Επίσκεψη αντιπροσωπείας της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Καρδίτσας στο Νοσοκομείο Καρδίτσας

ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Καρδίτσας

Επίσκεψη αντιπροσωπείας της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Καρδίτσας στο Νοσοκομείο Καρδίτσας

«Ναι στον εμβολιασμό. Όχι στο ξεπούλημα του ΕΣΥ και το κλείσιμο των νοσοκομείων»

Συνάντηση με τον Σύλλογο Εργαζομένων, τον Σύλλογο Ιατρών και τον αναπληρωτή διοικητή του Νοσοκομείου Καρδίτσας για το κρίσιμο θέμα της εφαρμογής του νόμου περί του εμβολιασμού του προσωπικού του ΕΣΥ, είχε αντιπροσωπεία του τμήματος Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής της Ν.E. του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Καρδίτσας, αποτελούμενη από τους: Χρυσούλα Κατσαβριά Σιωροπούλου – πρώην βουλευτή, Βάϊο Βαρελά – πρώην διοικητή Γ.Ν.Κ. και τον γιατρό Νέστωρα Καραγιώτα.

Η κυβέρνηση παρά τις σφοδρές αντιδράσεις των εργαζομένων στις δομές Υγείας αλλά και της αντιπολίτευσης, χωρίς να εξαντλήσει τα περιθώρια πειθούς, επέλεξε τη λογική της επιβολής, του εκβιασμού και της υπονόμευσης της ανθεκτικότητας του ΕΣΥ. Προχώρησε στην εφαρμογή του άδικου νόμου 4820/2021, που προβλέπει υποχρεωτική αναστολή εργασίας και μισθού των ανεμβολίαστων εργαζομένων, όχι γιατί έπραξαν ποινικό παράπτωμα αλλά γιατί δεν συμμορφώθηκαν με την απόφαση της κυβέρνησης.

Είναι προφανές ότι κίνητρο της Ν.Δ. δεν είναι η προστασία της δημόσιας Υγείας αλλά η αναζήτηση «εξιλαστήριων θυμάτων» για την αδυναμία ελέγχου της πανδημίας και την αποτυχία του εμβολιαστικού προγράμματος, καθώς και η αξιοποίηση της ευκαιρίας για ανάθεση υπηρεσιών του ΕΣΥ σε ιδιώτες. Στα σχέδιά της εντάσσονται η εκχώρηση, σταδιακά, υπηρεσιών των δημόσιων δομών Υγείας σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και η διασπάθιση του δημόσιου χρήματος. Είναι χαρακτηριστική η τροπολογία που κατατέθηκε για αγορά υπηρεσιών (εργαστηριακών εξετάσεων, διακομιδής ασθενών, διοικητικής υποστήριξης, κ.ά.) από ιδιωτικές εταιρείες.

Στο Νοσοκομείο Καρδίτσας περίπου 54 εργαζόμενοι όλων των κατηγοριών και επτά γιατροί έχουν απομακρυνθεί με εντολές αναστολής από την εργασία τους. Το υπόλοιπο προσωπικό πιέζεται αφόρητα, καλύπτοντας τα κενά με περισσότερες εφημερίες, βάρδιες, νυχτερινά, αργίες και η αποδιοργάνωση πολλών τμημάτων έχει αρχίσει να φαίνεται ήδη. Το υποστελεχωμένο Νοσοκομείο Καρδίτσας δέχεται ένα συντριπτικό πλήγμα στην καθημερινή του λειτουργία. Υπάρχουν ζωτικής σημασίας τμήματα που αδυνατούν πλέον να καλύψουν στοιχειωδώς όχι μόνο την τακτική λειτουργία, αλλά ακόμα και την καθημερινή εφημερία του νοσοκομείου, λόγω βίαιης απομάκρυνσης γιατρών και έμπειρου ανθρώπινου δυναμικού.

Υπολειτουργούν τα μικροβιολογικά εργαστήρια (αποχώρησαν και οι τρεις γιατροί), η μονάδα τεχνητού νεφρού (η μοναδική νεφρολόγος βρίσκεται σε αναστολή), η γυναικολογική κλινική (δεν μπορούν να γίνουν χειρουργεία χωρίς τη διευθύντρια γυναικολόγο, η οποία τελεί σε καθεστώς αναστολής), η ουρολογική κλινική (χωρίς προϊσταμένη και υπεύθυνη νοσηλεύτρια), τα εξωτερικά ιατρεία, το φυσικοθεραπευτήριο (σε αναστολή οι δύο φυσικοθεραπευτές), η σχολή νοσηλευτών (σε αναστολή οι δύο από τους τρεις διδάσκοντες).

