Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Επίσκεψη του Υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Ν. Παππά στο Μουζάκι (ΒΙΝΤΕΟ)

Γ. Κωτσός: Οι νέες τεχνολογίες θα πρέπει να αποτελούν πηγή άμβλυνσης και όχι όξυνσης των ανισοτήτων

Ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, κ. Νίκος Παππάς, στο πλαίσιο περιοδείας που πραγματοποιεί στη Δυτική Θεσσαλία, επισκέφτηκε τον Δήμο Μουζακίου όπου είχε σύσκεψη με το Δήμαρχο και Πρόεδρο της ΠΕΔ Θεσσαλίας κ. Γιώργο Κωτσό, παρόντος του Δημάρχου Αργιθέας κ. Λάμπρου Τσιβόλα και με τη συμμετοχή τοπικών φορέων και πολιτών.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης που πραγματοποιήθηκε στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Μουζακίου, ο κ. Παππάς παρουσίασε το σχέδιο του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης για την ψηφιακή διασύνδεση στη χώρα και την παροχή όλων των σύγχρονων εργαλείων στους πολίτες.

Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στα έργα, συνολικού ύψους 400 εκατ. ευρώ περίπου, που ξεκινά το Υπουργείο για την ανάπτυξη εθνικού δικτύου ευρυζωνικής πρόσβασης νέας γενιάς σε αστικές, νησιωτικές, ορεινές και μειονεκτικές περιοχές.

Από την πλευρά του ο κ. Κωτσός καλωσόρισε τον κ. Παππά στον Δήμο, δεδομένου ότι είναι κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης και πολύ σημαντικό πρόσωπο της κεντρικής πολιτικής σκηνής η οποία – όπως είπε – θα πρέπει να ανοίξει ένα παράθυρο στην τοπική αυτοδιοίκηση!

Ο Δήμαρχος Μουζακίου στην συνομιλία που είχε με τον Υπουργό, ανέλυσε τα αιτήματα του Δήμου που άπτονται των αναγκών των τοπικών κοινωνιών σε ότι αφορά τις ηλεκτρονικές και διαδικτυακές επικοινωνίες οι οποίες παίζουν πλέον καθοριστικό ρόλο στη ζωή τους.

«Οι νέες τεχνολογίες θα πρέπει να αποτελούν στην σύγχρονη εποχή μας πηγή άμβλυνσης και όχι όξυνσης των κοινωνικών και γεωγραφικών ανισοτήτων. Κι’ αυτό διότι δίνουν πάρα πολλές δυνατότητες ακόμη και στα άτομα με πολύ χαμηλό εισόδημα, εφόσον βέβαια έχουν την πρόσβαση σε αυτές. Έτσι άλλωστε ο κάθε πολίτης θα μπορεί να έχει ισότιμη μεταχείριση από τις κεντρικές υπηρεσίες της κράτους και την τοπική αυτοδιοίκηση, ισότιμη ενημέρωση και γρήγορη πρόσβαση σε αυτή, να διευκολύνει τον τρόπο της ζωής του και να τον κάνει πιο φθηνό. Τα προβλήματα που εμποδίζουν αυτή την ισότιμη μεταχείριση θα πρέπει το γρηγορότερο να τα αντιμετωπίσουμε, ώστε ο κάτοικος και της πλέον απομακρυσμένης περιοχής να νιώθει έλληνας πολίτης ισότιμος με τον κάτοικο της Αθήνας και των άλλων μεγάλων αστικών κέντρων της χώρας» επισήμανε ο κ. Κωτσός.

ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΕΝΕΣ ΟΙ ΔΥΣΠΡΟΣΙΤΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

Αναφερόμενος ειδικά στις δυσπρόσιτες περιοχές του Δήμου Μουζακίου αλλά και της ορεινής Αργιθέας, ο Δήμαρχος Μουζακίου τόνισε στον κ. Παππά πως βιώνουν «στο πετσί τους» την ανισότητα σε ότι αφορά στην πρόσβαση όχι μόνο στις διαδικτυακές, αλλά και στις τηλεοπτικές επικοινωνίες οι οποίες σε ένα μεγάλο τμήμα τους δεν υπάρχουν!

«Τα περισσότερα χωριά και οικισμοί της δυτικής Θεσσαλίας» δήλωσε με έμφαση «βρίσκονται σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές και παρότι πέρασε δίκτυο οπτικών ινών προς τους κεντρικούς ορεινούς οικισμούς δεν δόθηκε η δυνατότητα ευρυζωνικής σύνδεσης σε πολλούς από αυτούς»!

