Επίκαιρη επερώτηση των θεσσαλών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ σχετικά με τις ελλιπείς υποδομές στη Θεσσαλία


Επίκαιρη επερώτηση σχετικά με τις ελλιπείς υποδομές 

Συνεχίζεται με αμείωτο ενδιαφέρον το θέμα της αποκατάστασης των ζημιών από την πλημμύρα της 18ης Σεπτεμβρίου και ο Σπύρος Λάππας μαζί με τους άλλους Θεσσαλούς βουλευτές κατέθεσαν Επίκαιρη Επερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Υποδομών και Αγροτικής Ανάπτυξης σχετικά με τις «ελλιπείς υποδομές στην Θεσσαλία και όχι ο Ιανός η αιτία των ζημιών».

Μέρος της επίκαιρης επερώτησης μεταξύ άλλων αναφέρει τα εξής:

«Φταίει το ζαβό το ριζικό μας! Φταίει ο Θεός που μας μισεί! Φταίει το κεφάλι το κακό μας!». Το ποίημα του κ. Βάρναλη, που πρωτοδημοσιεύτηκε το 1922, είναι σαν να γράφηκε το 2020, εμπνεόμενος από τα συντρίμμια, τις λάσπες, τις ζωές, που χάθηκαν ή καταστράφηκαν, τις περιουσίες, που διαλύθηκαν στην Θεσσαλία μέσα σε 10 ώρες βροχής.

Οι πολίτες της πληττόμενης Θεσσαλίας, η επαρχία Φαρσάλων, η πόλη της Καρδίτσας, ο Δήμος Μουζακίου και Αργιθέας, ο ορεινός όγκος των Αγράφων, ο Δήμος Τρικαίων και Φαρκαδώνας, ο Αλμυρός Βόλου, προσπαθούν με αξιοπρέπεια να διαχειριστούν την οικονομική καταστροφή, που υπέστησαν τα σπίτια, τα χωράφια τους, τα μηχανήματα τους, η αποθηκευμένη παραγωγή τους, τα καταστήματα και τα εμπορεύματά τους. Αναζητούν την ελπίδα για να επιβιώσουν αξιοπρεπώς, αφενός στην δική τους προσπάθεια, αφετέρου στην Πολιτεία. Την πολιτεία, που οφείλει να σταθεί αρωγός και συμπαραστάτης εμπράκτως, άμεσα, ταχύτατα, αποτελεσματικά και ουσιαστικά. Η αποκατάσταση των ζημιών, και η άμβλυνση των συνεπειών για κάθε πληττόμενο αγρότη, επαγγελματία και πολίτη, νοικοκυριό, με τις εφάπαξ οικονομικές ενισχύσεις για επαγγελματίες και νοικοκυριά, η καταγραφή των ζημιών, η διαδικασία αποζημίωσης του φυτικού και ζωικού κεφαλαίου για τους αγρότες, αποτελούν μεν μέτρα πρόσκαιρης ανακούφισης, όχι όμως λύσεις οριστικές και διαρκείς, ούτε είναι αρκετά ώστε να επαναφέρουν την προτέρα κατάσταση της ζωής, της περιουσίας των Θεσσαλών.

Οι αξιώσεις των πολιτών δεν περιορίζονται στην αποκατάσταση των προκληθέντων ζημιών, αλλά στην δημιουργία σύγχρονων έργων υποδομής, που θα είναι ικανά να αποτρέπουν τους κινδύνους από φαινόμενα, όπως αυτό του ΙΑΝΟΥ, και να θωρακίζουν την ζωή, την ασφάλεια, την περιουσία των πολιτών.

Στην Θεσσαλία, έως σήμερα κανείς δεν αναγνώριζε τον βαθμό ευθύνης του, ο Περιφερειάρχης δήλωσε ευθαρσώς, ότι δεν φέρει καμία ευθύνη η Περιφέρεια Θεσσαλίας, μεταθέτοντας σε άλλους την ευθύνη για την έλλειψη αντιπλημμυρικής προστασίας στην Καρδίτσα, για την μη κατασκευή του φράγματος Σκοπιάς Φαρσάλων, για την διατήρηση πεπαλαιωμένων οδικών δικτύων στην Φαρκαδόνα, κ.ο.κ.

Η Θεσσαλία δεν μπορεί να επαναπαυθεί στην αποζημίωση και στην έκτακτη οικονομική ενίσχυση, αλλά, απαιτεί

 α.  Να ληφθούν πολιτικές πρωτοβουλίες συνεννόησης και διαβούλευσης για την εκπόνηση ενός επιχειρησιακού σχεδίου αποκατάστασης των καταστροφών με βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα – δράσεις, αλλά και ανακούφισης των πληγέντων.

β.  Να εκπονηθεί ένα συνεκτικό, ολοκληρωμένο, πολυτομεακό ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα αντιμετώπισης των κινδύνων πλημμυρών και αποτροπής επανάληψης των ίδιων φαινομένων καταστροφών. Ενός προγράμματος την εκπόνηση της μελέτης του οποίου θα αναλάβει η Περιφέρεια Θεσσαλίας σε συνεργασία με τους δήμους, χρηματοδοτούμενο από τα προγράμματα των συναρμόδιων υπουργείων, από ευρωπαϊκούς πόρους της παρούσας και της επόμενης προγραμματικής περιόδου.