Κατά τη συνάντησή τους με τα μέλη της Ν.Ε. Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., οι εκπρόσωποι των εργαζομένων ανέδειξαν το πολύ άσχημο και διχαστικό κλίμα το οποίο έχει δημιουργηθεί στο νοσοκομείο αυτή την περίοδο, με την άδικη στοχοποίηση προσωπικού που έχει δώσει μάχη σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας και σήμερα απειλείται με αναστολή εργασίας, απώλεια μισθού ή απόλυση. Τόνισαν την αναγκαιότητα να επιστρέψουν άμεσα οι συνάδελφοί τους που είναι σε αναστολή και να γίνουν μόνιμες προσλήψεις στο ΕΣΥ. Επίσης, ενημέρωσαν ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξει μεγάλος αριθμός συνταξιοδοτήσεων. Το νοσοκομείο δεν θα μπορεί να λειτουργήσει γιατί δεν είναι κατάλληλα προετοιμασμένο να καλύψει τα κενά που θα δημιουργηθούν. Τα νέα άτομα που θα προσληφθούν με τρίμηνες συμβάσεις χρειάζονται πολύ χρόνο για να μπορέσουν να εκπαιδευτούν στις απαιτήσεις της νοσηλευτικής φροντίδας των ασθενών, πόσο μάλλον σε συνθήκες υγειονομικής κρίσης.

Το Νοσοκομείο Καρδίτσας κινδυνεύει!

Η θέση του Διοικητή, εδώ και οκτώ μήνες, παρά τις διαβεβαιώσεις δεν έχει ακόμη καλυφτεί.

Επειδή δεν περισσεύει κανείς εργαζόμενος στο ΕΣΥ, η μόνη λύση είναι η αναστολή εφαρμογής του νόμου και η διασφάλιση του καθολικού εμβολιασμού του προσωπικού των δομών υγείας με πειθώ και συναίνεση.

Από επιστημονικής άποψης, ο εμβολιασμός κατά του COVID – 19 αποτελεί σημαντικό όπλο κατά της πανδημίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θεωρεί ηθική υποχρέωση των υγειονομικών να εμβολιαστούν. Ταυτόχρονα, όμως, υπερασπίζεται το δικαίωμα όλων στην εργασία και θεωρεί το μέτρο της αναστολής άδικο.

Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα του ασθενή στην ασφαλέστερη δυνατή φροντίδα και διεκδικούμε τη δυνατότητα του ΕΣΥ να παραμείνει όρθιο και λειτουργικό, ειδικά στην αιχμή του 4ου επιδημικού κύματος.

Θεωρούμε την ενδυνάμωση του ΕΣΥ, με γιατρούς και νοσηλευτές, το ισχυρότερο όπλο στην αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων και οποιεσδήποτε πρακτικές αποδυνάμωσής του με αφαίρεση υπηρεσιών και απολύσεις, επικίνδυνες για το λαό μας.

Οι επιλογές της κυβέρνησης Μητσοτάκη δεν βοηθούν, αλλά δυναμιτίζουν την κατάσταση στο ΕΣΥ, δημιουργούν κοινωνικές συγκρούσεις και ανοίγουν τον δρόμο για την ιδιωτικοποίησή του.

Δηλώνουμε τη συμπαράστασή μας στους εργαζόμενους του νοσοκομείου και των δομών Υγείας του νομού μας, απαιτούμε ανάκληση των απολύσεων, αποκατάσταση του κλίματος αλληλεγγύης, δωρεάν τεστ και έλεγχο για όλους.

Οποιαδήποτε σκέψη της κυβέρνησης Μητσοτάκη για κλείσιμο του Νοσοκομείο Καρδίτσας θα μας βρει δυναμικά απέναντί της, μαζί με σύσσωμο τον δημοκρατικό κόσμο, τους εργαζόμενους και τον καρδιτσιώτικο λαό.

Καρδίτσα, 6/9/2021

Τμήμα Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Καρδίτσας

Χρυσούλα Κατσαβριά Σιωροπούλου

 

 
Total
1
Shares