Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Επίδομα γέννας: Αντίστροφη μέτρηση για νέα πληρωμή – Δικαιούχοι και ποσά

Επίδομα γέννας - Δικαιούχοι και ποσά

Επίδομα γέννας: Αντίστροφη μέτρηση για νέα πληρωμή – Δικαιούχοι και ποσά

Η 1η δόση χορηγείται τον επόμενο μήνα από τη γέννηση του παιδιού, εφόσον η αίτηση υποβληθεί και εγκριθεί μέσα στον μήνα της γέννησης του παιδιού και η 2η δόση μετά από πέντε μήνες από το μήνα της γέννηση του παιδιού. Για δίδυμα είναι 4.000 ευρώ κ.ο.κ

Η πρώτη δόση του επιδόματος αναμένεται να καταβληθεί στις 31 Μαΐου και θα αφορά στους πολίτες των οποίων οι αιτήσεις εγκρίθηκαν έως τις 30 Απριλίου 2021 και η επόμενη δόση αναμένεται να καταβληθεί στις 30 Σεπτεμβρίου 2021.

Η αίτηση υποβάλλεται:

α) στην εφαρμογή Επιδόματος Γέννησης Τέκνου του ΟΠΕΚΑ, που λειτουργεί η ΗΔΙΚΑ Α.Ε. ή

β) στο Υποσύστημα του Πληροφοριακού Συστήματος του Μητρώου Πολιτών για τη δήλωση γέννησης του παιδιού εφόσον η γέννηση λάβει χώρα σε μαιευτήριο, δημόσιο ή ιδιωτικό, ή και σε μαιευτικές κλινικές/τμήματα νοσοκομείων (θα είναι διαθέσιμο σε μεταγενέστερο χρόνο).

Οι προϋποθέσεις για τα χορήγηση του επιδόματος γέννησης

Το παιδί να έχει γεννηθεί εν ζωή στην Ελλάδα από 1-1-2020, το ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα να μην υπερβαίνει ετησίως το ποσό των 40.000,00 ευρώ, η μητέρα του παιδιού ή το πρόσωπο που έχει την επιμέλεια του να μένει μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα και να έχει την ιδιότητα του Έλληνα πολίτη ή του ομογενούς αλλοδαπού ή του Ευρωπαίου πολίτη ή του πολίτη κράτους του ΕΟΧ ή πολίτη τρίτης χώρας που διαμένει στην Ελλάδα συνεχώς από το 2012 και εντεύθεν, καθώς και να υποβληθεί αίτηση για τη χορήγηση του εντός τριμήνου από τη γέννηση. Από το έτος 2024 και εντεύθεν, ο πολίτης τρίτης χώρας απαιτείται να διαμένει νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα τα τελευταία 12 χρόνια.

Πως αποδεικνύεται η μόνιμη διαμονή στην Ελλάδα

Από την υποβολή δήλωση φορολογίας εισοδήματος- Ε1 του δικαιούχου για το προηγούμενο της γέννησης φορολογικό έτος και την σχετικώς εκδοθείσα Πράξη Διοικητικού/Διορθωτικού Προσδιορισμού Φόρου, εκτός εάν κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης για τη χορήγηση του επιδόματος προκύπτει από τα στοιχεία του Φορολογικού Μητρώου του αιτούντος μεταγενέστερη της ανωτέρω δήλωσης φορολογίας εισοδήματος μεταβολή της κατοικίας του.

Υπενθυμίζεται πως το επίδομα γέννησης παιδιού δεν κατάσχεται ούτε συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη (άρθρο 10 ν. 4659/2020 ΦΕΚ 21Α).




Total
0
Shares
Previous Article
Lockdown: Ποιες δραστηριότητες ανoίγουν από την επόμενη εβδομάδα

Lockdown: Ποιες δραστηριότητες ανoίγουν από την επόμενη εβδομάδα

Next Article
Αναστολές Απριλίου: Από σήμερα οι ορθές επαναλήψεις για συγκεκριμένους ΚΑΔ

Επίδομα 534: Μέχρι αύριο Πέμπτη η υποβολή των αιτήσεων για τις αναστολές Μαΐου