Σημειώνεται ότι οι περισσότεροι από τους οικισμούς στις εν λόγω περιοχές κατοικούνται από εποχικά διαμένοντες κτηνοτροφικές οικογένειες που δε διαθέτουν τηλεφωνική σύνδεση, ενώ είναι μεγάλη και χωρική διασπορά αυτών γεγονός που σημαίνει ότι μόνος τρόπος πρόσβασης γι’ αυτούς είναι η δικτύωση μέσω ασύρματων ευρυζωνικών δικτύων.

Για την επίλυση του προβλήματος αυτού ο κ. Κωτσός πρότεινε στον κ. Παππά το συνδυασμό παροχής ευρυζωνικότητας μέσω δικτύου κεντρικού κορμού που θα υποστηρίζεται από το δίκτυο οπτικών ινών όπου αυτό υπάρχει και σε περιοχές που αυτό δεν υπάρχει, μέσω αναβάθμισης των αντίστοιχων δικτύων κινητής τηλεφωνίας σε 4G και παροχή συνδεσιμότητας μέσω αυτών. Για τη διάθεση τις ευρυζωνικής συνδεσιμότητας προς τους πολίτες θα πρέπει – είπε – να τοποθετηθούν σταθμοί πρόσβασης (access point) κατ’ ελάχιστον ένας ανά οικισμό.

Ακολούθως ο κ. Κωτσός επικεντρώθηκε στην επέκταση των δικτύων οπτικών ινών, στο Πρόγραμμα Συζευξις ΙΙ, στο τηλεοπτικό σήμα και στις κεραίες κινητής τηλεφωνίας υπογραμμίζοντας τα παρακάτω:

ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΔΙΚΤΥΩΝ ΟΠΤΙΚΩΝ ΙΝΩΝ

«Οι επαρχιακές περιοχές (Δήμος Μουζακίου) καλύπτονται εξ’ ολόκληρου από δίκτυο οπτικών ινών του ΟΤΕ. Η έλλειψη δικτύων άλλων παρόχων καθιστά τον ΟΤΕ αποκλειστικό πάροχο χωρίς ανταγωνισμό με αποτέλεσμα το υψηλό κόστος παροχής υπηρεσιών προς τους πολίτες χωρίς αυτό να ανταποκρίνεται τις παρεχόμενες υπηρεσίες. Με την ανάπτυξη δικτύων άλλων παρόχων θα μπορεί να υπάρχει υγιής ανταγωνισμός και αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες με χαμηλότερο κόστος.

Απαιτείται επιτάχυνση των διαδικασιών ολοκλήρωσης του έργου «Rural Broadband», «Ανάπτυξη Ευρυζωνικών Υποδομών σε Αγροτικές “Λευκές” Περιοχές της Ελληνικής Επικράτειας», έτσι ώστε οι νέες ευρυζωνικές ταχύτητες να βελτιώσουν την καθημερινότητα πολιτών και τοπικών επιχειρήσεων, καλύπτοντας καθημερινές ανάγκες και συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της τοπικής επιχειρηματικότητας και ανταγωνιστικότητας γεφυρώνοντας το ψηφιακό χάσμα μεταξύ αστικών κέντρων και περιφέρειας.

Η εθνική πύλη ψηφιακών υπηρεσιών Ermis να «ανοίξει» και για τους Δήμους, συμπεριλαμβάνοντας Υπηρεσίες των Δήμων στην ψηφιακή διαχείριση αιτημάτων και εγγράφων του Δήμου προς τους Δημότες.

ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ

Σύμφωνα με το σχέδιο υλοποίησης του Προγράμματος ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ προβλέπονται αυξήσεις της ταχύτητας σύνδεσης των κεντρικών δημόσιων υπηρεσιών  που βρίσκονται στην πρωτεύουσα του νομού, αλλά αφήνει χωρίς σχεδόν καμία αναβάθμιση τις υπηρεσίες εκτός της πρωτεύουσας των νομών. Σήμερα οι περιφερικοί Δήμοι συνδέονται με ταχύτητα μικρότερη των 2 Mbps τη στιγμή  που η ιδιωτική σύνδεση που παρέχεται είναι πολλαπλάσια αυτής (24 Mbps). Στο πρόγραμμα ΣΥΖΕΞΙΣ ΙΙ θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα ώστε να παρέχεται κατ’ ελάχιστο αναβάθμιση των περιφερικών υπηρεσιών με ταχύτητες τουλάχιστον 24Mbps σύγχρονης διασύνδεσης.

ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Οι ορεινές και ημιορεινές περιοχές των Δήμων Μουζακίου και Αργιθέας έχουν προβλήματα με το τηλεοπτικό σήμα (σε ποιότητα σήματος αλλά και σε ποσότητα καναλιών από τους αναμεταδότες).

Κατά την χειμερινή περίοδο υπάρχουν προβλήματα και στις τηλεφωνικές υποδομές

Λόγω Digea, υπάρχει πρόβλημα με το τηλεοπτικό σήμα σε περιοχές οι οποίες δεν καλύπτονται, όπως είναι οι τα ορεινά του Δήμου Μουζακίου, με αποτέλεσμα να προκύπτει ανάγκη μετατροπής του ψηφιακού σήματος σε αναλογικό. Θεσμικά πρέπει να υποχρεωθεί η Digea να καλύψει ολόκληρο τον ελλαδικό χώρο.

Η δράση «ΕΠΙΧΟΡΗΓΟΥΜΕΝΗ ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΤΩΝ MΟΝΙΜΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΩΝ ΑΠΟΜΑΚΡΥΣΜΕΝΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΎΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΛΗΨΗΣ» που αφορά στη δορυφορική πρόσβαση στους ελληνικούς τηλεοπτικούς σταθμούς ελεύθερης λήψης,  των μόνιμων κατοίκων των απομακρυσμένων περιοχών, να επεκταθεί και στους κατοίκους δύσβατων ορεινών τοπικών κοινοτήτων του Δήμου Μουζακίου και Αργιθέας, στους οποίους είναι σχεδόν αδύνατη η λήψη συμβατού  ραδιοτηλεοπτικού σήματος.

ΚΕΡΑΙΕΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ

Επιβάλλεται η απομάκρυνση της κεραίας κινητής τηλεφωνίας που είναι εγκατεστημένη στο κτήριο του ΟΤΕ στο κέντρο της πόλης του Μουζακίου και σε απόσταση μικρότερη των 300 μέτρων από σχολεία και παιδικό σταθμό.

Σε ότι αφορά στο γενικότερο ζήτημα με την λειτουργία κεραιών κινητής τηλεφωνίας, κρίνεται αναγκαία η αλλαγή του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου και η πρότερη ενημέρωση της Πολεοδομίας, διότι πολλές κεραίες λειτουργούν κρυμμένες μέσα σε διάφορες κατασκευές.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΦΟΡΕΩΝ

Στη συνέχεια ο λόγος δόθηκε στους παριστάμενους εκπροσώπους φορέων με την Πρόεδρο της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Μουζακίου και επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Μουζακίου κα Παρσκευή Ντούρβα να ζητάει από τον κ. Παππά τον εκσυγχρονισμό του Τμήματος Η/Υ με αντικαταστάσεις των πεπαλαιωμένων μηχανημάτων. Την επίλυση του ζητήματος του προσωπικού, καθώς η Βιβλιοθήκη λειτουργεί με αποσπάσεις κάθε χρόνο εκπαιδευτικών από το υπουργείο Παιδείας. Την ενεργοποίηση των ειδικών Η/Υ για ΑμεΑ οι οποίοι παραμένουν σε αδράνεια λόγω έλλειψης εξειδικευμένης ενημέρωσης για την λειτουργία τους.

Ακολούθως ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας του Δ.Σ. Μουζακίου κ. Θωμάς Καλαμπαλίκης τόνισε ιδιαίτερα ότι δεν φτάνουν τα προϊόντα ψηφιακής καινοτομίας στην ύπαιθρο λόγω έλλειψης υποδομών και στοχευμένης εκπαίδευσης των νέων αγροτών κυρίως.
Μίλησε για την ανάπτυξη της ψηφιακής διασύνδεσης των δημοσίων υπηρεσιών με αυτές της Τ.Α. ενώ χαρακτήρισε απολύτως απαραίτητη την απλοποίηση της διαχείρισης των νέων τεχνολογιών, διότι έτσι γίνονται πιο κατανοητές. Επίσης ο κ. Καλαμπαλίκης έθεσε τα θέματα του ψηφιακού αριθμού, της ψηφιακής υπογραφής και της ψηφιακής ταυτότητας.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Μουζακίου κ. Ηλίας Σερίφης ζητώντας από τον κ. Παππά και την κυβέρνηση να μεριμνήσουν το συντομότερο να αρθεί επιτέλους η οικονομική αβεβαιότητα στην Ελλάδα και να πάρει μπροστά η οικονομία η οποία βρίσκεται σε τέλμα λόγω των καθυστερήσεων στην αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος και την μη διευθέτηση του χρέους.

