Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Επειδή υπάρχουν ακόμη άνθρωποι…

Με αφορμή την φιλοξενία τριάντα Σύριων προσφύγων στην Καρδίτσα με πρωτοβουλία του Δικτύου Αλληλεγγύης για Όλους Καρδίτσας, έχουμε να διευκρινίσουμε τα εξής :

Το Δίκτυο Αλληλεγγύης για Όλους Καρδίτσας είναι μια ανοιχτή συλλογικότητα του Ν. Καρδίτσας που εμπνέεται από το τρίπτυχο Αλληλεγγύη –  Αντίσταση – Αυτοοργάνωση. Πολιτική μας αφετηρία αποτελεί η άποψη ότι όσοι πληττόμαστε από την κρίση πρέπει να πάρουμε τις ζωές μας στα χέρια μας. Ούτε θέλουμε, ούτε μπορούμε να υποκαταστήσουμε το «κράτος πρόνοιας».

Δεν είμαστε Μ.Κ.Ο. , ούτε φιλανθρωπικό σωματείο, είμαστε εθελοντές που διεκδικούμε κοινωνικά δικαιώματα για όλους κόντρα στην εκμετάλλευση, στην φτώχεια, στον φασισμό και τον ρατσισμό.

Οι τριάντα Σύριοι  πρόσφυγες αποτελούν έξι οικογένειες, οι οποίες είχαν φιλοξενηθεί ξανά πριν δύο μήνες στο Νομό μας και με τους οποίους διατηρήσαμε  επαφή, όταν έφυγαν για την Ειδομένη. Μετά από παράκληση τους να ξαναφιλοξενηθούν στην πόλη μας μην αντέχοντας τις τραγικές συνθήκες διαβίωσης εκεί, ήρθαμε σε επαφή με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας που έχει τον συντονισμό του προσφυγικού ζητήματος και μετά από έγκριση του, αφού ήταν καταγεγραμμένοι στην Ειδομένη, μεταφέρθηκαν στο Κουτσόχερο Λάρισας όπου και έγινε εξακρίβωση εκ νέου των στοιχείων τους. Από εκεί μεταφέρθηκαν στο συγκεκριμένο χώρο (πρώην 19ο Δημοτικό Σχολείο) όπου φιλοξενούνται σήμερα και έγινε ξανά ο έλεγχος των πιστοποιητικών τους από την Αστυνομία Καρδίτσας.

Έχοντας υπόψιν μας την πρόταση του Δημοτικού Συμβούλου κ. Κώστα Μιχαλάκη ο οποίος είχε ανακοινώσει πριν τρεις μήνες στο Δημοτικό Συμβούλιο Καρδίτσας ότι έχει ένα ιδιωτικό κτίριο και το παραχωρεί εντελώς δωρεάν για την φιλοξενία προσφύγων, ήρθαμε σε επαφή μαζί του για το αν ισχύει ακόμη η πρόταση του. Από την στιγμή που μας ανακοίνωσε ότι φυσικά και ισχύει-  και τον ευχαριστούμε πολύ γι’ αυτό- κάναμε τις υπόλοιπες απαραίτητες ενέργειες.

Κατόπιν ενημερώσαμε τον Δήμαρχο κ. Φ. Αλεξάκο, του ζητήσαμε να μεριμνήσει για τις  απαραίτητες παροχές του κτιρίου (ρεύμα και νερό), αλλά μας απάντησε ότι ο χώρος είναι ιδιωτικός και δεν μπορεί ο Δήμος να μετέχει.

Ο χώρος διαμορφώθηκε από τους εθελοντές μας. Τα έξοδα για την κάλυψη των αναγκών των προσφύγων καλύπτονται από εισφορές εθελοντών και μελών του Δικτύου Αλληλεγγύης για Όλους Καρδίτσας και η σίτιση τους είναι εξασφαλισμένη από διάφορους φορείς της πόλης μας, όπως την εκκλησία, το στρατό, κλινικές και ιδιωτικά κέτεριγκ. Από την πρώτη στιγμή υπήρχε συνεχής φύλαξη της αστυνομίας και προσφέρθηκε υγειονομική περίθαλψη από εθελοντές γιατρούς. Επαναλαμβάνουμε ότι δεν είμαστε Μ.Κ.Ο. και δεν χρηματοδοτούμαστε από το κράτος, αλλά προσφέρουμε αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες μας.

Επειδή ήρθαμε σε επαφή με τις τοπικές αρχές και ο χώρος είναι ιδιωτικός, δεν υπήρχε λόγος να ενημερώσουμε τους γείτονες, όπως άλλωστε δεν ενημερώνει κανένας, όταν φιλοξενεί κάποιους στο σπίτι του.

Ήταν γνώστης για αυτήν την ενέργεια από την αρχή ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου κ. Γ. Καπράνας, που είναι και μέλος της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης και του ζητήσαμε την βοήθεια του στην οποία ανταποκρίθηκε άμεσα και τον ευχαριστούμε πολύ.

Τέλος, θα θέλαμε να τονίσουμε ότι όσοι είμαστε στο Δίκτυο Αλληλεγγύης για Όλους Καρδίτσας είμαστε ενεργά μέλη της τοπικής κοινωνίας με ονοματεπώνυμο, διεύθυνση και τηλέφωνο και είμαστε ανοιχτοί στην προσφορά και την βοήθεια κάθε συμπολίτη, είτε μεμονωμένα είτε σε συλλογικότητα, όπως ήδη έχουν κάνει πολλοί και τους ευχαριστούμε.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

ΑΜΠΑΝΤΖΗ ΜΑΡΙΑ
ΓΕΡΟΥΚΗ ΕΛΕΝΑ
ΚΑΝΤΕΡΕ ΚΑΤΕΡΙΝΑ




Total
0
Shares
Previous Article

Πανικός στη ΝΔ με την προοπτική ολοκλήρωσης της αξιολόγησης

Next Article

Τρίκαλα: Εβδομάδα Ασφαλούς Οδήγησης με Ποδήλατα

Related Posts