Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Επίσκεψη της Ε.Δ.Υ.ΘΕ. στο Δήμαρχο Δ. Μουζακίου Θ. Στάθη

Επίσκεψη της Ε.Δ.Υ.ΘΕ. στο Δήμαρχο Δ. Μουζακίου Θ. Στάθη – Επιτακτική ανάγκη το Φράγμα Μουζακίου
Επίσκεψη της Ε.Δ.Υ.ΘΕ. στο Δήμαρχο Δ. Μουζακίου Θ. Στάθη

Επίσκεψη της Ε.Δ.Υ.ΘΕ. στο Δήμαρχο Δ. Μουζακίου Θ. Στάθη

«ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΟΣΟ ΠΟΤΕ Η ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΉ ΤΟΥ ΦΡΑΓΜΑΤΟΣ ΜΟΥΖΑΚΙΟΥ»

Με την ευκαιρία εορτασμού της παγκόσμιας ημέρας φυσικών καταστροφών (Πέμπτη 13/10/2022), αντιπροσωπεία μελών της Επιτροπής Διεκδίκησης Επίλυσης Υδατικού Προβλήματος Θεσσαλίας  (Ε.Δ.Υ.ΘΕ), επισκέφθηκε στο Δημαρχείο Δ. Μουζακίου το Δήμαρχο κ. Θεοφάνη Στάθη.

Στη σύσκεψη που ακολούθησε, έλαβαν μέρος η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δ. Μουζακίου κ. Μαρία Καραμπέκου και ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Γιάννης Πατσιαούρας. Από την Ε.Δ.Υ.ΘΕ. συμμετείχαν οι κ.κ. Φώτης Αλεξάκος πρ. Δήμαρχος και Νομάρχης Καρδίτσας,  η κ. Παναγιώτα Βράντζα πρ. Δ.Ε./ΓΕΩΤΕΕ και πρ. βουλευτής,  ο κ. Θεοφάνης Γέμτος ομότιμος καθηγητής Π.Θ. και πρ. Πρύτανης, ο κ. Γιώργος Κυριάκης πρόεδρος του Γεωπονικού Συλλόγου Τρικάλων, Δ.Ε./ΓΕΩΤΕΕ,  ο κ. Τάσος Μπαρμπούτης μέλος του Δ.Σ της Ε.ΘΕ.Μ., ο κ. Κώστας Τζανακούλης πρ. Δήμαρχος Λαρισαίων και ο κ. Γιώργος Χατζής πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Θεσσαλίας.

Επίσκεψη της Ε.Δ.Υ.ΘΕ. στο Δήμαρχο Δ. Μουζακίου Θ. Στάθη

Στο επίκεντρο βρέθηκαν:

– Η ανάδειξη της σημασίας της Παγκόσμιας Ημέρας, η υπενθύμιση της αξίας της αντιπλημμυρικής προστασίας και των σχετικών έργων, καθώς και του αναγκαίου σχεδιασμού πολιτικής υδάτων.

– Ο αναστοχασμός των δραματικών επιπτώσεων του κυκλώνα «Ιανού» πριν δυο χρόνια στην περιοχή.

– Η ανάγκη δημιουργίας περιφερειακών έργων ταμίευσης νερού στο υδατικό διαμέρισμα της Θεσσαλίας.

– Η ολοκλήρωση και λειτουργία των ημιτελών έργων Αχελώου, (Συκιά, σήραγγα μεταφοράς προς Μουζάκι – Δρακότρυπα).

– Η εξέλιξη της προσπάθειας που καταβάλλεται από όλους τους φορείς του Νομού Καρδίτσας και της Θεσσαλίας γενικότερα για να ληφθούν από την Πολιτεία οριστικές αποφάσεις επίλυσης του αδιαμφισβήτητου υδατικού ελλείμματος της περιφέρειάς μας.

