Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Επίσκεψη του Υπουργού Επικρατείας & Ψηφιακής Διακυβέρνησης στο Δήμο Μουζακίου και αυτοψία στον «Ιανό-πληκτο» Πάμισο

pierakakis Stathis Mouzaki

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ & ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΜΟΥΖΑΚΙΟΥ ΚΑΙ ΑΥΤΟΨΙΑ ΣΤΟΝ «ΙΑΝΟ-ΠΛΗΚΤΟ» ΠΑΜΙΣΟ

Κ. Πιερρακάκης: Χρηματοδότηση 370.000 ευρώ στον Δήμο Μουζακίου για δράσεις ψηφιακού μετασχηματισμού

Τη χρηματοδότηση του Δήμου Μουζακίου με 370.000 ευρώ για την υλοποίηση δράσεων ψηφιακού μετασχηματισμού, ανακοίνωσε ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κυριάκος Πιερρακάκης, ο οποίος σήμερα (Σάββατο 18/12/2021), το πρωί συναντήθηκε με τον Δήμαρχο κ. Θεοφάνη Στάθη.

Τον Υπουργό συνόδευε ο Δήμαρχος Τρικκαίων και Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.) κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, ενώ εκτός του κ. Στάθη στην υποδοχή έδωσαν το παρών η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δ. Μουζακίου κ. Μαρία Καραμπέκου, οι αντιδήμαρχοι κ. Λίνα Αγγελάκη, κ. Γιώργος Φούντας, κ. Ιωάννης Πατσιαούρας, κ. Ηλίας Τρυφέρης, οι δημοτικοί σύμβουλοι κ. Νίκος Πούπης, κ. Γιώργος Κανιούρας, κ. Νίκος Ζαρνακούπης, κ. Άκης Κωτίνας και εκπρόσωπος του Βουλευτή Ν. Καρδίτσας και Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Κώστα Τσιάρα.

Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ

Ο Υπουργός έφτασε στο Μουζάκι προερχόμενος από τα Τρίκαλα γύρω στις 11:30 το πρωί, όπου τον υποδέχθηκε έξω από το Δημαρχείο ο Δήμαρχος, ο οποίος στη συνέχεια τον οδήγησε στο Γραφείο του. Εκεί, παρόντος του προέδρου της ΚΕΔΕ συζήτησε μαζί του για τις δραματικές συνέπειες του μεσογειακού κυκλώνα «Ιανού» στην περιοχή.

Ο κ. Πιερρακάκης έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την πορεία των αποκαταστάσεων και μάλιστα εξεδήλωσε τη βούλησή του να συμβάλλει κι’ αυτός στην επιτάχυνση της εκτέλεσης και ολοκλήρωσης των αναγκαίων έργων.

Επίσης, ρώτησε για την εξέλιξη του σημαντικού έργου κατασκευής νέου Κέντρου Υγείας. Ο Δήμαρχος τον ενημέρωσε ότι οι απαιτούμενες πολεοδομικές ρυθμίσεις (ρυμοτομικό και τροποποίηση ΓΠΣ), προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς. Μέσα στο πρώτο 15νθήμερο του Ιανουαρίου αναμένεται η έκδοση της οικοδομικής άδειας και το αργότερο μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου θα ξεκινήσουν οι κατασκευαστικές εργασίες από την ΤΕΡΝΑ με την οποία υπάρχει κοινή γραμμή για ολοκλήρωση μέσα σε 10-12 μήνες.

Ωστόσο, ο κ. Στάθης επισήμανε στον Υπουργό την αδήριτη ανάγκη κατασκευής του μεγάλου έργου του περιφερειακού δρόμου Μουζακίου καθώς σήμερα όλα τα βαρέα οχήματα περνούν μέσα από την πόλη με ότι αυτό συνεπάγεται για την εμπορική – επιχειρηματική κίνηση, την όχληση και ασφάλεια των κατοίκων.

