Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Επανατοποθέτηση με ωριμότητα για τα έργα μεταφοράς νερών Αχελώου !

 

*Γράφει ο Δημήτρης Παπακώστας

Στη “φάση ωριμότητας” φαίνεται ότι εισέρχεται το πολύπαθο και πολυπόθητο – για τους Θεσσαλούς – θέμα της μερικής μεταφοράς νερών του άνω ρου Αχελώου ποταμού (250 εκατομμύρια κυβικά μέτρα/από τα 1,5 δις κυβικά που αρχικά είχε σχεδιαστεί) από τη λεκάνη της Βόρειας Πίνδου στη λεκάνη Πηνειού ποταμού.

1. Χθες από τη Λάρισα η αρμόδια Τομεάρχης Κλιματικής Αλλαγής – Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ.Ρένα Δούρου δήλωσε ενώπιον του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού και του Δημάρχου Λαρισαίων Απ.Καλογιάννη:

“Καταδικασμένος και τετριμμένος μύθος η εκτροπή του Αχελώου…Το υδατικό έλλειμμα της Θεσσαλίας, δεν μπορεί να λυθεί με φαραωνικά έργα…
Να αναζητηθεί το ολοκληρωμένο ψηφισμένο σχέδιο του 2017, που έχει υπογράψει ο τότε υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος για τη Θεσσαλία και ολόκληρη τη Χώρα.
Σχέδιο σοβαρής αντιμετώπισης για την αγροτική ανάπτυξη, οικονομικά βιώσιμο, περιβαλλοντικά ουδέτερο.

…Μια γυναίκα, η πρώτη που θα αναλάβει το ανώτατο Πολιτειακό αξίωμα στην πατρίδα μας (σ.σ η κ.Αικ.Σακελλαροπούλου), ξέρει πολύ καλά τι σημαίνει “εκτροπή Αχελώου”…Από τη θέση της Δικαστικού εξέδωσε την καταδικαστέα απόφαση για την περιβόητη εκτροπή, έκτη φορά, τηρώντας το Ελληνικό Σύνταγμα και το Ενωσιακό Δίκαιο….

Κάλεσα τον κ.Αγοραστό – συνεχίζει η κ.Ρ. Δούρου – αλλά θα προτείνω και στον πρόεδρο της ΕΝΠΕ Απ. Τζιτζικώστα, η Τοπική Αυτοδιοίκηση να έχει τον πρώτο λόγο, να συζητηθεί το θέμα στο ΔΣ ΕΝΠΕ…..”

2. Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός τόνισε:
“Η Θεσσαλία είναι ελλειμματική σε νερό. Οι Θεσσαλοί θέλουν τον Αχελώο, προβλέπουν στα νερά του (σε ένα μικρό μέρος τους). Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, αλλά αυτό δεν εμποδίζει να βρεθεί μια βιώσιμη λύση.
Νομίζω ότι πρέπει να ε π α ν α τ ο π ο θ ε τ ή σ ο υ μ ε στη συζήτηση μας τις ενέργειες μας για τον Αχελώο…
Το Ενεργειακό δεν τίθεται σε συζήτηση. Έχουμε ξεχωρίσει το όλο έργο :
Σε Ενεργειακό και Σε Υδατικό – Αρδευτικό.
√ Το θέμα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας είναι θέμα και Ελληνικό και Ευρωπαϊκό, γιατί πρέπει να συμμορφωθούμε στις Οδηγίες (ενόψει και της κλιματικής κρίσης) για να διασφαλιστεί η αυτοτέλεια της ενέργειας (καθαρή αειφόρος, χωρίς επιβάρυνση του περιβάλλοντος)…
√ Για το Υδατικό υπάρχει μια διαφορετική προσέγγιση, αλλά μπορούμε να βρούμε μια λύση, μια κοινή συνισταμένη για το οξύ πρόβλημα ερημοποίησης της Θεσσαλικής γης…..”.

