Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Επανίδρυση του Υπερ-Συγκεντρωτικού Κράτους! Το αντίδοτο στις… “Μήδειες”

Δημήτρης Παπακώστας

Επανίδρυση του Υπερ-Συγκεντρωτικού Κράτους! Το αντίδοτο στις… “Μήδειες”

Του Δημήτρη Παπακώστα

Η πρόσφατη κακοκαιρία, που ονομάτισαν βαρύγδουπα… οι Μετεωρολόγοι… “Μήδεια”:
Ήλθε…. σάρωσε Υποδομές, πάγωσε τα Βόρεια πλούσια Προάστια Αττικής και τα νησιά των Σποράδων – επί 24ωρα χωρίς ρεύμα, θέρμανση, νερό και πήρε – δυστυχώς – ζωές ανήμπορων ανθρώπων (3 νεκροί).

|. Ανέδειξε, παρότι δεν ήταν πρωτόγνωρο το φαινόμενο, τις αδυναμίες του Υπερσυγκεντρωτικού Ελληνικού Κράτους, τον εφησυχασμό των Δήμων και Περιφερειών, τη μη προβλεπτικότητα και μη έγκαιρο σχεδιασμό τους.

• Εναέρια δίκτυα ΔΕΗ, χωρίς τακτική συντήρηση, δένδρα χωρίς κλάδεμα και Μηχανισμοί που ενεργούν ως….Επιμηθείς – “κατόπιν εορτής” ….

• Σύγχυση αρμοδιοτήτων και επίρριψη ευθυνών, του ενός στον άλλον….

– Ουδεμία ανάληψη ευθύνης, καμία παραίτηση Κυβερνητικού ή Αυτοδιοικητικού, για την ταλαιπωρία χιλιάδων ανθρώπων στα Βόρεια προάστια και νησιά μας.

||. Επανέρχεται, κατά την άποψη μας, το Αίτημα για Επανίδρυση του Κράτους, που το 2004 είχε ως Πρόταγμα η Νέα Δημοκρατία του Κώστα Καραμανλή.
Ένα έργο, που έμεινε ημιτελές και εγκαταλείφθηκε στη συνέχεια….

– Είχαν γίνει σημαντικά βήματα εκσυγχρονισμού του Κράτους από τις κυβερνήσεις του Κώστα Σημίτη – ίδρυση ΚΕΠ, νόμος Καποδίστρια (1054 νέοι ΟΤΑ), ΟΝΕ, μεγάλα έργα Υποδομών κ.α., που διακόπηκαν μετά την κατάθεση του “Ασφαλιστικού – Γιαννίτση” από το βαθύ κομματικό κατεστημένο της εποχής εκείνης….

• Οι διάδοχοι πολιτικοί, αντί για την Αναγκαία Αποκέντρωση, που επιτάσσει το ίδιο το Σύνταγμα και το Ενωσιακό Δίκαιο (ΕΧΤΑ), προχώρησαν στην ….”Αποσυγκέντρωση” του Κράτους, με τον Συγκεντρωτικό Καλλικράτη (335 Δήμοι), τη συγχώνευση εκτεταμένων ΟΤΑ και την δημιουργία ….. “Περιφερειαρχών – Μοναρχών” και “Δημάρχων – Μονοκρατόρων” …., που δρουν κατά το δοκούν, αυταρχικά, διορίζουν και παύουν εξουσιαστικά τους Αντιπεριφερειάρχες ή Αντιδημάρχους….
Οι Τοπικοί Αντιπεριφερειάρχες πρέπει να εκλέγονται από τους πολίτες κάθε νομού – περιφ. Ενότητας.

• Χωρίς συλλογικότητα, μη δίκαιη κατανομή πόρων και με άνιση μεταχείριση, δίχως λογοδοσία και δημοκρατικό έλεγχο, που συνιστούν, όλα αυτά, την τέλεια συνταγή …..μη παραγωγής πραγματικού έργου και υπηρεσιών στους πολίτες!

• Για το λόγο αυτό, η Νέα Δημοκρατία δεν ψήφισε, και σωστά, το 2010 τον ν. 3852 (Καλλικράτη).

|||. Ήδη ο Υπουργός Εσωτερικών Μ. Βορίδης, με σημερινή δήλωση, επιρρίπτει τις ευθύνες για την κατάρρευση του Δικτύου ηλεκτροδότησης στα Β.Προάστια της Αττικής στους δημοτικούς άρχοντες για πλημμελή έργο (κλάδεμα δέντρων ).

– Όμως, με το υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου – νέο εκλογικό σύστημα ΟΤΑ, προωθεί και ο ίδιος την ίδια….. αποσυγκεντρωτική αντίληψη για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αντί της ριζοσπαστικής Αποκέντρωσης που έχει ανάγκη η Χώρα.

– Δημιουργεί “καθεστωτικούς Αιρετούς”, χαρίζοντας Πενταετή θητεία, όταν η Βουλή και η Κυβέρνηση εκλέγεται για τετραετία…., ως και ο Πρόεδρος ΗΠΑ….!

– Υποβιβάζει τα Κοινοτικά όργανα, τους 6000 Κοινοτάρχες ανά την Ελλάδα, σε απλούς….’ψηφοσυλλέκτες’ των εκάστοτε Αρχηγών Παρατάξεων.
– Καταργεί την χωριστή κάλπη, τα ανεξάρτητα ψηφοδέλτια.
– Αφαιρεί κάθε Τοπική εξουσία και ένα minimum πόρων στα Κοινοτικά Συμβούλια.
* Δεν ελέγχονται οι Δήμαρχοι, που αρνούνται να εφαρμόσουν το νόμο και την καταβολή της ισχνής πάγιας προκαταβολής… που πρέπει να δίνεται με βάση την έκταση καθε κοινότητας, την ορεινότητα, απόσταση και όχι με πληθυσμιακά κριτήρια….

