Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Επίδομα θέρμανσης: Παραδείγματα ανά περιοχή – Πότε ξεκινούν οι πληρωμές

επίδομα θέρμανσης 

Το επίδομα θέρμανσης ξεκινά να πληρώνεται από την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου

– Τα ποσά που θα λάβουν οι δικαιούχοι

Την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου ξεκινά να πληρώνεται το επίδομα θέρμανσης της φετινής χειμερινής περιόδου σε περίπου 700.000 νοικοκυριά. Σημειώνεται ότι το φετινό επίδομα θέρμανσης είναι διευρυμένο και χορηγείται όχι μόνο σε όσους χρησιμοποιούν πετρέλαιο θέρμανσης αλλά και σε δικαιούχους που χρησιμοποιούν εναλλακτικές θερμαντικές ύλες, όπως φυσικό αέριο και καυσόξυλα.

Στο πλαίσιο της διεύρυνσης του επιδόματος θέρμανσης, φέτος έγιναν για πρώτη φορά αποδεκτά τιμολόγια αγοράς καυσόξυλων που έχουν εκδοθεί από την 1η Ιουνίου 2020 και μετά. Συγκεκριμένα, νέοι δικαιούχοι είναι περίπου 124.000 καταναλωτές φυσικού αερίου, καταναλωτές καυσόξυλωνβιομάζας και υγραερίου, πέραν των 564.000 καταναλωτών πετρελαίου, σε σύνολο περίπου 688.000 αιτήσεων.

Η πληρωμή για το επίδομα θέρμανσης θα πραγματοποιηθεί σε δύο φάσεις:

  • για αγορές που έγιναν μέχρι και 31 Δεκεμβρίου 2020 το επίδομα θα πληρωθεί έως 31 Ιανουαρίου 2021
  • για αγορές  που έγιναν μέχρι και 28 Φεβρουαρίου 2021το επίδομα θα πληρωθεί έως 31 Μαρτίου 2021

Τα ποσά που θα λάβουν οι δικαιούχοι από το επίδομα θέρμανσης

Οπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, ο υπολογισμός του ποσού που θα καταβληθεί ως επίδομα θέρμανσης είναι φέτος εξατομικευμένος, αφού εξαρτάται από δύο νέες παραμέτρους.

  1. Η πρώτη αφορά στην περιοχή κατοικίας των δικαιούχων, η οποία καθορίζεται από τον Ταχυδρομικό Κώδικα της διεύθυνσης που έχει δηλωθεί στην αίτηση,
  2. η δεύτερη αφορά στον αριθμό των ανήλικων μελών της οικογένειας, με το κάθε ανήλικο μέλος να δίνει προσαύξηση του επιδόματος κατά 10% και ελάχιστο ποσό, ανεξαρτήτως άλλων παραγόντων, τα 80 ευρώ.

Το επίδομα θέρμανσης που θα προκύψει μετά τον παραπάνω υπολογισμό δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 80 ευρώ αλλά ούτε και να υπερβαίνει τα 650 ευρώ. Ωστόσο το ανώτατο επίδομα των 650 ευρώ φαίνεται πως θα το λάβουν μόνο πολύτεκνες οικογένειες σε απομακρυσμένες περιοχές.

Το νέο σύστημα υπολογισμού βασίζεται σε μελέτη της ΕΜΥ, η οποία χώρισε την Ελλάδα σε 200.000 τετράγωνα (διαστάσεων 750μ×750μ), ώστε να αποτυπώνονται με τη μέγιστη δυνατή ακρίβεια οι κλιματικές και γεωγραφικές παράμετροι. Έτσι, σε κάθε περιοχή το ύψος του επιδόματος θέρμανσης υπολογίζεται με βάση τις πραγματικές ανάγκες θέρμανσης που έχει, αναλόγως του υψομέτρου, της απόστασης από τη θάλασσα, αλλά και του αριθμού των ημερών κατά τη διάρκεια του χρόνου που έχει θερμοκρασίες χαμηλότερες των 15,5 βαθμών Κελσίου (βαθμοημέρες).

Τα ποσά ανά περιοχή

Το ύψος του επιδόματος καθορίζεται στο ποσό των 220 ευρώ πολλαπλασιαζόμενο με τον συντελεστή επιδότησης ανά οικισμό, στον οποίο βρίσκεται η κύρια κατοικία, όπως αυτός προσδιορίζεται στο Παράρτημα της σχετικής Υπουργικής Απόφασης που δημοσιεύθηκε ήδη στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Το υπουργείο Οικονομικών παραθέτει πίνακα με το ύψος του επιδόματος που αντιστοιχεί σε νοικοκυριά που κατοικούν σε διάφορες περιοχές της χώρας ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών τους.

epidoma-thermansis-pinakas.jpg

Παράδειγμα για την Αττική

Παράδειγμα: Στην περιοχή της Αττικής τον προηγούμενο χρόνο δινόταν ως επίδομα θέρμανσης το ποσό των 106 ευρώ σε οικογένεια με δύο ανήλικα παιδιά, ανεξαρτήτως της περιοχής στην οποία αυτή έμενε. Εφέτος, με τον εξατομικευμένο υπολογισμό, η ίδια οικογένεια εάν μένει στον οικισμό Πεντέλης του Δήμου Πεντέλης, όπου το υψόμετρο είναι μεγαλύτερο και οι ανάγκες θέρμανσης περισσότερες, θα λάβει μεγαλύτερο επίδομα θέρμανσης, ύψους 181 ευρώ. Η ίδια οικογένεια εάν μένει στον οικισμό Βουλιαγμένης του Δήμου Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, όπου το κλίμα είναι πιο ήπιο, θα λάβει 83 ευρώ. Τέλος, εάν μένει στον οικισμό της Αθήνας, θα λάβει επίδομα θέρμανσης 114 ευρώ.




Total
0
Shares
Previous Article
Xrysoula Katsavria

Βαρύ τίμημα της κυβερνητικής προχειρότητας καλούνται να πληρώσουν οι αγρότες

Next Article
Ο συντοπίτης μας Καλαμπόκας Θεοφάνης μέλος της ερευνητικής ομάδας που αναπτύσσει Τεχνολογίες Ρομποτικής στη Γεωργία

Ο συντοπίτης μας Καλαμπόκας Θεοφάνης μέλος της ερευνητικής ομάδας που αναπτύσσει Τεχνολογίες Ρομποτικής στη Γεωργία

Related Posts