Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Επάγγελμα ομπρελάς

Ένα από τα επαγγέλματα που δεν ασκούνται σήμερα είναι και του Ομπρελά.

Στο Φανάρι ομπρελάς ήταν και είναι ο Σπύρος Χορνόβας του Ηλία. Την τέχνη την έμαθε από τον αδελφό του. Ο Σπύρος ασκούσε το επάγγελμα στο χωριό. Στέκι είχε το καφενείο του Βασίλη Πατσογιάννη. Εκεί αφήνανε της ομπρέλες οι χωριανοί, οι γυροχωρίτες και περισσότερο οι μαθητές που ερχότανε στο γυμνάσιο.

Η τέχνη αυτή δεν ήταν προσοδοφόρα, διότι ήταν εποχιακή και τα χρήματα λίγα. Όταν μια ομπρέλα άξιζε από 20 έως 50 δραχμές, τι να πάρεις για επισκευή ενώ σήμερα 2 ευρώ.

Ο κύριος Σπύρος σήμερα είναι 86 χρονών, υγιείς και καλοσυνάτος. Το κύριο επάγγελμά του ήταν γεωργός και πτηνοτρόφος και τώρα συνταξιούχος του Ο.Γ.Α. Η ευγενέστατη σύζυγος του Κατίνα με το χαμόγελο δέχεται όσοι πάνε ομπρέλα στο σπίτι. (Δεν βλέπει και δεν μπορεί ο άνδρας μου, λέει), αλά ντιριέτη (ντρέπεται). Και όσες ομπρέλες είναι επισκευάσιμες τις φτιάχνει. Όσο για αμοιβή, ένα ποσό για τον καφέ αρκεί.

Ο κύρ Σπύρος Δώρισε ένα ομπρελάκι γάμου και άλλα αντικείμενα στο μουσείο του χωριού μας. Από βάθος ψυχής του εύχομαι μακροζωία, υγεία και να απολαμβάνει της χαρές της οικογενείας του. Και ειδικά τα εγγόνια του.

Με εκτίμηση
Αποστόλης Φλωρίδης




Total
0
Shares
Previous Article

Στη συντήρηση τμημάτων του δρόμου Λάρισας - Καρδίτσας προχωρά η Περιφέρεια Θεσσαλίας

Next Article

Ενημέρωση σε χωριά του νομού από τον Ιατρικό Σύλλογο Καρδίτσας

Related Posts