Επίσκεψη της Ε.Δ.Υ.ΘΕ. στο Δήμαρχο Δ. Μουζακίου Θ. Στάθη

ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ ΤΟ ΦΡΑΓΜΑ ΜΟΥΖΑΚΙΟΥ

Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε για την τεράστια σημασία της κατασκευής του Φράγματος Μουζακίου στον ποταμό Πάμισο αφού, όπως ειπώθηκε, εάν αυτό υπήρχε, τότε οι δυσμενείς συνέπειες και καταστροφές του «Ιανού», παρά τα πρωτοφανή μετεωρολογικά χαρακτηριστικά και την πρωτόγνωρη σφοδρότητά τους, θα ήταν αρκετά περιορισμένες δεδομένου ότι θα συγκρατούνταν μεγάλες ποσότητες βρόχινων υδάτων.

Ο Δήμαρχος εξήρε τον περιβαλλοντικό και ενεργειακό χαρακτήρα του έργου, τονίζοντας πως θα πρέπει να ξεπεραστούν οι όποιες πολιτικές η οικονομικές αναστολές και να εκπονηθεί η απαραίτητη μελέτη όπως άλλωστε δεσμεύτηκε ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης δυο ημέρες μετά την θεομηνία κατά την τότε επίσκεψή του στο Μουζάκι.

Επίσκεψη της Ε.Δ.Υ.ΘΕ. στο Δήμαρχο Δ. Μουζακίου Θ. Στάθη

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Στάθης, μετά και την τρομακτική εμπειρία του «Ιανού», σήμερα όσο ποτέ, είναι αδήριτη ανάγκη η άμεση δρομολόγηση και κατασκευή του Φράγματος Μουζακίου, καθώς αποτελεί έργο κρίσιμης σημασίας για την αντιπλημμυρική προστασία, ενώ θα συμβάλει καθοριστικά στην οικολογική αναβάθμιση των υδάτινων οικοσυστημάτων (επιφανειακά και υπόγεια) καθώς  και στις αναπτυξιακές προοπτικές  της ευρύτερης περιοχής (ΥΗ ενέργεια, πρωτογενής τομέας, τουρισμός  κλπ).

Να σημειωθεί ότι το έργο αυτό, παρά το γεγονός ότι η κατασκευή του  έχει προταθεί από τους επιστήμονες εδώ και δεκαετίες, έχουν εκπονηθεί σχετικές προμελέτες και έχει συμπεριληφθεί σε όλους τους αντίστοιχους σχεδιασμούς  της Ελληνικής Πολιτείας (Υπ. Αποφάσεις 2014 και 2017 έγκρισης Σχεδίων Διαχείρισης Υδάτων), μέχρι σήμερα δεν έχει οδηγηθεί σε φάση υλοποίησης.

Από την πλευρά της η Ε.Δ.Υ.ΘΕ. διαβεβαίωσε το Δήμαρχο ότι θα είναι σε συνεχή επαφή μαζί του συνδράμοντας ουσιαστικά στον αγώνα του Δήμου Μουζακίου να αναδείξει την απόλυτη αναγκαιότητα του Φράγματος, να δρομολογηθεί γρήγορα από την κεντρική διοίκηση η μελετητική ωρίμανσή του και να εξασφαλιστούν οι πόροι της κατασκευής.

Επίσκεψη της Ε.Δ.Υ.ΘΕ. στο Δήμαρχο Δ. Μουζακίου Θ. Στάθη




Total
0
Shares
Previous Article
Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες αποκατάστασης στο 6ο Λύκειο Λάρισας

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες αποκατάστασης στο 6ο Λύκειο Λάρισας

Next Article
Μήνυμα βουλευτή Καρδίτσας Γιώργου Κώτσου για τον χαμό του καθηγητή και μέλους της Ελμε Βάιου Μπάτρα - Πρόγραμμα Επισκέψεων Γιώργου Κωτσού, Υποψήφιου Βουλευτή Νέας Δημοκρατίας Νομού Καρδίτσας - Μήνυμα του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Νομού Καρδίτσας κ. Γιώργου Κωτσού για την παγκόσμια ημέρα αγρότισσας 

Μήνυμα του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Νομού Καρδίτσας κ. Γιώργου Κωτσού για την παγκόσμια ημέρα αγρότισσας