ΛΑ.ΣΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ: Επερώτηση για τη στάση της περιφερειακής αρχής Θεσσαλίας, σε σχέση με την εγκατάσταση επιχειρηματικού σταθμού υγροποιημένου αερίου, στο λιμάνι του Βόλου 

Η Λαική Συσπείρωση δεν νομιμοποιεί την απαράδεκτη διαδικασία της κατεπείγουσας και διά περιφοράς συνεδρίαση του ΠΣ Θεσσαλίας - ΛΑ.ΣΥ Θεσσαλίας: Να διοριστεί άμεσα μόνιμος γιατρός στο Περιφερειακό Ιατρείο Βραγκιανών - ΛΑ.ΣΥ Θεσσαλίας: Πρόταση ψηφίσματος στο Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας για τους καλλιτέχνες - Λαική Συσπείρωση: Όχι στον εθνικισμό και στον αλυτρωτισμό - Πρόταση ψηφίσματος για την προστασία των δικαιωμάτων των ΑΜεΑ - Η Λαική Συσπείρωση Θεσσαλίας χαιρετίζει την απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων στην Τράπεζα Πειραιώς - ΛΑ.ΣΥ Θεσσαλίας: Κάτω τα χέρια από την κυριακάτικη αργία - Επερώτηση για τον δρόμο Ελασσόνας - Κοζάνης και την παράκαμψη Ελασσόνας - Λαική Συσπείρωση Θεσσαλίας

ΛΑ.ΣΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ: Επερώτηση για τη στάση της περιφερειακής αρχής Θεσσαλίας, σε σχέση με την εγκατάσταση επιχειρηματικού σταθμού υγροποιημένου αερίου, στο λιμάνι του Βόλου 

Η πρόσφατη αδειοδότηση της εταιρείας «MEDITERRANEAN GAS Α.Ε.» από την ΡΑΕ, για την εγκατάσταση του έργου «ΑΡΓΩ FSRU», Ανεξάρτητου Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΑΣΦΑ), προκαλεί την ανησυχία και δικαιολογημένες διαμαρτυρίες κατοίκων του Βόλου και της Μαγνησίας.

Σύμφωνα με την ίδια την εταιρεία: «στοχεύει να καταστήσει το Λιμάνι του Βόλου διεθνή κόμβο ενεργειακού εφοδιασμού». Με βάση τα δικά της σχέδια και φωτογραφίες, θέλει να εγκαταστήσει στην είσοδο του λιμανιού του Βόλου πλωτή εξέδρα ενός σταθμού αποθήκευσης 180.000 τόνων υγροποιημένου αερίου, στην οποία θα μεταφορτώνεται το LNG από υγραεριοφόρα πλοία. Επίσης προβλέπεται η εγκατάσταση συστημάτων αεριοποίησης και αγωγού, μήκους 5 χλμ., που θα περνά από τα Πευκάκια, τα Αϊβαλιώτικα και την περιοχή του Βιολογικού Καθαρισμού, για τη μεταφορά, τη διανομή ή τη μεταφόρτωση του αερίου στην Α’ ΒΙΠΕ του Βόλου.

Η χώρα μας, στα πλαίσια της στρατηγικής της Ε.Ε. με την εφαρμογή της λεγόμενης Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας (European Green Deal), μετατρέπεται σε κόμβο μεταφοράς Υγροποιημένου Φυσικού Aερίου (LNG). Επιπλέον, η παραπάνω εξέλιξη μετατρέπει τον Βόλο σε κόμβο επικίνδυνων ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. Δεν πρόκειται απλά για έναν ακόμη Σταθμό Αποθήκευσης, Αεριοποίησης ΥΦΑ -LNG. Αφορά ακόμη ένα κρίκο μιας ευρύτερης αλυσίδας του λεγόμενου Κάθετου Ενεργειακού Διαδρόμου, με στόχο τη μείωση των εισαγωγών ρωσικού καυσίμου, προσφέροντας «εναλλακτικές» διαδρομές. Διαδρομές, που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ, γιατί εξυπηρετούν τους γεωπολιτικούς σχεδιασμούς και τα συμφέροντα των αμερικανικών μονοπωλίων απέναντι σ’ αυτά της Ρωσίας και της Κίνας, διαφοροποιώντας τις πηγές ενέργειας σε όλη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Οι παραπάνω αντιλαϊκοί και επικίνδυνοι σχεδιασμοί, που φέρουν την σφραγίδα των κυβερνήσεων της Ν.Δ και του ΣΥΡΙΖΑ, δεν αφορούν σε καμία περίπτωση τα συμφέροντα του λαού του Βόλου και γενικότερα της χώρας μας, όπως μας έχει αποδείξει η πολιτική της απελευθέρωσης και ιδιωτικοποίησης της ενέργειας, της απολιγνιτοποίησης και της γενναίας κρατικής στήριξης των επιχειρηματικών επενδύσεων σε ΑΠΕ.

Αφορούν τα συμφέροντα μεγάλων ξένων και ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων, όπως και μιας χούφτας Ελλήνων εφοπλιστών που κατέχουν μεγάλο αριθμό πλοίων μεταφοράς υγροποιημένου αερίου.

Ο λαός μας θα συνεχίσει να πληρώνει πανάκριβα την ενέργεια (φυσικό αέριο, ρεύμα και καύσιμα), να βυθίζεται σε ακόμα μεγαλύτερη ενεργειακή φτώχεια, με μισθούς και συντάξεις πείνας και με πετσοκομμένα εργασιακά δικαιώματα.

Η εγκατάσταση πλωτής εξέδρας του σταθμού αποθήκευσης 180.000 τόνων υγροποιημένου αερίου στο λιμάνι του Βόλου, προβλέπεται να λειτουργεί λίγες εκατοντάδες μέτρα από την ακτή, δίπλα σε περιοχή με μεγάλο αριθμό εργαζομένων, λαϊκών κατοικιών, σχολείων και εργασιακών χώρων. Αυτό δημιουργεί σοβαρό θέμα ασφάλειας, αφού μπορεί να μετατραπεί σε «πυριτιδαποθήκη». Στην ιστορία διαχείρισης του υγροποιημένου φυσικού αερίου, έχουν καταγραφεί πολλά δυστυχήματα εξαιτίας πυρκαγιών, εκρήξεων, προσκρούσεων, αστοχίας στην κατασκευή δεξαμενών και του συστήματος μετάγγισης.

Επίσης εμπλέκουν ακόμη περισσότερο το λαό μας στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, που οδηγούν και σε πολέμους σαν κι αυτόν στην Ουκρανία και άλλες περιοχές. Η προώθηση του ενεργειακού σχεδιασμού των ΗΠΑ στην περιοχή, σε συνδυασμό με το γεγονός, ότι η Μαγνησία και η Λάρισα, όπως και όλη η χώρα, έχουν μετατραπεί σε μια τεράστια στρατιωτική βάση των ΗΠΑ, αποτελεί ένα σοβαρό κίνδυνο για το λαό του Βόλου, της Μαγνησίας και γενικότερα, αφού γίνεται στόχος – μαγνήτης επιθέσεων, στο πλαίσιο της σύγκρουσης των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Λαικής Συσπείρωσης, επερωτάμε την περιφερειακή αρχή Θεσσαλίας, πως τοποθετείται επί του ζητήματος;

18/3/2022

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι Θεσσαλίας της Λαικής Συσπείρωσης

  1. Τσιαπλές Αναστάσιος
  2. Νάνος ΑποστόληςTotal
0
Shares