3. Είναι γνωστές οι ρεαλιστικές και ουσιαστικές νομοθετικές ρυθμίσεις επί εποχής Υπουργού Γιώργου Σουφλιά με τις οποίες υπήρξε σημαντική πρόοδος στα έργα Φράγματος Συκιάς Αργιθέας Καρδίτσας και Μεσοχώρας Τρικάλων (2003-2008),τα οποία είναι καθαρά Ενεργειακά έργα και Επενδύσεις που δεν πρέπει να ματαιωθούν, καθότι έχουν δαπανηθεί μεγάλα κονδύλια από εθνικούς πόρους.
*Είναι επίσης, γνωστές οι σχετικές αποφάσεις του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου / ΣτΕ και οι γνωμοδοτήσεις των Ευρωπαϊκών οργάνων επί του έργου της λεγόμενης “εκτροπής ποταμού Αχελώου”.
*Οι αντδράσεις οικολογικών οργανώσεων, των φορέων του νομού Αιτωλοακαρνανίας, ορισμένων κοινοβουλευτικών κομμάτων.

* Τα κόμματα της Νέας Δημοκρατίας, του ΚΚΕ, του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής υποστηρίζουν, την αναγκαιότητα να ολοκληρωθούν τα ημιτελή παρατημένα έργα Αχελώου, της Μεσοχώρας (στο οποίο συμφώνησε τελευταία και ο ΣΥΡΙΖΑ), της Συκιάς και Φράγματος Μουζακίου.

4. Τον Οκτώβριο 2017 με εντολή του τότε πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, πραγματοποίησε αυτοψία στη Συκιά ΑΡΓΙΘΕΑΣ Καρδίτσας και Τύμπανο ο Αντιπρόεδρος Γιάννης Δραγασάκης.
Δεν έχει δημοσιοποιηθεί έκτοτε, ουδέν για το προκείμενο….
Ποιό εν τέλει, το πόρισμα της αυτοψίας Δραγασάκη;

5. Εν τω μεταξύ, ο νομός Καρδίτσας και οι ορεινές περιοχές της κοιλάδας Αχελώου – της Αργιθέας Καρδίτσας και Τετραφυλλίας Άρτας, βιώνουμε την εγκατάλειψη, τα πλημμυρικά φαινόμενα, τις καθιζήσεις, τους σοβαρούς κινδύνους μετακίνησης στο Επαρχιακό οδικό δίκτυο (άξονας Καρδίτσα – Αργιθέα [Τυμπάνου) – Κοράκου -] – Άρτα και στο παρθένο οικοσύστημα τους….
Κάκιστη Βατότητα, στενότητα, νεροφαγιές, διαβρωμένο οδόστρωμα ….

*Με πρόσφατο σημείωμα μας, που εστάλη σε όλους τους Πολιτικούς και κόμματα, ρωτάμε :
Υπάρχει πολιτική βούληση της σημερινής κυβέρνησης για την ολοκλήρωση των ενεργειακών μεγάλων έργων της Συκιάς Αργιθέας και Μεσοχώρας Τρικάλων, καθώς και Δρακότρυπας Μουζακίου Καρδίτσας;

6.  * “Ο κόμπος έχει φτάσει πλέον στο… χτένι”….
Ή άμεσα και τάχιστα ολοκληρώνονται και αποδίδουν στην εθνική οικονομία οι παραπάνω Αειφορικες Επενδύσεις
Ή το Ελληνικό Δημόσιο άμεσα να αποκαταστήσει τις βλάβες που έχουν συντελεστεί από την εκτέλεση των ήδη ημιτελών παρατημένων έργων της Συκιάς και Σήραγγας μεταφοράς νερών (Πετρωτό- Αγορασιά- Μουζάκι/18 Χλμ).
Στο επαρχιακό οδικό δίκτυο και στο ευρύτερο περιβάλλον….

7.  Άλλως, οι Αυτοδιοικητικοί φορείς της Καρδίτσας, της Τετραφυλλίας Άρτας, της Αργιθέας, ολόκληρης της Θεσσαλίας οφείλουν να συνεργαστούν για την άμεση προσφυγή στα αρμόδια Ευρωπαϊκά όργανα, καθότι η εγκατάλειψη επί χρόνια των εργοταξίων συνιστά προκλητική περίπτωση κακοδιοίκησης, προσβολής του περιβάλλοντος και των υλικών συνθηκών ζωής ορεινών πληθυσμών και ανθρωπίνων κοινωνιών.
|. Καταγγελία στον Ευρωπαίο Διαμεσολαβητή (European Ombudsman).
||. Αναφορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με στήριξη και των Ευρωβουλευτών μας.
|||. Καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για παραβιάσεις της Συνθήκης για τη Λειτουργία της ΕΕ (κοινωνική εδαφική συνοχή, άδικη κατανομή πόρων σε βάρος απόμακρων δυσπρόσιτων Ορεινών μειονεκτικών περιοχών με Δημογραφικά ζητήματα, ακραίας φτώχειας κλπ).