Ο Διευθυντής του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μουζακίου κ. Αντώνης Ντάνης ζήτησε τα προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης να μπουν στην ψηφιακή τεχνολογία, να ανανεωθεί ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός του Κέντρου, να γίνουν επιμορφώσεις στους εκπαιδευτικούς στην αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και να δοθεί λύση (με την εγκατάσταση κάποιου λογισμικού ίσως) στο πρόβλημα άμεσης σύνδεσης των σχολείων το υπουργείο Παιδείας.

Η κα Β. Φίλου, μέλος του Αρχαιολογικού Λαογραφικού Πολιτιστικού Συλλόγου Μουζακίου «ΟΙ ΓΟΜΦΟΙ», από την πλευρά της έθεσε το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Σύλλογος με το οίκημα του Δασαρχείου όπου στεγάζεται σήμερα. Με την παραίνεση και του Δημάρχου Μουζακίου ζητήθηκε από τον κ. Παππά να παρέμβει ώστε το οίκημα να παραχωρηθεί στον Δήμο. Ωστόσο όπως είπε η Μουζακιώτισσα Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κα Βράντζα, το κτήριο ανήκει πλέον στις Κτηριακές Υποδομές Α.Ε (δηλαδή στο ΤΑΙΠΕΔ) η οποία το θέλει πίσω, εκτός εάν ενοικιαστεί από τον διαμένοντα με χαμηλό τίμημα. Το θέμα θα συζητηθεί πάντως ξανά μεταξύ του Δήμου και των εμπλεκομένων, μέσα στο επόμενο διάστημα.

Τέλος σύντομη παρέμβαση έκανε και ο πρώην Δήμαρχος Μουζακίου κ. Θεοδόσης Καφφές ζητώντας την κατασκευή της οδικής σύνδεσης Μουζάκι – Λίμνης Πλαστήρα, έργο προϋπολογισμού 8 εκατ. ευρώ, στην βάση της υπάρχουσας εγκεκριμένης μελέτης.

Να σημειωθεί ότι ο Δήμαρχος Αργιθέας κ. Λάμπρος Τσιβόλας συνεπικουρούμενος και από τον Δήμαρχο Μουζακίου κ. Γιώργο Κωτσό έθεσαν επί τάπητος την ανάγκη άμεσης ολοκλήρωσης των έργων μεταφοράς νερού από τον Άνω ρου του Αχελώου, δηλώνοντας με έμφαση ότι ο κίνδυνος πρόκλησης μεγάλης πλημμύρας στην περιοχή είναι υπαρκτός.

ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΟΛΩΝ ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ

Παίρνοντας τον λόγο ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής κ. Παππάς απάντησε ότι έχουν ήδη συσταθεί ομάδες εργασίας για αξιοποίηση των υπαρχόντων κονδυλίων για την σταδιακή μετάβαση της χώρας στην ψηφιακή εποχή, ενώ δήλωσε: «Εγγυόμαστε σε κάθε πολίτη ότι το Αύριο θα έρθει Σήμερα για Όλους. Καθένας από εμάς, όσο μακριά ή κοντά κι αν βρίσκεται στην πρωτεύουσα, θα πρέπει να έχει πρόσβαση στις νέες τεχνολογίες και σε όσα αυτές προσφέρουν. Οι μεγάλες ανισότητες που δημιουργήθηκαν στα χρόνια της κρίσης, σε όλους τους τομείς, θα εξαλειφθούν». Συμπλήρωσε, δε: «Εμείς διασφαλίζουμε τη δίκαιη ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών, τη δίκαιη ανάπτυξη της οικονομίας στο σύνολό της».

Μετά τη σύσκεψη στη Δημόσια Βιβλιοθήκη, ο κ. Παππάς περπάτησε στους δρόμους του Μουζακίου και μετά είχε σύντομη συνάντηση με τους εργαζόμενους των Ελληνικών Ταχυδρομείων στο τοπικό κατάστημα του Οργανισμού, όπου και έλαβε δώρο έναν πίνακα με γραμματόσημο των ΕΛΤΑ.

Τον Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης κ. Νίκο Παππά, συνόδευαν οι Βουλευτές Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ κ.κ. Χρυσούλα Κατσαβριά – Σιωροπούλου και Παναγιώτα Βράντζα.

[supsystic-gallery id=34 position=center]




Total
0
Shares
Previous Article

Το μήνυμά τους για την Κλιματική Αλλαγή έδωσαν τα παιδιά της Α΄/θμιας Εκπ/σης Θεσσαλίας

Next Article

Δωμάτια φιλοξενίας στην Οξυά