Ο Δήμαρχος έθιξε και το μείζον ζήτημα της χρηματοδότησης έργων αποκατάστασης ζημιών του «Ιανού», αλλά και μεταγενέστερες που έγιναν από νέα ακραία καιρικά φαινόμενα. Όπως τόνισε ο κ. Στάθης, αρχές του 2021 κατατέθηκαν τεχνικά δελτία σε όλα τα αρμόδια Υπουργεία ύψους 50 εκατ. ευρώ.

Αργότερα ο κ. Πιερρακάκης με τον κ. Παπαστεργίου και τον κ. Στάθη πραγματοποίησαν αυτοψία των ζημιών που έχει υποστεί στις όχθες του ο ποταμός Πάμισος, με τον Υπουργό να δείχνει έντονο προβληματισμό για την έκτασή τους.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΑΘΗ – ΠΑΠΑΣΤΕΡΓΙΟΥ – ΠΙΕΡΡΑΚΑΚΗ

Προηγήθηκε πάντως και συνάντηση με όλους τους παριστάμενους αυτοδιοικητικούς αξιωματούχους στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Δ. Μουζακίου, όπου έγινε εκτενή αναφορά στο νέο πρόγραμμα ψηφιακού μετασχηματισμού των ΟΤΑ, το οποίο – όπως υπογράμμισε ο Υπουργός – ξεκινάει η εφαρμογή αρχές του 2022 με προϋπολογισμό 320 εκατ. ευρώ.

Στον πρόλογο ο Δήμαρχος Μουζακίου κ. Θεοφάνης Στάθης, αφού εξήρε το δημιουργικό έργο του κ. Πιερρακάκη στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης χαρακτηρίζοντας τον ως έναν από τους πιο επιτυχημένους Υπουργούς της παρούσας κυβέρνησης, τόνισε μεταξύ άλλων: «Η πανδημία άλλαξε βίαια πολλά. Έγινε μία πολύ γρήγορη μετάβαση, μια βίαιη θα έλεγε κανείς μετάβαση, σε ψηφιακά μέσα. Η τεχνολογία βέβαια υπήρχε, αλλά τα τελευταία χρόνια αξιοποιείται στο μέγιστο βαθμό, αλλάζοντας κοινωνικά, επιχειρηματικά και εργασιακά μοντέλα. Πλέον η Ελλάδα έχει καταφέρει να καλύψει ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της απόστασης που τη χώριζε από άλλες χώρες. Το ψηφιακό κράτος μας αρέσει διότι η πάταξη της γραφειοκρατίας ήταν αυτό που όλοι αποζητάμε επί δεκαετίες. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι πολιτική πράξη. Κάθε αυτοδιοικητικός, κάθε πολιτικός έχει πολιτοκεντρική λογική  και όλες οι ενέργειες που κάνουμε είναι προς αυτήν την κατεύθυνση».

Αναφερόμενος στο νέο πρόγραμμα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, ο Δήμαρχος είπε πως «το συνολικό χρηματοδοτικό πακέτο προέρχεται από το Ταμείο Ανάκαμψης και περιλαμβάνει 90 εκατ. ευρώ για τους Δήμους άνω των 100.000 κατοίκων, ενώ όλοι οι υπόλοιποι Δήμοι θα χρηματοδοτηθούν από το νέο ΕΣΠΑ».

Ο κ. Στάθης ευχαρίστησε τον Υπουργό για την επίσκεψή του στο Μουζάκι σε έναν Δήμο που χτυπήθηκε σκληρά από τον «Ιανό» και για την μεγάλη διάθεση στήριξης και συνεργασίας που επιδεικνύει έμπρακτα.

Έκλεισε δε την τοποθέτησή του λέγοντας: «Τόσα χρόνια ακούμε πολλές φορές το… «δεν γίνεται»! Θα πρέπει λοιπόν όλοι μας να απαλείψουμε επιτέλους το «δεν» και να το κάνουμε μαζί «γίνεται»!

