Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Επίσκεψη Γιώργου Κωτσού στις Διευθύνσεις Ανάπτυξης και Αγροτικής Οικονομίας

Επίσκεψη Γιώργου Κωτσού στις Διευθύνσεις Ανάπτυξης και Αγροτικής Οικονομίας

«Τις Διευθύνσεις Ανάπτυξης και Αγροτικής Οικονομίας της Π.Ε. Καρδίτσας επισκέφθηκε ο Βουλευτής κ. Γιώργος Κωτσός»

Δύο Υπηρεσίες που διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην καταγραφή των ζημιών που προκλήθηκαν από το πέρασμα του κυκλώνα  «ΙΑΝΟΣ» στο Νομό της Καρδίτσας επισκέφθηκε ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιώργος Κωτσός.

Αρχικά ο κ. Κωτσός συναντήθηκε με τη Διευθύντρια κα. Κόντου και τα στελέχη της Διεύθυνσης Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας και ενημερώθηκε για την πορεία της καταγραφής των επιχειρήσεων που υπέστησαν ζημιές από την πρωτοφανή θεομηνία που έπληξε το Νομό μας τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης η κα. Κόντου ενημέρωσε τον κ. Κωτσό πως η υπηρεσία συνέστησε 19 τριμελείς επιτροπές προκειμένου να εξεταστούν οι 3.670 αιτήσεις που υποβλήθηκαν. Συνολικά κατατέθηκαν 1.758 φάκελοι με δικαιολογητικά και στη συνέχεια οι επιτροπές, μέσα από ένα τεράστιο αγώνα δρόμου που έκαναν και συνεχίζουν να κάνουν, ολοκλήρωσαν 1.471 φακέλους που στάλθηκαν για πληρωμή στο αρμόδιο υπουργείο. Το σύνολο των χρημάτων που  έχουν διατεθεί ως προκαταβολή των πληγεισών επιχειρήσεων  μέχρι τώρα είναι περίπου 20.000.000 ΕΥΡΩ. Μέχρι το τέλος Μαΐου  αναμένεται η ολοκλήρωση της πρώτης φάσης  των αποζημιώσεων και ως το τέλος του Καλοκαιριού η ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης.

Η κα. Κόντου τόνισε στον Καρδιτσιώτη Βουλευτή το γεγονός ότι η επέλαση του ΙΑΝΟΥ είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθούν κατακόρυφα οι ανάγκες για άμεση και διαρκή επίλυση πολλαπλών προβλημάτων. Οι με αυταπάρνηση και έντονο το αίσθημα της κοινωνικής ευθύνης αρμόδιοι υπάλληλοι έδωσαν και εξακολουθούν να δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους προκειμένου να προχωρήσουν γρήγορα οι διαδικασίες των πληγεισών επιχειρήσεων. Στο μεταξύ εκκρεμεί η έκδοση της ΚΥΑ σύμφωνα με το άρθρο 44 του ν. 4737 που εξέδωσε η κυβέρνηση για την αποζημίωση των μελών των συγκεκριμένων επιτροπών.

Ο κ. Κωτσός αναγνώρισε το δίκαιο του αιτήματος και επικοινώνησε άμεσα με το Υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου να διευθετηθεί το συντομότερο η εκκρεμότητα.

kostis kotsos

Στη συνέχεια ο Καρδιτσιώτης Βουλευτής επισκέφθηκε τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας όπου συναντήθηκε με το Διευθυντή κ. Κωστή και τους υπαλλήλους της υπηρεσίας. Επίσης τα στελέχη της εν λόγω υπηρεσίας ξεπέρασαν τον εαυτό τους, προκειμένου να εξετάσουν τις 2.900 αιτήσεις που υποβλήθηκαν από αγρότες και κτηνοτρόφους για τις ζημιές που υπέστησαν από τον ΙΑΝΟ.

Ο κ. Κωστής ενημέρωσε τον κ. Κωτσό πως έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι επιτόπιοι έλεγχοι και πλέον συντάσσονται το σχετικά πορίσματα παρά το γεγονός ότι η υπηρεσία είναι υποστελεχωμένη. Να σημειωθεί ότι στη ΔΑΟ υπηρετούν αυτή τη στιγμή 13 γεωπόνοι, ενώ προβλέπονται στον Οργανισμό της Περιφέρειας μόλις 15 θέσεις γεωπόνων για την Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας την ώρα που για τη Λάρισα προβλέπονται 41 θέσεις, για τη Μαγνησία 25 και για τα Τρίκαλα 27.

Ο κ. Κωτσός σημείωσε πως η κυβέρνηση προσδίδει μεγάλη σημασία στην περεταίρω ανάπτυξη και στήριξή του πρωτογενή τομέα καθώς είναι δομικός πυλώνας ανάπτυξης της Ελλάδας και η βασική οικονομική δραστηριότητα για την Καρδίτσα. Στο νέο ΠΑΑ προβλέπονται ισχυρές χρηματοδοτήσεις για τους Νέους Αγρότες, για τα Σχέδια Βελτίωσης, όπως επίσης και για την ενεργειακή απεξάρτηση των αγροτικών εκμεταλλεύσεων μέσω του net metering, ενώ ήδη το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προωθεί τροπολογία για την αύξηση της δυναμικότητας των αγροτικών φωτοβολταϊκών από τα 100 στα 500 MW.

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω και να συγχαρώ τους Διευθυντές κ.κ. Κόντου και Κωστή και το στελεχιακό δυναμικό των Διευθύνσεων Ανάπτυξης και Αγροτικής Οικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας που παρά αντικειμενικές δυσκολίες που αντιμετώπισαν  υπερβάλαν τους εαυτούς τους και στάθηκαν στο πλευρό των πληγέντων επιχειρηματιών  και αγροτών – κτηνοτρόφων. Η ταχύτητα που επέδειξαν στην καταγραφή και αποτίμηση των ζημιών είναι αξιοθαύμαστη καθώς αποτέλεσε το βασικό συστατικό που βοήθησε την Κυβέρνηση να προχωρήσει σε άμεσες και γενναίες αποζημιώσεις των πληγέντων». Δήλωσε μετά το τέλος των επισκέψεων ο Βουλευτής κ. Κωτσός.

 




Total
0
Shares
Previous Article
Ηλεκτρονικά, μέσω του ktimatologio.gov.gr, το Πιστοποιητικό Κτηματογραφούμενου Ακινήτου

Ηλεκτρονικά, μέσω του ktimatologio.gov.gr, το Πιστοποιητικό Κτηματογραφούμενου Ακινήτου

Next Article
efxes gomfefs athinas

Ευχές για το Πάσχα από το Δ.Σ του Συλλόγου Απανταχού Μουζακιωτών Αθήνας "Ο ΓΟΜΦΕΥΣ"