Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Εντυπωσίασε πανελλαδικά η Καρδίτσα για την προώθηση της Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας

Εντυπωσίασε πανελλαδικά η Καρδίτσα για την προώθηση της Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας

 

Σε διήμερη εκδήλωση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών

Ομιλητής ήταν ο Δήμαρχος κ. Βασίλης Τσιάκος που παρουσίασε τις δράσεις του Δήμου

Το χειροκρότημα όσων βρισκόταν στο κεντρικό αμφιθέατρο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών εισέπραξε ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Βασίλης Τσιάκος μιλώντας σε ειδική πανελλαδική διημερίδα που διοργάνωσε το υπουργείο με αντικείμενο τα σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ). Ο δήμαρχος παρουσίασε τις δράσεις που έχει αναπτύξει ο Δήμος για τη Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας αλλά και μιας σειράς άλλων πρωτοβουλιών που έχει πάρει κατά καιρούς. Ο Δήμαρχος μίλησε το μεσημέρι της Παρασκευής στο εργαστήριο με αντικείμενο “Μέτρα προώθησης της ποδηλασίας και του περπατήματος. Στην τοποθέτηση του μεταξύ άλλων ανέφερε:

Η Καρδίτσα είναι μια πόλη, που βρίσκεται στην καρδιά της Ελλάδας, με πληθυσμό περίπου 40.000 εγγεγραμμένους μόνιμους κατοίκους.

Είναι μία από τις καλύτερα ρυμοτομημένες πόλεις στην Ελληνική Επικράτεια με διάμετρο μόλις 3,5 χλμ. Είναι τελείως επίπεδη πόλη, γι αυτό και ευνοήθηκε η χρήση του ποδηλάτου ως μέσου μετακίνησης από τους κατοίκους της.

Η ποδηλατική κουλτούρα, άρχισε να αναπτύσσεται από τη δεκαετία του 1950, με αποκορύφωμα τις μέρες μας, όπου σχεδόν όλες οι οικογένειες έχουν ένα ή και περισσότερα ποδήλατα. Οι ποδηλάτες της Καρδίτσας είναι παντός καιρού! Και με τη βροχή αλλά και με το χιόνι, δεν εγκαταλείπουν το αγαπημένο τους μεταφορικό μέσο!

Λόγω της αυξημένης χρήσης του ποδηλάτου, το 2003 ξεκίνησε η κατασκευή του πρώτου ποδηλατοδρόμου μήκους 3 χλμ περίπου, με χρηματοδότηση του Υπουργείου Μεταφορών σύμφωνα με μελέτη του καθηγητή της Μονάδας Βιώσιμης Κινητικότητας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, κου Θάνου Βλαστού.

Έως και το 2012 κατασκευάστηκαν συνολικά 7,3 χλμ ποδηλατοδρόμων στον αστικό ιστό και 10,5 χλμ στον περιαστικό.

Η Καρδίτσα φημίζεται πλέον για τους πολλούς πεζόδρομους και το πρώτο δίκτυο ποδηλατοδρόμων.

Μέχρι σήμερα έχουν τοποθετηθεί 1.641 θέσεις ποδηλάτων, για την ασφαλέστερη στάθμευση των ποδηλάτων, σε διάφορα σημεία της πόλης, όπως σε πλατείες, σχολεία και έξω από δημόσιες υπηρεσίες και τους σταθμούς των ΜΜΜ, ενώ ο αριθμός των ποδηλάτων στην πόλη κυμαίνεται από 15.000 έως 20.000 περίπου.

Επίσης η πόλη διαθέτει συστήματα αυτόματης μίσθωσης ποδηλάτων, με 60 ποδήλατα σε χρήση και 20 εφεδρικά, καθώς και 102 θέσεις στάθμευσης σε 6 σταθμούς που βρίσκονται στην κεντρική πλατεία, στην πλατεία Παυσίλυπου, στην πλατεία Δ. Λάππα, στον σταθμό του ΟΣΕ, στο Αθλητικό Πάρκο που βρίσκεται πολύ κοντά στο ΚΤΕΛ  και στην Κτηνιατρική Σχολή.

