργό να στηρίξει τον θεσμό των ΣΔΕ, που προσφέρει στους ενήλικες ακριβώς αυτό που λέει και ο τίτλος των ΣΔΕ δηλ. τη δεύτερη ευκαιρία στη γνώση και στη μάθηση, κάνοντας πράξη τη δια βίου μάθηση και τους επανεντάσσει στην ενεργό διαδικασία της γνώσης.

Εμείς από τη μεριά μας, διεύθυνση, εκπαιδευτικό προσωπικό και εκπαιδευόμενοι, τους ευχαριστούμε όλους για την τιμή που επιφύλαξαν στο ΣΔΕ Καρδίτσας, καθώς είναι η 1η φορά που επίσημο στέλεχος του Υπουργείου Παιδείας μας επισκέφθηκε.

Σουφλάκος Βασίλειος

Φυσικός – MSc Τηλεπικοινωνίες

Διευθυντής ΣΔΕ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

episkepsi Mpaksevanaki Karditsa SDE 1

episkepsi Mpaksevanaki Karditsa SDE 2

episkepsi Mpaksevanaki Karditsa SDE 3




Total
0
Shares
Previous Article

730.000 ευρώ για Αγροτική Οδοποιία στις Δ.Ε Σοφάδων και Αρνης

Next Article

Συνελήφθη 51χρονος στην ευρύτερη περιοχή των Τρικάλων για καλλιέργεια και κατοχή κάνναβης