Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Επίσκεψη του υπουργού Δικαιοσύνης Κ. Τσιάρα σε ΕΣΔΙ και ΔΕΘ

tsiaras forum 2

Επίσκεψη του υπουργού Δικαιοσύνης Κ. Τσιάρα σε ΕΣΔΙ και ΔΕΘ

Κ. Τσιάρας: Υλοποιούμε το μεγαλύτερο πρόγραμμα δράσεων για την ηλεκτρονική δικαιοσύνη που εκπονήθηκε ποτέ!

– Στο forum που συνδιοργάνωσαν η ΔΕΘ-HELEXPO και ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, ο Υπουργός Δικαιοσύνης

Στον στρατηγικό σχεδιασμό του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την υλοποίηση του προγράμματος της «Ψηφιακής Δικαιοσύνης» με στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, αλλά και τη δημιουργία ενός ελκυστικού περιβάλλοντος για την προσέλκυση νέων επενδύσεων, που έχει ανάγκη η χώρα μας στην προσπάθεια αντιμετώπισης της διπλής οικονομικής και υγειονομικής κρίσης, αναφέρθηκε από τη Θεσσαλονίκη, ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Κώστας Τσιάρας.

Μιλώντας στο forum που συνδιοργάνωσαν η ΔΕΘ-HELEXPO και ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης με θέμα «Ψηφιακή Δικαιοσύνη», ο κ. Τσιάρας τόνισε την ανάγκη του ψηφιακού μετασχηματισμού της Δικαιοσύνης.

«Η κυβέρνησή μας θεωρεί ότι ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό δικαστικό σύστημα αποτελεί θεματοφύλακα του Κράτους Δικαίου και δείκτη της ποιότητας της Δημοκρατίας μας. Συνεπώς, όλες οι αλλαγές που έχουμε ήδη κάνει και αυτές που επίκεινται ακολουθούν τις βέλτιστες πρακτικές που εφαρμόζονται σε άλλες ευρωπαϊκές προηγμένες δημοκρατίες, αλλά και στις προτάσεις των αρμοδίων διεθνών οργανισμών», υπογράμμισε ο Υπουργός Δικαιοσύνης.

«Ήδη σε αυτή την κατεύθυνση τα αποτελέσματα που έχουν παραχθεί είναι περισσότερο από εντυπωσιακά. Μέχρι τις 31/8/2020 έχουν εκδοθεί και παραληφθεί από τους συμπολίτες μας ατελώς και ηλεκτρονικά, μέσω της ηλεκτρονικής υπηρεσίας από τη διαδικτυακή πύλη του έργου ΟΣΔΔΥ-ΠΠ Α΄ Φάση, 137.851 πιστοποιητικά, αποφεύγοντας τα γκισέ των γραμματειών των δικαστηρίων.

Το ίδιο διάστημα της πανδημίας έχουν εκδοθεί ηλεκτρονικά από το Πρωτοδικείο Αθηνών 39.509 δικαστικές (πολιτικές) αποφάσεις και έχουν παραληφθεί ατελώς από τους διαδίκους.

Αυτό σημαίνει πως ναι μεν η στρατηγική της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης αποδίδει, αλλά οφείλουμε να επενδύσουμε ακόμα περισσότερο σε πόρους και ανθρώπινο κεφάλαιο στην ηλεκτρονικοποίηση της δικαιοσύνης, δημιουργώντας υπεραξία για τους πολίτες και την οικονομία μας», τόνισε ο κ. Τσιάρας.

Ο Υπουργός, αναφέρθηκε εκτενώς στο μεγαλύτερο πρόγραμμα για την ηλεκτρονική δικαιοσύνη που έχει εκπονηθεί ποτέ σε βάθος τριετίας, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 50 εκατομμυρίων ευρώ και το οποίο περιλαμβάνει την επέκταση του ΟΣΔΔΥ-ΠΠ σε όλα τα Δικαστήρια και όλες τις Εισαγγελίες της Επικράτειας, την επέκταση των υπηρεσιών τηλεδιάσκεψης, την αναβάθμιση των ψηφιακών υπηρεσιών του Ελεγκτικού Συνεδρίου και την αναβάθμιση του ΟΣΔΔΥ-ΔΔ, τη δημιουργία του Ηλεκτρονικού Μητρώου Αφερεγγυότητας και τη διασύνδεσή του με το ΓΕΜΗ.