Η Καρδίτσα δικαίως μετά από συντονισμένες ενέργειες των τελευταίων ετών, κατάφερε να γίνει η πρωτεύουσα του ποδηλάτου στην Ελλάδα και να αποκαλείται το Άμστερνταμ της Ελλάδας, αποτελώντας πόλη παράδειγμα βιώσιμης κινητικότητας.

Επί δύο συνεχόμενα έτη κατέκτησε την 1η θέση με μεγάλη διαφορά από τους επόμενους, στον διαδικτυακό διαγωνισμό «Με ποδήλατο στη δουλειά», με τη συμμετοχή των περισσοτέρων εργαζομένων που χρησιμοποιούν το ποδήλατο ως μέσο μετακίνησης για τη δουλειά τους.

Στο πνεύμα αυτό, ο Δήμος, διαθέτει 8 ποδήλατα για τις ανάγκες των υπηρεσιακών μετακινήσεων τόσο των υπαλλήλων, όσο και της δημοτικής αρχής, με σκοπό την αποφυγή της χρήσης των υπηρεσιακών αυτοκινήτων.

Εντυπωσίασε πανελλαδικά η Καρδίτσα για την προώθηση της Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας

ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Η «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας» που από το 2002 έχει καθιερωθεί ως ο πιο σημαντικός θεσμός σε Ευρωπαϊκό επίπεδο για την προαγωγή βιώσιμων προτύπων κινητικότητας, αποτελεί ένα πολύ καλό επικοινωνιακό μέσο για την προώθηση του περπατήματος και την αύξηση της χρήσης του ποδηλάτου, προς όφελος της υγείας των πολιτών και του περιβάλλοντος.

Όπως και  άλλοι ελληνικοί Δήμοι έτσι και ο Δήμος Καρδίτσας φέτος συμμετείχε δυναμικά στο θεσμό, προβαίνοντας σε μία σειρά εκδηλώσεων και καινοτόμων μόνιμων μέτρων, με σκοπό τη διάχυση της ιδέας της βιώσιμης αστικής κινητικότητας, ενόψει και της εκπόνησης της μελέτης του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, αλλά και της εκτέλεσης των εγκεκριμένων έργων της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης.

Κύριος στόχος ήτανε η εξοικείωση των πολιτών με τον όρο βιώσιμη κινητικότητα και η  αναβάθμιση μέσω αυτής, της οικονομικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής διάστασης της πόλης.

Ο Δήμος Καρδίτσας μέχρι σήμερα διακρίθηκε – βραβεύθηκε 2 φορές για τις δράσεις και τα μόνιμα μέτρα που υλοποίησε, ενώ περιμένουμε και τα αποτελέσματα του διαγωνισμού για το 2019.

Στο πλαίσιο της συμμετοχής του το 2019 υλοποιήθηκαν μία σειρά από μόνιμα μέτρα. Ενδεικτικά αναφέρω:

