Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Επανίδρυση Αργιθεάτικων Πολιτιστικών Συλλόγων ή ευτελισμός και απαξίωση;

Η Θεσσαλία τελικά χρειάζεται «πανάκριβα» φράγματα ή πεταμένα λεφτά όσα έχουν δαπανηθεί ως τώρα; - Συγκοινωνία στα Ορεινά: Πότε το ΔΣ ΚΤΕΛ Καρδίτσας, η αρμόδια Αντιπεριφέρεια και η Δημοτική Αρχή Αργιθέας θα δώσουν σύγχρονη λύση; - Στη Θεσσαλία Λίαν αμφίρροπη η μάχη: οι Θεσσαλοί μπορούν να εκλέξουν Νέα Περιφερειάρχη με ελευθερία χωρίς 'άνωθεν' εντολές! _ Ποιά τα αποτελέσματα εργολαβίας για ασφάλεια στα προφράγματα Συκιάς Αργιθέας; - Προς Υπουργείo Εσωτερικών: Προτάσεις για τροποποίηση ν. 4804/21 & 5043/23 ενόψει τοπικών εκλογών 8-10-23 Ο αλλοπρόσαλλος Καλλικράτης κατέκαψε τα Δερβενοχώρια… Το ΔΣ Αργιθέας να «σπάσει» την εσωστρέφεια: χρωστάει 7 παραστάσεις για διεκδίκηση αιτημάτων που έχουν βαλτώσει...

Επανίδρυση Αργιθεάτικων Πολιτιστικών Συλλόγων ή ευτελισμός και απαξίωση;

Ζούμε στην πιο περίπλοκη συγκυρία, με επάλληλες κρίσεις (κοβιντ19 – πόλεμος Ανατ. Ευρώπη – ενεργειακό έλλειμμα – επισιτιστική – πληθωρισμός – μοναξιά – νέα γενιά σε σταυροδρόμι) και για όσους από εμάς, η ενασχόληση με τα τοπικά δρώμενα, τον πολιτισμό και λαογραφία, είναι απόφαση ζωής αμετάκλητη, έχουμε το χρέος να πάρουμε θέση σε φαινόμενα που πληγώνουν και απαξιώνουν τη συλλογική δράση, τη συμμετοχικότητα, τον πατριωτισμό.

^ Η νέα γενιά, ιδίως αυτή που δεν γεννήθηκε στα 20 ορεινά χωριά (στους 50 οικισμούς) της Αργιθέας – της καρδιάς των Αγράφων και Νότιας Πίνδου – βρίσκεται σε σταυροδρόμι αναζητήσεων, θεσμών που πρέπει να αλλάξουν, δομών που οφείλουμε να στήσουμε εξ υπαρχής, να επανιδρύσουμε, άλλως να τις ‘ενταφιάσουμε’ με τιμές και ευλάβεια, σεβόμενοι πρόσωπα και ιστορία από ιδρύσεως 1953 έως 2022.

• Χθες έγινε Γενική Συνέλευση στον ιστορικό Σύλλογο Αργιθεατών Θεσσαλών (ΣΑΘ) στην Αθήνα.
Παρόντες περί 20 μέλη, χωρίς ενημέρωση και κινητοποίηση.

• «Αποφασίστηκε».. . να γίνουν εκλογές για νέο ΔΣ στις 5-6-22 (δηλ εσπευσμένα σε 15 μέρες) να δοθεί το … δαχτυλίδι προέδρου, άνευ διαλόγου για πορεία και μέλλον ΣΑΘ.
Όσο και αν κατανοούμε τη δυστοπική συγκυρία, την μπερδεμένη πραγματικότητα, σοβαρές οι ευθύνες των ΝΥΝ μελών ΔΣ στην κατηφόρα, απαξίωση του ΣΑΘ.

