Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Επί τάπητος τα επείγοντα ζητήματα των αγροτών της Καρδίτσας

Σε συνάντηση του Υφ. ΑΑΤ κ. Κόκκαλη με τη Χρ. Κατσαβριά

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Καρδίτσας κ. Χρυσούλα Κατσαβριά – Σιωροπούλου πραγματοποίησε συνάντηση εργασίας με τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βασίλη Κόκκαλη. Σε μια πολύ παραγωγική συζήτηση η βουλευτής έθεσε στον Υφυπουργό διάφορα σημαντικά ζητήματα που απασχολούν την περιοχή της Καρδίτσας, δίνοντας έμφαση στα θέματα που αφορούν στην ορθολογική αξιοποίηση των υδατικών πόρων. Πιο συγκεκριμένα αναφέρθηκε και τόνισε την αναγκαιότητα να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση δύο μεγάλων έργων για το νομό που αφορούν 1. την επικαιροποίηση της μελέτης για την επέκταση του αρδευτικού δικτύου της Λίμνης Σμοκόβου και 2. την τακτοποίηση θεμάτων που σχετίζονται με το αρδευτικό δίκτυο Ταυρωπού. Για τα συγκεκριμένα έργα έγιναν οι σχετικές εξαγγελίες από τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Υποδομών κ. Γιώργο Δέδε προϋπολογισμού 3,5 και 12,5 εκ. Ευρώ αντίστοιχα.

Η κ. Κατσαβριά είπε χαρακτηριστικά: «Στην περιοχή της Καρδίτσας και στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας, το υδατικό δυναμικό δέχεται μεγάλη ανθρωπογενή πίεση για την κάλυψη των αρδευτικών αναγκών. Αυτό σημαίνει ότι είναι απαραίτητη η προώθηση και επιτάχυνση έργων που θα στοχεύουν στην μείωση της ζήτησης ανά χρήστη και θα επικεντρώνονται βασικά στη μείωση της σπατάλης που γίνεται τόσο στη χρήση του όσο και στη μεταφορά του. Τέτοια έργα μάλιστα δείχνουν την ισχυρή πολιτική βούληση της σημερινής κυβέρνησης να ανταποκριθεί στις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας και του αγροτικού κόσμου».

Η βουλευτής ενισχύοντας την τοποθέτησή της κατέθεσε στον Υφυπουργό συγκεκριμένες προτάσεις για έργα και δράσεις που θα μπορούσαν να περιορίσουν την σπατάλη νερού. Προς αυτή τη κατεύθυνση πρότεινε την υπογειοποίηση των αγωγών μεταφοράς νερού των γεωτρήσεων των ΤΟΕΒ και την εγκατάσταση inverters στις γεωτρήσεις αυτές. Η βουλευτής ανέφερε ότι: «τα «inverters», τα οποία ρυθμίζουν τόσο τον όγκο άντλησης, όσο και την ισχύ των συστημάτων άντλησης σύμφωνα με τις απαιτήσεις του χρήστη βοηθούν στην εξοικονόμηση πολύ μεγάλης ποσότητας νερού ενώ παράλληλα μειώνεται και η κατανάλωση ενέργειας. Παραδείγματα στα οποία εγκαταστάθηκαν inverters δείχνουν ότι το κόστος άρδευσης για τον αγρότη φτάνει να είναι έως και 50% μικρότερο». Τόνισε την αναγκαιότητα να δοθούν κίνητρα για την εφαρμογή νέων μεθόδων στη γεωργία, όπως η στάγδην άρδευση και η γεωργία ακριβείας, που σε συνδυασμό με την εκπαίδευση των αγροτών μπορούν να συμβάλουν καθοριστικά στην αναγέννηση της αγροτικής γης, καθώς και στην ενίσχυση της ποιότητας των αγροτικών προϊόντων αυξάνοντας παράλληλα και τον εξαγώγιμο προσανατολισμό τους.

Στη συνέχεια η συζήτηση επικεντρώθηκε στα πρόσφατα προβλήματα που υπήρξαν από τις πλημμύρες στην περιοχή Λεονταρίου, Γραμματικού και της ευρύτερης περιοχής του δήμου Σοφάδων. Ο  Υφυπουργός ενημέρωσε τη  βουλευτή για τις άμεσες ενέργειες του υπουργείου ώστε να δοθούν οι απαραίτητες αποζημιώσεις και να δρομολογηθούν παρεμβάσεις στη περιοχή ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον παρόμοια φαινόμενα. Μάλιστα η βουλευτής κατέθεσε συγκεκριμένη πρόταση για τοποθέτηση Υδροβόρων Αντιπλημμυρικών Συστημάτων στα παρόχθια του ποταμού Κακάρα.

Ολοκληρώνοντας τη συζήτηση έγινε αναφορά και σε επιμέρους ζητήματα όπως το βαμβάκι όπου η βουλευτής τόνισε την ανάγκη για εφαρμογή αναπτυξιακών έργων που θα προωθούν τη βελτίωση της ποιότητας του προϊόντος, μέσα από τη σύμπραξη του Εθνικού Κέντρου Βάμβακος, της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος και την Πανελλήνια Ένωση Εκκοκκιστών Εξαγωγέων και Εμπόρων Βάμβακος. Αναφέρθηκε επίσης στις ομάδες παραγωγών και στα κόκκινα αγροτικά δάνεια και επέμεινε να δοθούν άμεσα λύσεις ώστε να μπορέσουν οι αγρότες να ανταπεξέλθουν σε αυτή τη δύσκολη περίοδο της κρίσης. Ο υφυπουργός διαβεβαίωσε τη βουλευτή ότι γίνονται σημαντικές κινήσεις προς όφελος των αγροτών και το υπουργείο θα συνεχίσει να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να λυθούν τα προβλήματα που κληρονομήσαμε από τις πολιτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Τέλος η κ. Κατσαβριά ενημέρωσε τον κ. Κόκκαλη για ορισμένα προβλήματα που έχουν προκύψει από την εφαρμογή του προγράμματος μείωσης της νιτρορύπανσης και σχετίζονται με την πληρωμή των αγροτών.

Χρυσούλα Κατσαβριά- Σιωροπούλου

Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ν. Καρδίτσας

Ιστοσελίδα: www.katsavria.gr




Total
0
Shares
Previous Article

Τρίκαλα: Επτά συλλήψεις για ληστεία και σωματικές βλάβες

Next Article

Με πάταγο καταρρέουν τα αφηγήματα ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