8. Πρόταση προς τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας:
Α). Να οργανωθεί Πανθεσσαλική Συνδιάσκεψη για τα θέματα της Συκιάς και Δρακότρυπας Μουζακίου, επιτόπου στην κοιλάδα Αχελώου.
Στα Βραγκιανά Αχελώου Αργιθέας (χώρο Παναγίας Επισκοπής – ή Κτίριο Γυμνασίου).
Μαζί με την Περιφέρεια Ηπείρου.
Β). Σαφές χρονοδιάγραμμα προς Κυβέρνηση και πολιτικά κόμματα.
Γ). Αποσύνδεση των αναγκαίων και πασιφανώς ωφέλιμων έργων καθαρής ενέργειας, – του Φράγματος Υδροηλεκτρικού Συκιάς και Μουζακίου από το έργο της μερικής μεταφοράς νερών του ποταμού Αχελώου προς τη Θεσσαλία.
Δ). Σεβασμός όλων των διαφορετικών προσεγγίσεων, αλλά και άμεση δήλωση της πολιτικής βούλησης της Κυβέρνησης επί των θεμάτων που απασχολούν, από τη δεκαετία του 1980, ολόκληρη τη Θεσσαλία ,τους Θεσσαλούς και κυρίως τους αγρότες μας!
Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, η Αξιωματική αντιπολίτευση (ΣΥΡΙΖΑ):
_ Τι υποστηρίζουν για τα έργα Φράγματος Υδροηλεκτρικού Συκιάς Αργιθέας;
_ Τι για το φράγμα Δρακότρυπας Μουζακίου;
_ Τι τελικά, για το έργο της λεγόμενης” εκτροπής ποταμού Αχελώου”;

* “Το κλώσιμο….για πολύ καιρό!… κάνει κλούβιο το…. αυγό!…” λέμε στην Αργιθέα.

* Είναι υπερώριμο το αίτημα για επιτόπια επίσκεψη στη Συκιά ΑΡΓΙΘΕΑΣ, στην κοιλάδα Αχελώου, του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, των υπουργών Υποδομών Κ.Α.Καραμανλή, Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη, Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη.

*Του Προέδρου της Αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα……

*Δημήτρης Παπακώστας
Αιρετός ΤΑ Αχελώου Αργιθέας Καρδίτσας Θεσσαλίας 1991-2019
Δήμαρχος Αχελώου 1999-2006




Total
0
Shares
Previous Article

Συνελήφθη 22χρονος στους Σοφάδες με 339 πακέτα τσιγάρων χωρίς την ειδική ένσημη ταινία φορολόγησης

Next Article
Όλα έτοιμα για το 36ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας - Το πρόγραμμα

Όλα έτοιμα για το 36ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας - Το πρόγραμμα

Related Posts

2o dimotiko sxooleio mouzakiou museotek.net
Διαβάστε περισσότερα

2o Δημοτικό Σχολείο Μουζακίου: Η σύγχρονη ψηφιακή τεχνολογία στην υπηρεσία της εκπαίδευσης

2o Δημοτικό Σχολείο Μουζακίου: Η σύγχρονη ψηφιακή τεχνολογία στην υπηρεσία της εκπαίδευσης Συνεργασία του 2ου Δημοτικού Σχολείου Μουζακίου…
Τεχνικό άρθρο για το Φράγμα Πύλης Τρικάλων
Διαβάστε περισσότερα

Τεχνικό άρθρο για το Φράγμα Πύλης Τρικάλων

Περισσότερες από δύο φορές, θα το γέμιζε ο “Πορταϊκός Ποταμός”, μειώνοντας κατά 74 εκατομμύρια m3, περίπου, την πλημμύρα του κάμπου της “Θεσσαλίας”