^ Ο ιστορικός μας Σύλλογος εδώ και 69 χρόνια διέγραψε πορεία θαυμαστή με πολλές φορτούνες και καταιγίδες.
^ Το 1990 οδηγήθηκε σε προσωρινή διοίκηση, ξαναπήρε μπροστά γιατί πατριώτες εργάστηκαν σκληρά.
~ Οι αείμνηστοι Βλάσσης Καιμακάμης, Χρήστος Νάκος, Χρυσοστομος Μπαμπάτσικος και άλλοι: Κίμωνας Παπαγεωργίου, Λευτέρης Κάμπας.
~ Λόγω πανδημίας, ως πρόβλημα ή πρόσχημα, όλα έκλεισαν, ουδεμία δράση ούτε έστω ψηφιακή …
~ Η νέα γενιά απομονωμένη, χωρίς σύνδεση με πατρίδα προγόνων.
*Ούτε Μητρώο μελών, ούτε ιστοσελίδα ενημέρωσης, ούτε…
*Απλή διαχείριση, πληρωμή κοινοχρήστων, φόρων για δυο ακίνητα στην Αθήνα που από υστέρημα τους οι Αργιθεάτες απέκτησαν.
• Στη μνήμη των προσώπων, αγνών πατριωτών, που πρόσφεραν διαχρονικά οφείλουμε να σταματήσουμε τον κατήφορο, την απαξίωση, τον διασυρμό :

1. Αναβολή εκλογών – σύσταση επιτροπής που θα εξετάσει τρόπους επανίδρυσης του ΣΑΘ και του τοπικού πολιτιστικού κινήματος στις σύγχρονες συνθήκες, τύχη ακινήτων του ΣΑΘ, σύνδεση με ψηφιακή γενιά.

2. Σεπτέμβριο κατάθεση πρότασης στο ΝΥΝ ΔΣ αφού ανοίξει διάλογος με έμπειρους Αργιθεάτες, νεολαία, γυναίκες και απόδημους.

3. Νέα γενική συνέλευση με έγκαιρη ειδοποίηση άνω των 200 ενεργών μελών με θέμα: Επανίδρυση ΣΑΘ – μέλλον – έξυπνες πρακτικές.
————
••• Ανάλογες παρεμβάσεις πρέπει κατά ταπεινή άποψη μας -που δεν έχει καμμία προσωπική μομφή- να γίνουν και στους Συλλόγους Κοινοτήτων στην Αθήνα – Θεσσαλία.
~ Να τολμήσουμε τομές και προσαρμογή στη νέα μετακόβιντ πραγματικότητα.
~ Όπως το 1986 το ΔΣ Πανελληνίου Συλλόγου Βραγκιανιτών, κατήργησε την εγωκεντρική χαρτούρα στα όργανα, ανέβασε θέατρο, παιδικές εκδηλώσεις, κινηματογράφο.
~ Αν επανέλθουμε στα παλιά αρνητικά που έχουν σαρωθεί από της εξελίξεις τότε και πολιτιστικά κατρακυλάμε και από τη νέα γενιά θα αποκοπούμε.
Εκδηλώσεις πολιτισμού, ψυχαγωγίας με ταπεινότητα, περιορισμό κόστους, υγιεινούς μεζέδες και μετρημένο ποτό σε ορισμένο χρόνο.
@ Ούτε λιπαρά παρελθόντος, ούτε αλκοολισμός και έως πρωίας …

• Η Αργιθέα μπορεί να μετεξελιχθεί σε τόπο υγιεινής ζωής, καλης διατροφής, πολιτισμένου φιλόξενου τρόπου γλεντιού, οικοδράσεων .
^ Έτσι πορεύθηκαν οι πρόγονοι μας με προσαρμοστικότητα και ενότητα.

•Όσοι πιστοί στην Πατρίδα, στην Λαογραφία, Ιστορία, Ορεινότητα ας συμμαχήσουμε για τη νέα Αργιθέα των 5000 Αργιθεατών: μόνιμων ετεροδημοτών κ αποδήμων.

• Όλοι αυτοί είμαστε: Αργιθέα !!!
^ Μέσα από το έγκυρο φιλόξενο mouzakinews.gr ας ανταλλάξουμε ιδέες.

Δημήτρης Παπακώστας 23-5-22
* Δήμαρχος Αχελώου 1999-2006
– Αιρετός ΤΑ 25 έτη- Ειδ. Γραμματέας Πανθεσσαλικής Στέγης 1990/94
ΓΓ ΣΑΘ 1990 και 2002
Πρόεδρος ΔΣ Βραγκιανιτών 1987-91.
Total
0
Shares