Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Επέστρεψε ο Ελληνοιταλικός Σύλλογος από Ιταλία

Ένα ανεπανάληπτο προσκύνημα στην ελληνικότητα της Νοτίου Ιταλίας

Επέστρεψε ο Ελληνοιταλικός Σύνδεσμος Φιλίας και Συνεργασίας Καρδίτσας από το ενδιαφέρον και σπάνιο προσκύνημα στη Νότιο Ιταλία και τα Ελληνόφωνα χωριά της Απουλίας, όπου γνώρισαν από κοντά τις ομορφιές, τις αρχαιότητες, την κουλτούρα και την Ελληνικότητα αυτών των περιοχών.

Ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση του Φιλέλληνα Δημάρχου Marco Galdi και Προέδρου της Ιταλικής Φιλελληνικής Εταιρείας ο Πανελλήνιος Ελληνοιταλικός Σύλλογος Φιλίας και Συνεργασίας των Αποφοίτων Ιταλικών Πανεπιστημίων και ο Ελληνοιταλικός Σύνδεσμος Φιλίας και Συνεργασίας Καρδίτσας με τον Πρόεδρο Νίκο Ευθυμιάδη, έδωσαν το παρόν στις εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν στο POZZUOLI, ένα πανέμορφο λιμάνι έξω από τη Νάπολη, με τίτλο:

“ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΤΗΣ ΚΥΜΗΣ”

Ως γνωστόν η Cuma (Κύμη) είναι η πρώτη ελληνική αποικία στη Δύση και έχει την αρχαιότερη Ακρόπολη.

Επέστρεψε ο Ελληνοιταλικός Σύλλογος από Ιταλία

Η αντιπροσωπεία του Ελληνοϊταλικού Συλλόγου Φιλίας και Συνεργασίας αποτελούμενη από 53 άτομα, από διάφορα μέρη της Ελλάδος, επισκέφθηκε επίσης το ξενοδοχείο HOTEL VICTORIA- MAJORINO του CAVA DEI TIRRENI, μια πόλη 70.000 κατοίκων κοντά στη Νάπολη.

Σε αυτό το ξενοδοχείο μεταφέρθηκε η έδρα της Ελληνικής Κυβέρνησης με πρωθυπουργό τον Γεώργιο Παπανδρέου, το φθινόπωρο του 1944, κατά την επιστροφή της από την Αίγυπτο στην Αθήνα.

Σε συγκινητικό κλίμα τραγούδησαν τον Εθνικό Ύμνο, μπροστά στην Ελληνική Σημαία που κυματίζει στην είσοδο του ξενοδοχείου, έμαθαν τη νεότερη ιστορία της χώρας μας από τον Φιλέλληνα Δήμαρχο και Πρόεδρο της Ιταλικής Φιλελληνικής Εταιρείας Marco Galdi, ο οποίος και τους ξενάγησε στο χώρο. Στο CAVA DEI TIRRENI, ο νομπελίστας Έλληνας ποιητής Γιώργος Σεφέρης, έγραψε το γνωστό ποίημα «Ο Τελευταίος Σταθμός». Κατά τη διάρκεια του δείπνου σε κλίμα αδελφοσύνης, Έλληνες και Ιταλοί τραγούδησαν ελληνικά και ναπολιτάνικα τραγούδια και απαγγέλθηκε επίσης στα Ελληνικά το ποίημα του Γιώργου Σεφέρη.

Επέστρεψε ο Ελληνοιταλικός Σύλλογος από Ιταλία

Επίσης, το δεκαήμερο αυτό προσκύνημα περιλάμβανε επαφές και συναντήσεις με Ελληνόφωνες της Grecia Salentina, με ανθρώπους που πρωτοστατούν στη διατήρηση της ελληνικής γλώσσας, τα γκρεκάνικα, σε αυτή την περιοχή, τη Δήμαρχο του Corigliano d’ Otrando, Ντίνα Μάντη, τον Πρέσβη του Ελληνισμού Antonio Anchora, επισκέψεις σε σημαντικές πόλεις και αρχαιότητες που δύσκολα επισκέπτεται κάποιος και έχουν άμεση σχέση με την Ελλάδα.

Ακόμη, ο Ελληνοιταλικός Σύνδεσμος Φιλίας και Συνεργασίας Καρδίτσας επισκέφθηκε τη Ματέρα την «Καππαδοκία της Μεσογείου».

Αυτό, όμως, που κάνει τη Ματέρα να ξεχωρίζει, και ο λόγος που την ανακήρυξε η UNESCO Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, είναι η εκτεταμένη σειρά σπηλαίων, νοτιοανατολικά της πόλης, που χρησιμοποιούνταν ως κατοικίες από Bενεδικτίνους και Βασιλιανούς μοναχούς.

Ιδιαίτερη σημασία δόθηκε στην επίσκεψη και επαφή με τους ελληνόφωνους της Νοτίου Ιταλίας, που αποτελούν απογόνους των τότε εποίκων που ακόμη και σήμερα συνδέονται με ρίζες βαθιές από το παρελθόν με την Ελλάδα του σήμερα.

Παράλληλα δόθηκε η ευκαιρία αυτής της προσκυνηματικής επίσκεψης να δούμε τα λείψανα του Αγίου Ανδρέου στο Αμάλφι, του Αγίου Ματθαίου στο Σαλέρνο και του Αγίου Νικολάου στο Μπάρι.

Επέστρεψε ο Ελληνοιταλικός Σύλλογος από Ιταλία




Total
0
Shares
Previous Article

Εγκαταστάσεις του πρώην Αεροδρομίου στο Ελληνικό

Next Article

Εκπαιδευτική επίσκεψη Μαθητών & Γονέων στο τυροκομείο Κίσσα στο Μουζάκι

Related Posts