Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Εντυπωσιάζει η 8η Διεθνής συνάντηση σχολικών χορωδιών στο Μουζάκι (φωτο-video)

34ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ – 8ΗΔΙΕΘΝΗΣ  ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΧΟΡΩΔΙΩΝ

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΖΕΙ Η 8η  ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΧΟΡΩΔΙΩΝ ΜΕ ΤΟ ΥΨΗΛΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΧΟΡΩΔΙΩΝ

Σήμερα Κυριακή στις 12:15 μ.μ. στο MOUZAKI PALACE HOTEL

2η Ημέρα των εκδηλώσεων στο Mouzaki Palace

[espro-slider id=16106]

Συνεχίζεται σήμερα Κυριακή 10 Απριλίου, 2016 στις 12:15 μ.μ. η 8η Διεθνής Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών Καρδίτσας, του 34ου Διεθνούς Φεστιβάλ Καρδίτσας, κορυφαίου φεστιβαλικού θεσμού του Νομού, στο «MOUZAKI PALACE HOTEL». Για δεκαέξι μέρες ο Νομός Καρδίτσας είναι στο επίκεντρο της Χορωδιακής μουσικής της Χώρας.

Την Παρασκευή έγινε η επίσημη έναρξη της δεύτερης φάσης της 8ης Διεθνής Συνάντησης Σχολικών Χορωδιών Καρδίτσας, που θα υλοποιηθεί μέχρι τις 16 Απριλίου στο «MOUZAKI PALACE HOTEL».

Τόσο ο Δήμαρχος κ. Κωτσός όσο και ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του φεστιβάλ Νίκος Ευθυμιάδης ανέδειξαν την σημαντικότητα της διάχυσης του πολιτισμού της τέχνης και της μουσικής σε ευρύτερα στρώματα της περιοχής και της τοπικής κοινωνίας.

Εντυπωσιάζει  το υψηλό επίπεδο των χορωδιών που συμμετέχουν και το πλήθος του κόσμου που παρακολουθεί τα χορωδιακά σύνολα, που συνθέτουν ένα μοναδικό πάζλ ηχοχρωμάτων.

Στα πλαίσια της διοργάνωσης στο “MOUZAKI PALACE HOTEL”  παρουσιάστηκε την Παρασκευή  και σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση το έργο  «Ο ΠΟΛΥΜΗΤΙΣ ΒΑΣΙΛΕΥΣ» σε ποίηση του μεγάλου Έλληνα Λόγιου Νικολάου (UGO) Φώσκολου και μουσική του Γιάννη Δροσίτη. To έργο διεύθυνε το μέλος της Διεθνούς Κριτικής Επιτροπής, της 8ης Διεθνής Συνάντησης Σχολικών Χορωδιών, ο μαέστρος και καθηγητής του Πανεπιστημίου του Νις, Zoran Stanisavljevic.

Το σημερινό πρόγραμμα περιλαμβάνει ένα σπάνιο αφιέρωμα στο μεγάλο Ιταλό αναγεννησιακό συνθέτη, τον πρίγκιπα   Carlo Gesualdo da Venosa (1566-1613), με τρία έργα του τα οποία θα ερμηνεύσει η Χορωδία Μουσικού Σχολείου  Θερίσου Χανίων.

Χορωδίες με διαφορετικό ύφος, με διαφορετικό ρεπερτόριο, με διαφορετικό ήχο προσφέρουν καταπληκτικές βραδιές. Καταπληκτικές Χορωδίες, άριστα καταρτισμένες, με σοβαρή προετοιμασία ερμηνεύουν δύσκολα και απαιτητικά έργα  από αρχαία Ελληνική Μουσική, Βυζαντινή Μουσική, Γρηγοριανό Μέλος έως και έργα του Μεσαίωνα, της Αναγέννησης, του Μπαρόκ και Σύγχρονης Μουσικής. Η παιδική φωνή κατάλληλα δουλεμένη αποθεώνεται κάθε βράδυ σε δίφωνα- τρίφωνα ακόμα και τετράφωνα τραγούδια σε ένα Φεστιβάλ που έχει ως στόχο να παρεμβαίνει στην ουσία της αισθητικής αγωγής.

