Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Επίσκεψη του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε Καρδίτσας κ. Κωστή Νούσιου στο βυζαντινό κάστρο Φαναρίου

Κωστής Νούσιος: Εμβληματικό μνημείο – φάρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς το κάστρο Φαναρίου
Επίσκεψη του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε Καρδίτσας κ. Κωστή Νούσιου στο βυζαντινό κάστρο Φαναρίου

Επίσκεψη του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε Καρδίτσας κ. Κωστή Νούσιου στο βυζαντινό κάστρο Φαναρίου

Κωστής Νούσιος: Εμβληματικό μνημείο – φάρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς το κάστρο Φαναρίου

Μοναδικό και εντυπωσιακό χαρακτήρισε το βυζαντινό κάστρο στο Φανάρι ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Καρδίτσας κ. Κωστής Νούσιος κατά τη σημερινή του επίσκεψη, συνοδευόμενος από τον δήμαρχο Μουζακίου κ. Φάνη Στάθη, την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καρδίτσας κα Μαρία Βαϊοπούλου και τον πρόεδρο της Τ.Κ Φαναρίου κ. Ιωάννη Φασιανό.

Η κα Βαϊοπούλου ξενάγησε τον κ. Αντιπεριφερειάρχη στους χώρους του κάστρου και παράλληλα τον ενημέρωσε για την ιστορική του σημασία και το ρόλο του στο πέρασμα των χρόνων.

‘’Κάθε περιγραφή είναι πραγματικά φτωχή για το υπέροχο αυτό μνημείο, το μοναδικό στο είδος του που σώζεται στη Δυτική Θεσσαλία. Χτισμένο το 13ο αιώνα, σε υψόμετρο 350 μ., με στρατηγική σημασία στην υστεροβυζαντινή περίοδο, ήλεγχε την επικοινωνία ανάμεσα στην ‘Ηπειρο και τη Θεσσαλία, ενώ από το 15ο αιώνα ήταν και έδρα επισκοπής. Με θέα τον θεσσαλικό κάμπο, σημείο αναφοράς για την Τ.Κ Φαναρίου και την ευρύτερη περιοχή, ζωντανεύει θρύλους και αποπνέει την αύρα μιας άλλης εποχής. Από την εποχή του μεγάλου Κράλη των Σέρβων Στέφανου Δουσάν μέχρι τον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο και τον Σπυρίδωνα Καραϊσκάκη που ύψωσε στις επάλξεις του την ελληνική σημαία τον Αύγουστο του 1881, αλλά μέχρι και σήμερα το κάστρο στέκει αδιάψευστος μάρτυρας ιστορικών αγώνων και σημαντικών κοινωνικοπολιτικών εξελίξεων για την περιοχή’’ τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Νούσιος.

Σχετικά με τις ενέργειες της Περιφέρειας Θεσσαλίας για την συντήρηση και ανάδειξη του μνημείου ο κ. Αντιπεριφερειάρχης ανέφερε: ‘’Με απόφαση του Περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστού, ο οποίος είχε επισκεφθεί το κάστρο, έχουν ήδη πραγματοποιηθεί εργασίες συντήρησης ύψους 450.000 ευρώ με χρηματοδότηση από πόρους του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας και σε συνεργασία με την 19η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Επιπλέον τον περασμένο Φεβρουάριο πάλι με απόφαση του Περιφερειάρχη εγκρίθηκε η ένταξη του έργου ‘’κατασκευή οδού προς κάστρο Φαναρίου’’.

Και συνέχισε: ‘’Επιβλητικό και αγέρωχο το κάστρο στο Φανάρι κουβαλά στα τείχη του αιώνες ιστορίας και περιμένει τον επισκέπτη να το ανακαλύψει. Είναι γνωστό άλλωστε το ενδιαφέρον της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστού για την διατήρηση, προβολή και ανάδειξη των πολιτιστικών μας μνημείων, ώστε να είναι προσβάσιμα στους επισκέπτες μέσα σ΄ένα πλαίσιο που σέβεται την υπόστασή τους και τονίζει τη διαλεκτική σχέση του παρελθόντος με το παρόν. Με αυτή την προοπτική και με βάση το διαφορετικό για φέτος τουριστικό και πολιτιστικό μοντέλο που υλοποιεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας και ο ίδιος ο Κώστας Αγοραστός, θα πραγματοποιηθεί στις 7 Σεπτεμβρίου 2020 στο χώρο του κάστρου η εμφάνιση της καταξιωμένης ορχήστρας Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας Βόλου. Μετά το ενδιαφέρον της Περιφέρειας Θεσσαλίας για την ανάδειξη του μνημείου, το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού διοργανώνει την συγκεκριμένη εκδήλωση. Πρόκειται για μια συνεργασία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στα πλαίσια του νέου θεσμού ‘’Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός’’ με 20 παραγωγές σε 70 αρχαιολογικούς χώρους σε συνολικά 111 παρουσιάσεις. Αναμφίβολα πρόκειται για ένα σημαντικό πολιτιστικό γεγονός που θα αφήσει το δικό του ιδιαίτερο στίγμα στα πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής. Θα δώσει μάλιστα την ευκαιρία στους επισκέπτες να γνωρίσουν από κοντά το σημαντικό αυτό μνημείο και να απολαύσουν μια πανδαισία ήχων και ρυθμών’’.




Total
0
Shares
Previous Article
oaed

ΟΑΕΔ – Πρωτοψάλτης: Ανοίγει η πλατφόρμα για 9.000 μακροχρόνια ανέργους

Next Article
Επανέρχεται το κανονικό ωράριο στο ΚΕΠ του Δημαρχείου Τρικκαίων

Επανέρχεται το κανονικό ωράριο στο ΚΕΠ του Δημαρχείου Τρικκαίων