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΕΔΕ

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κ. Δημήτρης Παπαστεργίου τόνισε από την πλευρά του: «Η Ελλάδα αλλάζει χάρη στην προσπάθεια του Κυριάκου Πιερρακάκη, της κυβέρνησης, του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Αλλάζει προς το καλύτερο έτσι ώστε να ξεχάσουμε το δημόσιο που μας ήθελε μόνιμους κλητήρες να δουλεύουμε εμείς για εκείνο. Αλλάζει όμως και η αυτοδιοίκηση και αυτό είναι για μας πολύ σημαντικό. Είδαμε μέσα στην πανδημία ότι πράγματα που θεωρούσαμε αδιανόητα μπορούν να γίνονται μέσα σε λίγες ημέρες, η εβδομάδες. Αυτή την αλλαγή θα τη συνεχίσουμε και το κύτταρο απ’ όπου θα ξεκινήσουν όλα νομίζω ότι είναι η αυτοδιοίκηση. Μπορούμε πραγματικά να κάνουμε τη ζωή των συμπολιτών μας πιο εύκολη αρκεί να σχεδιάσουμε όλα τα αναγκαία έργα. Υπάρχουν διαθέσιμα αυτή τη στιγμή 320 εκατ. που ποτέ δεν είχαμε στο παρελθόν. Πρέπει να τα αξιοποιήσουμε».

Ο κ. Παπαστεργίου κατέληξε λέγοντας πως σήμερα υπάρχουν πολλά χρηματοδοτικά εργαλεία διαθέσιμα και οι Δήμοι θα πρέπει να είναι πρωταγωνιστές στη νέα πορεία που χαράσσεται για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ

Ο Υπουργός Επικρατείας κ. Κυριάκος Πιερρακάκης μπαίνοντας στην ουσία της νέας ψηφιακής μεταρρύθμισης στους ΟΤΑ δήλωσε: «Το κράτος δεν έκανε ποτέ πράξεις και κινήσεις καθημερινότητας σε ότι αφορά τα ψηφιακά μέσα. Αυτό το αλλάξαμε».

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα έφερε τις καταστροφικές συνέπειες του «Ιανού» όπου μέσα σε λίγες ώρες φτιάχτηκε μια ηλεκτρονική πλατφόρμα η οποία – όπως είπε – λειτούργησε πολύ καλά και έδειξε γρήγορα αντανακλαστικά του κράτους.

Ο κ. Πιερρακάκης πρόσθεσε πως «λόγω της κλιματικής αλλαγής θα συμβούν τα επόμενα χρόνια πολλές δύσκολες διαδικασίες και ότι για την αντιμετώπισή τους η χώρα μας χρειάζεται να επενδύσει σε υποδομές, συστήματα εκπαίδευσης και στην αυτοματοποιημένη διαχείριση. Η τεχνολογία συμβάλλει σημαντικά προς αυτή την  κατεύθυνση» υπογράμμισε.

Επανερχόμενος στα ψηφιακά «άλματα» που έγιναν στην Ελλάδα επί της παρούσας κυβέρνησης, ο Υπουργός επισήμανε: «Μέσα σε 2,5 χρόνια κάναμε 500 εκατ. συναλλαγές ψηφιακά, ενώ είχαμε ξεκινήσει από τα 8,8 εκατομμύρια το 2018, 34 εκατ. το 2019 και 94 εκατ. το 2020! Γλυτώσαμε 55 «ουρές» ανά ενήλικο στις δημόσιες υπηρεσίες» τόνισε χαρακτηριστικά. Και συνέχισε με τις επιδιώξεις του ίδιου και της ομάδας του σε ότι αφορά την ψηφιοποίηση των προσφερόμενων δημοτικών υπηρεσιών λέγοντας: «Οι Δήμοι έχουν μόνοι τους πολλές διαδικασίες. Εξετάζουμε λοιπόν πως μπορούμε να ελαχιστοποιήσουμε τις επαφές του δημότη με τις υπηρεσίες τους. Να φτιάξουμε δηλαδή ένα κράτο. φιλικό προς τους πολίτες. Αυτό πριν τρία χρόνια ακουγόταν κάτι σαν σάτιρα, ανέφικτο! Σήμερα δεν είναι. Η ηλεκτρονική διακυβέρνηση είναι πια κεκτημένο, αλλά χρειάζεται εγρήγορση, να μην σταματήσουν οι έντονοι ρυθμοί των θετικών εξελίξεων στο συγκεκριμένο πεδίο και να προχωρήσουμε ακόμη πιο γρήγορα με το ίδιο πάθος η και μεγαλύτερο στην μετα-COVID εποχή».

