Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

ΕΟΠΥΥ- Γιατροί: Σε απόγνωση οι ασφαλισμένοι για ραντεβού

Ψάχνουν ιδιώτη γιατρό συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ και δεν βρίσκουν οι πολίτες σε ολόκληρη τη χώρα. Οι βασικές ειδικότητες που είτε δεν υπάρχουν ούτε για δείγμα είτε υπάρχουν με το σταγονόμετρο.

Χωρίς ειδικευμένο ιατρικό προσωπικό

Σήμερα λειτουργούν 209 Κέντρα Υγείας και 12 Νοσοκομεία – Κέντρα Υγείας. Σε 7.000 οργανικές θέσεις Ιατρών υπηρετούν 3.000 Ιατροί εκ των οποίων 2.000 είναι Αγροτικοί Ιατροί. Το ποσοστό κάλυψης σε Ειδικευμένους Ιατρούς είναι 20%. Στις 10.000 οργανικές θέσεις του προσωπικού πλην Ιατρών υπηρετούν 3.500 Επαγγελματίες Υγείας. Η κάλυψη των οργανικών θέσεων είναι 35%.

Σε 30 Δήμους της Χώρας δεν υπάρχουν Ειδικευμένοι Ιατροί στο Δημόσιο Σύστημα Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης, δηλαδή σε Κέντρα Υγείας, Πολυϊατρεία, συμβεβλημένους γιατρούς με τον ΕΟΠΥΥ).

Όπου δεν υπάρχουν ειδικοί συμβεβλημένοι γιατροί, οι ασφαλισμένοι είτε θα καταφύγουν στις μονάδες Υγείας του ΕΟΠΥΥ (πρώην πολυϊατρεία του ΙΚΑ) και τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων, όπου η αναμονή για ραντεβού σε ορισμένες ειδικότητες μπορεί να φτάσει ή και να ξεπεράσει τους δύο μήνες, είτε θα πληρώσουν από την τσέπη τους το κόστος επίσκεψης σε γιατρό. Από την άλλη, υπάρχουν νομοί όπου ο αριθμός των συμβεβλημένων γιατρών είναι ιδιαίτερα μικρός σε σχέση με τις ανάγκες του πληθυσμού. Με δεδομένο ότι ισχύει το «πλαφόν» των 200 επισκέψεων τον μήνα για τις οποίες αποζημιώνει κάθε γιατρό ο ΕΟΠΥΥ, είναι πολύ συχνό το φαινόμενο από το πρώτο δεκαήμερο του μήνα να έχουν «κλείσει» τα ραντεβού και για τις 200 επισκέψεις, οπότε όλες οι υπόλοιπες γίνονται με χρέωση του ασφαλισμένου.

Η ανεπαρκής οργάνωση και η σωρεία παραβλέψεων στο σύστημα κατανομής των γιατρών και των αντίστοιχων ειδικοτήτων που είναι απαραίτητες σε κάθε περιοχή, έρχεται ως “κερασάκι στην τούρτα” των ελλείψεων που μαστίζουν ούτως ή άλλως τον χώρο της Υγείας στην Ελλάδα.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΟΛΟΚΥΘΑΣ




Total
0
Shares
Previous Article

Τουρισμός & πολιτισμός για την οικονομική ανάπτυξη του ν. Καρδίτσας

Next Article

Πρόγραμμα εξετάσεων θεωρίας Τεχνικών Επαγγελμάτων