Η διοργάνωση αποτελεί το μεγαλύτερο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Μουσικής, με τη συμμετοχή τεσσάρων χιλιάδων πεντακοσίων (4500) νεαρών εκτελεστών – μουσικών – χορωδών από την Ελλάδα και το Εξωτερικό.

Στο φετινό Φεστιβάλ Σχολικών Χορωδιών, παρουσιάζονται  δέκα τρία (13)  Χορωδιακά εργαστήρια σε αντίστοιχα κοινά έργα, που έχουν γράψει ο Θεόδωρος Αντωνίου, ο Γιάννης Δροσίτης και ο Κώστας Ευαγγελάτος.

Η 8η Διεθνής Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών, είναι αφιερωμένη στους κορυφαίους συνθέτες, Carlo Gesualdo (1566-1613) για τα 150 χρόνια από το θάνατό του, Giovanni Paiseillo (1740-1816), για τα 450 χρόνια από τη γέννηση του, Johan Jacob Froberger (1616-1667) για τα 400 χρόνια από τη γέννησή του και Jean Francois Rameau (1716-1777) για τα 300 χρόνια από τη γέννησή του.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Καρδίτσας αναλαμβάνει να προωθήσει τις καλύτερες σχολικές χορωδίες (εφ’ όσον το επιθυμούν) να αντιπροσωπεύσουν την Ελλάδα στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό Νέων Μουσικών του Castellammare di Stabia (Νάπολι) Ιταλίας και στον Χορωδιακό Διαγωνισμό του NOVISAD (ΣΕΡΒΙΑ).

Σήμερα Κυριακή 10/4/2016-ΩΡΑ 12:15μ.μ. το πρόγραμμα, έχει ως εξής:

  1. Χορωδία Διαπολιτισμικού Γυμνασίου  Ευόσμου υπό τη διεύθυνση του Ευάγγελου Σκουφάκη
  2. Χορωδία Ωδείου Δυτικής Ελλάδας υπό τη διεύθυνση της Βασιλικής Τσαρούχη (έκτακτη συμμετοχή)
  3. Χορωδία 11ου Δημοτικού Γιαννιτσών υπό τη διεύθυνση της Σοφίας Ηλιάδου
  4. Χορωδία 1ου Δημοτικού Νέας Μηχανιώνας υπό τη διεύθυνση του Σάββα Βρεττού
  5. Χορωδία 3ου Δημοτικού Σχολείου Ναυπάκτου υπό τη διεύθυνση της Κωνσταντίνας Παπαγεωργίου
  6. Χορωδία Μουσικού Σχολείου Θερίσου Χανίων υπό τη διεύθυνση της Γεωργίας  Νικολουδάκη

Κοινό Έργο: «ΤΡΕΧΕΙ ΤΟ ΝΕΡΟ» του Θεόδωρου Αντωνίου

 Διευθύνει ο Νίκος Ευθυμιάδης

Το πρόγραμμα παρουσιάζει ο Αλέξης Κωστάλας

Η 8η Διεθνής Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών Καρδίτσας, του 34ου Διεθνούς Φεστιβάλ Καρδίτσας, υλοποιείται σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων, την Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, το Δήμο Καρδίτσας, το Δήμο Μουζακίου (Ν.Π.Δ.Δ. Πολιτισμού-Αθλητισμού-Νεότητος), την Πανελλήνια Ομοσπονδία Χορωδιών και Διευθυντών Χορωδίας και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.




Total
0
Shares
Previous Article

Τουρνουά Μπάσκετ 3Χ3 στο Μουζάκι - Τρίτη 3 Μαϊου 2016 - Δηλώστε συμμετοχή !!!

Next Article

Αίσιο τέλος είχε η υπόθεση κλοπής του επαγγελματικού αυτοκινήτου που εκλάπη χθες από την Καρδίτσα