Για το νέο πρόγραμμα ψηφιακού μετασχηματισμού ο Υπουργός ανέφερε: «Για να βοηθήσουμε τις Δημοτικές αρχές και τους δημότες να κάνουν αυτό το άλμα που θέλουμε, φτιάξαμε ένα πρόγραμμα που επιμελήθηκε ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Θοδωρής Λιβάνιος σε συνεργασία και με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ. Θα λειτουργεί ένα μενού επιλογών και θα υπάρχει ένα μπάτζετ για κάθε Δήμο της χώρας. Η Ευρωπαίοι ήθελαν ως πρωταγωνιστές τους μεγάλους Δήμους, αλλά εμείς και η ΚΕΔΕ είπαμε όχι, η ψηφιακή μετάβαση θα γίνει από όλους. Έτσι εξασφαλίσαμε δυο μπάτζετ, ένα από το Ταμείο Ανάκαμψης και ένα από το νέο ΕΣΠΑ και στη συνέχεια ενοποιήσαμε τις δυο φιλοσοφίες. Η κεντρική διοίκηση θα συναποφασίζει με τις δημοτικές διοικήσεις τις δράσεις που θέλουν να υλοποιήσουν ανάλογα με τις τοπικές ανάγκες για τον κάθε Δήμο. Η χρηματοδότηση θα σχετίζεται άμεσα με τον πληθυσμό τους και για τον Δήμο Μουζακίου είναι 370.000 ευρώ. Η αρχή γίνεται πολύ σύντομα με την έλευση του 2022. Εξάλλου, η κουλτούρα του Πρωθυπουργού είναι των πεπραγμένων και των τετελεσμένων» ολοκλήρωσε ο κ. Πιερρακάκης.

Να σημειωθεί ότι ο Δήμαρχος κ. Θ. Στάθης και η Πρόεδρος του Δ.Σ. Δ. Μουζακίου κ. Μαρία Καραμπέκου, δώρισαν στον Υπουργό κ. Κ. Πιερρακάκη και στον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ κ. Δ. Παπαστεργίου αντίστοιχα το βιβλίο του Ν. Βλάχου για τον βίο του Αρχιστράτηγου της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 Γ. Καραϊσκάκη.




Total
0
Shares
Previous Article
Rapid tests: Το πρόγραμμα

Αποτελέσματα rapid tests στη Θεσσαλία το Σάββατο 18 Δεκεμβρίου – Καταγράφηκαν 36 θετικά κρούσματα covid-19

Next Article
Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου - Κατεπείγουσα δια περιφοράς συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου λίμνης Πλαστήρα Τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου λίμνης Πλαστήρα Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου λίμνης Πλαστήρα την Πέμπτη 13 Ιουλίου Δήμος Λίμνης Πλαστήρα: Ευχαριστήριο στον Κυνηγετικό Σύλλογο Καρδίτσας και την IPA Καρδίτσας - Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα - Δήμος Λίμνης Πλαστήρα

Συνεδριάζει το δημοτικό συμβούλιο Δήμου Λίμνης Πλαστήρα