Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Επανάσταση 1821 – Καταρρίπτοντας την διεθνιστική προπαγάνδα

aggelis nikolaos

 

*του Νικολάου Αγγελή

Δεν είναι λίγοι οι νεοΈλληνες επηρεασμένοι κυρίως απο την μονομερή προσέγγιση του – κατά τα άλλα σημαντικού – ιστορικού Γιάννη Κορδάτου στο έπος του 1821 που επιχειρούν να υποτιμήσουν και να απαξιώσουν τους αγώνες των ηρώων της Επανάστασης μέσω της επεξήγησης των πάντων υπο το πρίσμα των θεωριών του ιστορικού υλισμού, κάνοντας ακόμα λόγο και για «ταξική εξέγερση».

Σε αυτές τις αβάσιμες θεωρίες απαντούν με περινούστατα κείμενά τους οι κατ εξοχήν θεωρητικοί θεμελιωτές του επιστημονικού σοσιαλισμού, ο Καρλ Μαρξ και ο Φρίντριχ Ένγκελς.

Πραγματικά, όπως παρατίθεται σε ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον δοκίμιο του γνωστού Έλληνα θεωρητικού της Κομμουνιστικής Αριστεράς, Ορφέα Οικονομίδη («Ο Κάρλ Μάρξ και ο Φρ.Ένγκελς για την Ελληνική επανάσταση του 1821», -Εκδόσεις 20ος αιώνας, Αθήνα 1976), οι μεγάλοι αυτοί διανοητές του 19ου αιώνα, είχαν δείξει εξαιρετικό ενδιαφέρον για την ελληνική εθνεγερσία και ασχολήθηκαν επισταμένα με την ελληνική ιστορία και τους Έλληνες.

Συγκεκριμένα, γράφει τα κάτωθι : «…Είναι γνωστό οτι σε ηλικία 16 ετών (ο Ένγκελς) έγραψε ένα εκπληκτικό διήγημα με τίτλο «Οι Κουρσάροι», αφιερωμένο στους μαχόμενους Έλληνες του 1821 …. (και) είναι ολοφάνερο πως με αυτό ο Ένγκελς προσπαθεί να συνδέσει την δική του ζωή με την έναρξη του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα των Ελλήνων … »

(Ακόμη) «σε άρθρο του γραμμένο στη New York Daily Tribune, τον Φλεβάρη του 1854, ο Ένγκελς μας περιγράφει συμβολικά την Επανάσταση να ξεπετιέται με λαμπρή πανοπλία και με το σπαθί στο χέρι, σαν την Αθηνά απ το κεφάλι του Ολύμπιου Δία».

Και συμπληρώνει ο μαρξιστής συγγραφέας Ορφέας Οικονομίδης : «Τόσο φλογερός ήταν ο πόθος του επαναστάτη φιλέλληνα Ένγκελς για την ανάσταση του Ελληνικού γένους και τις εθνικοδημοκρατικές επιδιώξεις της επανάστασης του 1821».

Στην ίδια εφημερίδα το 1854 γράφει και ο Κάρλ Μάρξ τα εξής : «Oι Ελληνες θεωρούν εθνικό τους χρέος και αυτό είναι αυτονόητο, να διώξουν τους Τούρκους απο παντού όπου ακουγεται ελληνική λιαλιά, συνενώνοντας Θεσσαλία και Ήπειρο στο Ελληνικό Κράτος…».

Τέλος, ο κορυφαίος ηγέτης του εφαρμοσμένου μαρξισμού, ο Βλαντιμιρ Λένιν έγραψε στα τέλη του 19ου αιώνα, αναφερόμενος στην ελληνική επανάσταση, τα εξής : «Ο επικρατών τύπος των πολέμων, είναι ο της εθνικής απελευθερώσεως, δηλαδή η αληθινή ιστορική σημασία των πολέμων τούτων ήταν η καταστροφή της απολυταρχίας, της φεδουαρχίας και προπάντος του ξένου ζυγού». (Περιοδικό «ΤΟΤΕ», τεύχος 52, σελ. 38).

*ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΓΓΕΛΗΣ
Τεταρτοετής φοιτητής του διεθνούς δικαίου

aggelis nikolaos 1




Total
0
Shares
Previous Article

Ολοκληρώθηκε το 2ο Πολυθεματικό Νοσηλευτικό Συμπόσιο στο Μουζάκι

Next Article
εκπαίδευση

Ενημερωτικό για τις Μεταθέσεις Εκπαιδευτικών στο ΠΥΣΔΕ Καρδίτσας