Παράλληλα, προωθείται εντός του 2021 το έργο της ψηφιακής καταγραφής, αποθήκευσης και διάθεσης πρακτικών συνεδριάσεων, ενώ θεσμοθετούνται, σε μόνιμη βάση και χωρίς δημοσιονομικό κόστος η ηλεκτρονική έκδοση και παραλαβή αντιγράφου αποφάσεων από τα δικαστήρια και ποινικών αποσπασμάτων από το ηλεκτρονικό Ποινικό Μητρώο, καθώς επίσης θεσπίζεται η δυνατότητα για έκδοση ηλεκτρονικών διαταγών πληρωμής.

Τέλος, ο κ. Τσιάρας αναφέρθηκε στις δράσεις για την ενίσχυση του δικαστικού συστήματος μέσω του νέου Γραφείου Στατιστικών της Δικαιοσύνης που νομοθετήθηκε με τον ν. 4700/2020 και ανοίγει το δρόμο για την αξιοποίηση της στατιστικής επιστήμης, στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του συστήματος απονομής της Δικαιοσύνης.

Στην Εθνική Σχολής Δικαστικών Λειτουργών

Νωρίτερα, ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Κώστας Τσιάρας συνομίλησε με τους σπουδαστές της 26ης εκπαιδευτικής σειράς της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών στη Θεσσαλονίκη, ενώ προηγήθηκε συζήτηση με το Γενικό Διευθυντή κ. Δημήτριο Εμμανουηλίδη και τους διδάσκοντες της Εθνικής Σχολής, για τον καλύτερο δυνατό τρόπο λειτουργίας της έναντι των πρωτόγνωρων δεδομένων της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ο κ. Τσιάρας προανήγγειλε την έναρξη θεσμικού διαλόγου για την τροποποίηση του προγράμματος σπουδών της Σχολής. Παράλληλα, αναφέρθηκε στο ν. 4689/2020 που ψηφίστηκε πρόσφατα και με τον οποίο εισήχθησαν σημαντικές ρυθμίσεις κομβικής σημασίας για τη βελτίωση της λειτουργίας της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών.

«Με τον ίδιο νόμο έγινε η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση στον τομέα της δικαστικής εκπαίδευσης τα τελευταία χρόνια, που αφορούσε στην ίδρυση της Κατεύθυνσης Ειρηνοδικών στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών» υποστήριξε απευθυνόμενος στους σπουδαστές.

Παράλληλα, με αφορμή τον επικείμενο εισαγωγικό διαγωνισμό της ΕΣΔΙ και τον διπλασιασμό σχεδόν των νέων εισακτέων, τόνισε την προτεραιότητα της κυβέρνησης στην ενίσχυση  του ανθρώπινου δυναμικού της Δικαιοσύνης, την οποία συνέδεσε με την πρόσφατη νομοθετική πρωτοβουλία για την αύξηση των οργανικών θέσεων και στους δύο κλάδους της δικαιοσύνης– Εισαγγελέων και Δικαστών.

Επεσήμανε, δε, πως αυτή η επιλογή συνιστά έμπρακτη απόδειξη της προτεραιότητας της κυβέρνησης να επενδύσει στην κατάρτιση των δικαστών που αποτελούν τον πιο καθοριστικό παράγοντα του συστήματος απονομής της Δικαιοσύνης.

«Επιλέγουμε να επενδύσουμε στον ανθρώπινο παράγοντα, να επενδύσουμε στον άνθρωπο, να επενδύσουμε στους έλληνες δικαστές» είπε κλείνοντας ο κ. Τσιάρας.

tsiaras forum 1

tsiaras forum 2

tsiaras ethniki sxolh dikastikon leitoyrgon

tsiaras ethniki sxolh dikastikon leitoyrgon 1




Total
0
Shares
Previous Article
kanalia mimintenisi dimosmouzakiou 4

Ο Δήμος Μουζακίου τίμησε την Μιμή Ντενίση ζωντανά στον ΑΝΤ1

Next Article
Έναρξη υποβολής αιτήσεων εγγραφών στα Δημόσια Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (Δ.ΙΕΚ)

Παράταση υποβολής αιτήσεων εγγραφών στο Δημόσιο ΙΕΚ