  • Τοποθέτηση πέντε ειδικών πληροφοριακών πινακίδων στις αντίστοιχες εισόδους της πόλης στις οποίες αναγράφεται στα ελληνικά και αγγλικά το κείμενο «Καλώς ήλθατε στην Καρδίτσα, την πόλη του ποδηλάτου» και «Welcome to Karditsa, the bicycle city» και ανάμεσα απεικονίζεται ο «Ουράνιος Ποδηλάτης»
  • Φωτεινά ομοιώματα του «Ουράνιου Ποδηλάτη» τοποθετήθηκαν στις  εισόδους της πόλης, διαστάσεων 3,00×2,00 μ, με σκοπό τη σηματοδότηση και με εικαστικό τρόπο της άρρηκτης σχέσης της Καρδίτσας με το ποδήλατο.
  • Έγινε ζωγραφική με έντονα χαρούμενα χρώματα, σε μήκος 100 μ περίπου, πεζοδρομίου στο αθλητικό πάρκο της πόλης, με σκοπό την αύξηση της επισκεψιμότητας
  • Ζωγραφική 6 μεγάλων υπαίθριων κατανεμητών τηλεφωνίας του ΟΤΕ (ΚΑΦΑΟ) από 6 διαφορετικούς ζωγράφους του Δήμου,  που βρίσκονται σε κεντρικούς δρόμους της πόλης, με θέμα το ποδήλατο.
  • Προμήθεια και τοποθέτηση ενός σταθμού φόρτισης δύο ταυτόχρονα ηλεκτρικών αυτοκινήτων, στο κέντρο της πόλης
  • Επιβράβευση έξι επιχειρήσεων της πόλης της Καρδίτσας, που προάγουν το μήνυμα της βιώσιμης κινητικότητας και μείωση των δημοτικών τελών τους κατά 20 %, που αποτελεί πανελλαδική πρωτοτυπία.
  • Χορήγηση μίας ημέρας επιπλέον άδειας στους υπαλλήλους του Δήμου και της Δημοτικής Επιχείρησης, που χρησιμοποιούν το ποδήλατό τους προς και από την εργασία τους, καθ όλη τη διάρκεια του χρόνου, ως επιβράβευση και μέσον προτροπής για τους υπόλοιπους υπαλλήλους, που αποτελεί πανελλαδική πρωτοτυπία.
  • Χορήγηση μίας ημέρας επιπλέον άδειας στους υπαλλήλους του Δήμου και της Δημοτικής Επιχείρησης, που συμμετείχαν στον πανελλαδικό φιλικό διαγωνισμό «Με ποδήλατο στη δουλειά» που έγινε τον Μάϊο και βράβευση της τετραμελούς Ομάδας του Δήμου, που διήνυσε τα περισσότερα χιλιόμετρα, τον μήνα αυτό.
  • Μεγάλη επιτυχία είχε η βιωματική εμπειρία που είχαμε, όπου με τη βοήθεια μελών του Συλλόγου ΑμεΑ Καρδίτσας, εμείς οι ίδιοι ανεβήκαμε σε αναπηρικό καροτσάκι και ανιχνεύσαμε τα πραγματικά προβλήματα προσβασιμότητας των ατόμων με κινητικά προβλήματα στο κέντρο της Καρδίτσας, με σκοπό την άμεση επίλυσή τους.

Επίσης κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων μοιράστηκαν στους συμμετέχοντες πολλά δώρα που έχουν άμεση σχέση με τη βιώσιμη κινητικότητα όπως ποδήλατα,  μπλουζάκια, φωτάκια και κουδουνάκια για ποδήλατα, καπέλα, αναμνηστικά ασφαλείας, γιλέκα ασφαλείας, μπρελόκ με τον Ουράνιο Ποδηλάτη κ.α. πολλά.

Πάνω από 100 δημόσιοι, ιδιωτικοί φορείς, μεμονωμένα άτομα και χορηγοί, συνεργάστηκαν μαζί μας για να βγει αυτό το αποτέλεσμα. Πλήθος κόσμου παρακολούθησε και συμμετείχε στις εκδηλώσεις.

Στόχος μας είναι να μεγιστοποιήσουμε το μήνυμα προς τους πολίτες και αυτό είναι ένα: Αποφυγή της χρήσης αυτοκινήτου και χρήση εναλλακτικών τρόπων μετακίνησης στην πόλη όπως είναι το ποδήλατο, το περπάτημα, η ηλεκτροκίνηση και η χρήση Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.

Κλείνοντας θέλω να υπογραμμίσω πως κινούμενοι στην πιο πάνω κατεύθυνση τα ζητήματα που έχουμε να επιλύσουμε είναι πολλά και δύσκολα, γι αυτό και προσπαθούμε μέσα από τα χρηματοδοτικά εργαλεία που διαθέτουμε, να βελτιώσουμε όσο μπορούμε την ποιότητα ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών της πόλης μας.




Total
0
Shares
Previous Article
Αναβαθμίζεται το ΚΑΠΗ του τ. Δήμου Ιτάμου

Αναβαθμίζεται το ΚΑΠΗ του τ. Δήμου Ιτάμου

Next Article
agorastos espa2021 2027

Ομιλία Κ. Αγοραστού στο Εθνικό Αναπτυξιακό Συνέδριο για το νέο ΕΣΠΑ 2021 -2027