Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Ενωτική Πρωτοβουλία Δήμου Μουζακίου: Ανοιχτή επιστολή

enotiki protovoulia dimotiko simvoulio

Ενωτική Πρωτοβουλία Δήμου Μουζακίου: Ανοιχτή επιστολή

Πληθώρα προβλημάτων αντιμετωπίζει ο Δήμος Μουζακίου, κυρίως για την αποκατάσταση των καταστραφέντων υποδομών λόγω της θεομηνίας ΙΑΝΟΣ. Tρεις (3) μήνες από την καταστροφή και έως σήμερα ελάχιστα έχουν δρομολογηθεί. Η καθυστέρηση στην καταγραφή και στον συντονισμό είναι προφανής. Από τις πρώτες ημέρες μετά την καταστροφή ζητήσαμε από τον Δήμαρχο την καταγραφή και αποτίμηση των ζημιών, έτσι ώστε να υπάρχει άμεσα ένα διεκδικητικό πλάνο. Έως σήμερα, παρότι ρωτήσαμε και στο Δημοτικό Συμβούλιο και με επιστολή στο Δήμαρχο, δεν γνωρίζουμε ποια έργα διεκδικεί ο Δήμος Μουζακίου και πως δρομολογείται η κατασκευή τους.

Η καθυστέρηση ανεύρεσης οικοπέδου για το νέο Κέντρο Υγείας οφείλεται στη έλλειψη χρηματοδότησης της αγοράς. Ο Δήμος πρέπει με κάθε θυσία να βρει οικόπεδο. Αν δεν είναι δυνατή άμεσα η διαδικασία του ανοιχτού δημόσιου διαγωνισμού, όπου η έκπτωση μπορεί να είναι αρκετά μεγάλη, ας χρησιμοποιήσει το ποσό της έκπτωσης 15% από τις απευθείας αναθέσεις των 2.500.000 ευρώ, χρηματοδότηση που έλαβε για αποκαταστάσεις υποδομών που καταστράφηκαν λόγω του Ιανού.

Ο Δήμος μας είναι σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, γεγονός που απαιτεί πλήρη συνεργασία και διαφάνεια όλων των κινήσεων και ενεργειών. Αν άμεσα δεν εξασφαλιστούν γενναίες χρηματοδοτήσεις ο τόπος μας κινδυνεύει να γυρίσει 50 χρόνια πίσω.

Δημοσιεύουμε σήμερα τις θέσεις μας ενδεικτικά και όχι περιοριστικά και τις καταθέτουμε σε δημόσια διαβούλευση προκειμένου να βγει το καλύτερο δυνατό συμπέρασμα για το μέλλον του τόπου μας:

1] Κατασκευή νέων γεφυρών στη θέση “ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗ” και στη θέση “ΜΠΑΛΑΝΟ” και έλεγχος καταλληλόλητας όλων των γεφυρών στα διοικητικά όρια του Δήμου.

2] Έλεγχος καταλληλότητας όλων των Δημοτικών και δημοσίων κτηρίων και κατασκευών, ιδίως όσων γειτνιάζουν με το ποτάμι (Δημαρχείο, κλειστό γυμναστήριο, σχολεία κλπ.) για αντιπλημμυρική και αντισεισμική προστασία.

3] Να διερευνηθούν λύσεις τεχνικά και επιστημονικά αποδεκτές ώστε να  παραμείνουν οι οδικές και κτηριακές υποδομές  στη θέση που υπήρχαν, χωρίς να μπαζωθεί παράνομα ο ποταμός.

4] Αποκατάσταση του οδικού δικτύου σε όλα τα σημεία που υπέστη φθορά, άμεση αντιπλημμυρική θωράκιση της πόλης του Μουζακίου και όλων των κοινοτήτων που γειτνιάζουν με τον ποταμό.

5] Εκμετάλλευση όλων των φερτών αδρανών υλικών του ποταμού για την συντήρηση της αγροτικής οδοποιΐας.

6] Άμεση λύση στη  διόδευση – διευθέτηση του ποταμού Πάμισου σε όλο το μήκος της λεκάνης απορροής, χωρίς να εμποδίζεται η προσβάσιμότητα στην κοίτη του ή να επηρεάζεται ανεπανόρθωτα η φυσιογνωμία του. Κατασκευή κατάλληλων τεχνικών στα ορεινά, λιμνοδεξαμενές στο Μαυρομμάτι και διαπλάτυνση της κοίτης.

 7] Φωτισμός και προστατευτικά στη νέα γέφυρα Μουζακίου, αλλά και σε όλο το μήκος της επαρχιακής Μουζακίου – Καρδίτσας.

8] Κλειστά υπόγεια συστήματα άρδευσης σε όλες τις πεδινές αγροτικές περιοχές του Δήμου και αποκατάσταση καταστραφέντων υδραύλακων στις ορεινές περιοχές.

Το φράγμα του Μουζακίου, ο οδικός άξονας για τη Λίμνη Πλαστήρα, ο οδικός Άξονας για Αργιθέα – Άρτα και η διασύνδεση του Δήμου μας με την Ε65 με νέα χάραξη από το Μουζάκι έως το Αγναντερό αποτελούν κυρίαρχα διαχρονικά αιτήματα.

Δεν διανύουμε ομαλές συνθήκες. Δεν είναι ώρα για πολιτική. Έχουν σβήσει τα φώτα της δημοσιότητας και κινδυνεύουμε να μείνουμε μόνοι. Θυμίζουμε στον κ.κ. Δήμαρχο πως από την πρώτη στιγμή της πρωτοφανούς για το Δήμο μας καταστροφής ταχθήκαμε στο πλευρό του, χωρίς κριτική, με προτάσεις και διάθεση προσφοράς, κάτι που για τον ίδιο θα έπρεπε ν’ αποτελέσει χρήσιμο όπλο στις διεκδικήσεις του Δήμου προς την κεντρική εξουσία, χωρίς, ωστόσο, η συγκεκριμένη στάση μας να έχει αξιοποιηθεί ανάλογα.

Ενωτική Πρωτοβουλία Δήμου Μουζακίου
Total
0
Shares
Προηγούμενο άρθρο
Γ. Κωτσός: Αποζημιώνονται επαγγελματικά οχήματα, λεωφορεία και ταξί

Γ. Κωτσός: Ο προϋπολογισμός του 2021 αποτυπώνει τη συλλογική προσπάθεια της χώρας να βγει νικήτρια απ’ την κρίση της πανδημίας!

Επόμενο άρθρο
Μήνυμα αισιοδοξίας εκπέμπει ο εντυπωσιακός στολισμός των Σοφάδων

Μήνυμα αισιοδοξίας εκπέμπει ο εντυπωσιακός στολισμός των Σοφάδων