Εορταστικές εκδηλώσεις για Απόκριες και Καθαρά Δευτέρα στο Δήμο Μουζακίου

Εορταστικές εκδηλώσεις για Απόκριες και Καθαρά Δευτέρα στο Δήμο Μουζακίου

 

Πλούσιο πρόγραμμα εορταστικών εκδηλώσεων για Απόκριες και Καθαρά Δευτέρα στο Δήμο Μουζακίου

  • Παραδοσιακός Καραγκούνικος γάμος την Κυριακή στο Αγναντερό – το κλέψιμο της αρκούδας την Καθαρά Δευτέρα – κούλουμα σε Τοπικές Κοινότητες

Ένα πλέγμα εθίμων και παράδοσης με ποικίλες και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις, προγραμμάτισε ο Δήμος Μουζακίου για την Κυριακή της Αποκριάς και την Καθαρά Δευτέρα.

Προεξάρχουσα θέση κατέχουν οι εκδηλώσεις που θα γίνουν στο Αγναντερό την Κυριακή 10 Μαρτίου 2019 και την Καθαρά Δευτέρα, με το “κλέψιμο της αρκούδας”.

Πρόκειται για την αναπαράσταση του παραδοσιακού καραγκούνικου γάμου που λαμβάνει χώρα εδώ και πολλά χρόνια και αποτελεί ορόσημο για την ευρύτερη περιοχή με έντονα τα στοιχεία της παράδοσης. Στην τελετή του γάμου ξεχωρίζει η νύφη με καραγκούνικη ενδυμασία, ο γαμπρός και οι βλάμηδες με φουστανέλα και τσαρούχια, ο γιατρός με τα γιατροσόφια του, ο χωροφύλακας με τη σφυρίχτρα του, ο γέρος με την καμπούρα του και η γριά γνέθοντας τη ρόκα της. Από την τελετή βέβαια δεν λείπουν οι “κουδουνάδες”, οι οποίοι έχουν κάνει την εμφάνισή τους μέρες πριν, προκαλώντας θόρυβο στο χωριό. Πρόκειται για ομάδες μασκοφόρων, οι οποίοι τριγυρνούν στους δρόμους ντυμένοι με προβιές και ζωσμένοι με κουδούνια

Την Καθαρά Δευτέρα γίνεται η αναπαράσταση της αρκούδας, το κλέψιμο μιας αρκούδας από τους χωρικούς (κουδουνάδες) και προσφέρονται νηστίσιμα εδέσματα (φασολάδα-λαγάνα) και άφθονο κρασί στους παραβρισκόμενους. Το εορταστικό διήμερο της αποκριάς συνοδεύεται από ζωντανή ορχήστρα με Δημοτικά τραγούδια.

agnantero arkouda apokries 1

Αναλυτικά το πρόγραμμα:

ΚΥΡΙΑΚΗ ΑΠΟΓΕΥΜΑ

Αγναντερό – αναπαράσταση καραγκούνικου γάμου

ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ

Την Καθαρά Δευτέρα θα αναβιώσει στο Αγναντερό το έθιμο με το “κλέψιμο της αρκούδας”. Επίσης θα γιορταστούν τα παραδοσιακά κούλουμα στα παρακάτω χωριά, όπου θα προσφερθούν νηστίσιμα εδέσματα υπό τους ήχους μουσικής:

ΓΕΛΑΝΘΗ

ΚΡΑΝΙΑ

ΦΑΝΑΡΙ

ΚΑΝΑΛΙΑ

ΔΡΑΚΟΤΡΥΠΑ

ΠΟΡΤΗ

“Ο Δήμος Μουζακίου στέκεται αρωγός σε κάθε προσπάθεια ανάδειξης των στοιχείων πολιτισμού του τόπου μας. Το καρναβάλι στο Αγναντερό είναι μία ξεχωριστή εκδήλωση για όλο το Νομό μας και όχι μόνο. Η αναπαράσταση του καραγκούνικου γάμου, οι «κουδουνάδες» και τα άλλα δρώμενα θα εντυπωσιάσουν τους επισκέπτες με το κέφι και την ευρηματικότητά τους. Παράλληλα, στηρίζει και κάθε εκδήλωση για τα κούλουμα, που θα πραγματοποιηθεί στα Δημοτικά Διαμερίσματα την Καθαρά Δευτέρα.

Σας προσκαλούμε όλους την Κυριακή των Απόκρεων και την Καθαρά Δευτέρα να απολαύσετε από κοντά μοναδικές εμπειρίες και να διασκεδάσετε με τα ξεκαρδιστικά δρώμενα» δήλωσε ο Δήμαρχος Μουζακίου κ. Κωτσός.

ΔΗΜΟΣ ΜΟΥΖΑΚΙΟΥTotal
0
Shares