• Έχουμε αναφερθεί για τον ιστορικό ρόλο του Κοινοτισμού, διαχρονικά !
[Κ. Παπαρρηγόπουλος – Ελευθέριος Βενιζέλος – Ιών Δραγούμης].

– Δεν ελέγχονται οι Περιφερειάρχες και Δήμαρχοι για τον τρόπο κατανομής των κρατικών ενισχύσεων, την άνιση μεταχείριση, σε βάρος των μειονεκτικών περιοχών ή μικρών απομακρυσμένων κοινοτήτων….

– Δεν υπάρχει αποτελεσματικός έλεγχος, εάν οι πόροι αξιοποιούνται για βασικά έργα Υποδομών προς όφελος των πολιτών (ασφαλές οδικό δίκτυο, σίγουρο δίκτυο ηλεκτροδότησης, σταθερή ύδρευση, καθαριότητα, κοινωνική πολιτική κλπ) αντί για έργα βιτρίνας…..(Πλακίδια σε πλατείες, γλιστερές πλάκες σε πεζοδρόμια, ταρατατζούμ κλπ).

|V. Λόγω της εκτεταμένης επιφάνειας των ΟΤΑ, ο πολίτης καθίσταται απλός θεατής, χωρίς ενημέρωση και ενεργή συμμετοχή.
Τα βασικά πρωτοκύτταρα της Δημοκρατίας, οι Κοινότητες, οι λειτουργικοί Δήμοι, έχουν παραγκωνιστεί και απαξιωθεί….
Το μεγαλύτερο μέρος των κρατικών κονδυλίων προς την Αυτοδιοίκηση, σπαταλούνται για μισθοδοσία του Διοικητικού μηχανισμού (αντιμισθίες, ειδικούς συνεργάτες, Γενικούς κλπ), χωρίς να ενημερώνονται οι θεσμικές Αντιπολιτεύσεις και δίχως αξιολόγηση του έργου και της προσφοράς ενός εκάστου από αυτούς….

V. Οι Δήμαρχοι των Βόρειων Προαστίων Αττικής, μπορούν να ενημερώσουν την κοινή γνώμη και την Πολιτεία, πόσα έγγραφα (έγχαρτα ή Emails) έχουν στείλει προς τον ΔΕΔΔΗΕ, τη ΔΕΗ, τον ΑΔΜΗΕ, την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, στο διάστημα του καλοκαιριού – φθινοπώρου, για την έγκαιρη κοπή δένδρων, την υπόδειξη σημείων φθοράς των Δικτύων Ηλεκτροδότησης;

• Επίσης, οι αγαπητοί Αιρετοί των Σποράδων ή των ορεινών περιοχών μας;

• Πόσες παραστάσεις έχουν κάνει στις Αρμόδιες υπηρεσίες της ΔΕΗ και πόσα αιτήματα έχουν υποβάλει εμπρόθεσμα;

V|. Η Κυβέρνηση οφείλει να ακούσει τη βάση της Αυτοδιοίκησης!
Τους Κοινοτάρχες, τους Δημοτικούς συμβούλους και όχι μονάχα….τους Δημάρχους των 30-50 ισχυρών αστικών κέντρων….

• Να Μεταρρυθμίσει το Υπερσυγκεντρωτικό – Αντιπαραγωγικό Κράτος με γνήσια Αποκεντρωτική αντίληψη και όχι με τη δημιουργία …. τοπικών φεουδαρχών….!

– Η ορεινή Ελλάδα χρειάζεται ασφαλείς ασφαλτοστρωμένους δρόμους!

– Η Αττική, τα Νησιά, σταθερά Δίκτυα Ηλεκτροδότησης !

•Η “Μήδεια” αποκάλυψε…..τα αδύνατα σημεία, τις πλημμέλειες, τα λάθη…..

Να Ξαναθυμίσουμε: “Η Δημοκρατία κτίζεται από κάτω προς τα πάνω”!

– Ότι…όλες οι μέλισσες δεν παράγουν…μέλι!

*******************************************************************
Σημειώσεις:
1. Φωτογραφίες του φοιτητή Ηλία Β. Μπαμπάτσικου – από το όμορφο Αργύρι – Αχελώου Θεσσαλίας, που έχει ακόμη… χωματόδρομο σε περιφερειακής ευθύνης τμήμα 5 χλμ, έως όρια ν. Αιτωλοακαρνανίας – Δυτικής Ελλάδας…..

2. Ελπίζουμε, τα σχολεία μας να λειτουργούν κανονικά….θα παρακολουθούμε το θέμα καθημερινά! Η ευθυνοφοβία πρέπει να λάβει…. τέλος!

Δημήτρης Παπακώστας /17-2-21
Αιρετός ΤΑ Αχελώου Αργιθέας Καρδίτσας Θεσσαλίας (25 συναπτά χρόνια)
(Δήμαρχος Αχελώου 1999-2006)

argyri 3

argyri 1

argyri 2




Total
0
Shares
Previous Article
silipsi 2 atomwn astynomia

Εξιχνιάστηκαν τέσσερις περιπτώσεις κλοπών από περίπτερα στα Τρίκαλα

Next Article
Σε νέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα του Erasmus+ η Περιφέρεια Θεσσαλίας

Συλλυπητήριο μήνυμα Κώστα Αγοραστού για το θάνατο της ιδρύτριας της «Καραγκούνας» Μαίρης Θεολόγη