Επειδή, από το Μάιο του 2019 είχαν ενταχθεί από το ΥΠΑΑΤ τα κάτωθι εγγειοβελτιωτικά- αρδευτικά έργα για την πορεία υλοποίησης των οποίων οφείλει να απαντήσει η κυβέρνηση:

ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΥΠ.Υ.ΜΕ. ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΔΙΩΡΥΓΩΝ ΤΟΥ ΥΠΑΡΧΟΝΤΟΣ ΑΡΔΕΥΤΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΤΑΥΡΩΠΟΥ ΣΤΗΝ Π.Ε. ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ 11.200.000,00
ΥΠ.Α.Α.Τ. ΥΠΟΓΕΙΟΠΟΙΗΣΗ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΔΙΚΤΥΟΥ ΑΡΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΕΩΤΡΗΣΕΩΝ Τ.Ο.Ε.Β ΣΕΛΛΑΝΩΝ Ν.ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ 4.255.000,00
ΛΑΡΙΣΑΣ ΥΠ.Α.Α.Τ. ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΑ Ν.ΛΑΡΙΣΑΣ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΠΟΥΡΝΑΡΙΟΥ- ΑΜΠΕΛΑΚΙΩΝ ”ΛΙΒΑΔΟΤΟΠΟΣ” 8.146.472,50
ΥΠ.Α.Α.Τ. ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΑ ΣΤΗ ΘΕΣΗ “ΑΓΙΟΚΑΜΠΟΣ-ΛΙΒΑΔΟΤΟΠΟΣ” Ν.ΛΑΡΙΣΑΣ 19.197.000,00
ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΥΠ.Υ.ΜΕ. ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΥΠΟΛΕΙΠΟΜΕΝΩΝ ΕΡΓΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΝΕΡΟΥ ΛΙΜΝΗΣ ΚΑΡΛΑΣ, Α΄ ΦΑΣΗ 16.000.000,00
ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΥΠ.Α.Α.Τ. ΕΞΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ ΑΡΔΕΥΣΗΣ Ν.ΤΡΙΚΑΛΩΝ 12.000.000,00

(Για τα 2 έργα (Ταυρωπού και λίμνης Κάρλας) η υλοποίηση γίνεται από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών (ΥΠΥΜΕ),ενώ και αυτών η χρηματοδότηση γίνεται επίσης από το ΠΑΑ 2014-2020)

Επίσης, οφείλει να γνωστοποιήσει τα αρδευτικά-εγγειοβελτιωτικά έργα ύψους έως 2,2 εκ.ευρώ, τα οποία έχουν γίνει ή πρόκειται να γίνουν με ευθύνη της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Επειδή, η Πολιτεία εν συνόλω, κάθε Υπουργός στον τομέα ευθύνης του, σε άμεση και αγαστή συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τους αρμόδιους Δήμους, οφείλει να υιοθετήσει και να εφαρμόσει άμεσα μέτρα και πολιτικές, που τείνουν  αφενός στην θωράκιση της Θεσσαλίας απέναντι σε μελλοντικούς κινδύνους νέων καταστροφών, αφετέρου σε αποκατάσταση των ζημιών, που έχει υποστεί η Θεσσαλία στον τομέα των υποδομών, στον αγροτικό τομέα και στον εμπορικό. Η δε αποκατάσταση πρέπει να αφορά όχι μόνο στις ήδη προκληθείσες ζημίες, που προσφέρουν παροδική ανακούφιση των πληγέντων, αλλά στην σφαιρική ενίσχυση των αγροτών, των εμπόρων, των νοικοκυριών, ώστε να δημιουργήσουν εκ νέου τις υποδομές για την εξακολούθηση της δραστηριότητάς τους, μη περιοριζόμενοι μόνο στην πρόσκαιρη οικονομική ενίσχυση.

Επερωτώνται οι συναρμόδιοι Υπουργοί: 

Ποια μέτρα έχετε ήδη λάβει σε όλους τους τομείς που απαιτείται, ποιος είναι ο χρονικός ορίζοντας υλοποίησής τους, σε ποιο ποσοστό αποκατάστασης και ανόρθωσης των ζημιών οδηγούν, και ποιες οι προβλεπόμενες πηγές χρηματοδότησης, ώστε να υλοποιηθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά και εγγειοβελτιωτικά έργα για να προστατευτεί η ζωή και η περιουσία των κατοίκων της περιοχής;


Total
103
Shares
Previous Article
Κατάθεση στεφάνου για την επέτειο του Πολυτεχνείου από αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Ν.Καρδίτσας

Κατάθεση στεφάνου για την επέτειο του Πολυτεχνείου από αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Ν.Καρδίτσας

Next Article

Γ. Κωτσός: Πλήθος μέτρων αρμοδιότητας του Υπ. Εργασίας είναι σε ισχύ για το Νομό Καρδίτσας λόγω των καταστροφών


Total
103
Share