Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής από την κυβέρνηση

skondra mitsotakis

Ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής από την κυβέρνηση

Η Κυβέρνηση της Ν.Δ. και ο Πρωθυπουργός προσωπικά, θέλοντας να ενισχύσει και να εγγυηθεί την επισιτιστική επάρκεια της χώρας, προχώρησε σε μέτρα ενίσχυσης της εγχώριας αγροτικής παραγωγής, με στόχο την διατήρηση επαρκούς αποθεματικού σε βασικά αγροτικά προϊόντα και την αποφυγή εμφάνισης ελλείψεων στην αγορά και φαινομένων αισχροκέρδειας.

Αρχικά, θέσπισε «Μητρώο καταγραφής αποθεμάτων γεωργικών προϊόντων και τροφίμων» όπου οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην αλυσίδα παραγωγής, εισαγωγής, εμπορίας, πώλησης, μεσιτείας, διακίνησης, διανομής και αποθήκευσης γεωργικών προϊόντων και τροφίμων στην Ελληνική Επικράτεια υποχρεούνται να δηλώνουν κάθε πέντε εργάσιμες μέρες τα στοιχεία αποθεμάτων σε:

  • Πρώτες ύλες για την παραγωγή λιπασμάτων
  • Λιπάσματα
  • Ζωοτροφές
  • Ωμά δημητριακά παντός είδους και ιδίως σιτάρι ή σμιγάδι, σίκαλη, κριθάρι, βρώμη, καλαμπόκι, εδώδιμο φαγόπυρο
  • Άλευρα και ιδίως αλεύρια σιταριού ή σμιγαδιού και αλεύρια δημητριακών
  • Ηλίανθο
  • Φυτικά έλαια, εκτός από το ελαιόλαδο, και ιδίως ηλιέλαιο (έλαιο ηλιοτροπίου), φοινικέλαιο και αραβοσιτέλαιο

Επίσης, αναστέλλεται προσωρινά το μέτρο της αγρανάπαυσης, το οποίο αφορά 380.000 στρέμματα και δίνεται  προτεραιότητα στην προώθηση καλοκαιρινών καλλιεργειών, όπως είναι ο αραβόσιτος και η σόγια. Οι δικαιούχοι ωστόσο θα συνεχίσουν να λαμβάνουν το ύψος της ενίσχυσης που λάμβαναν.

Ακόμα, η Κυβέρνηση εξασφάλισε από το αποθεματικό κρίσης που ενεργοποίησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ποσό των 26 εκατομμυρίων ευρώ, ποσό που μπορεί να συμπληρωθεί από εθνικούς πόρους και να κατευθυνθεί στην ενίσχυση διαφόρων κατηγοριών προϊόντων, όπως οι ζωοτροφές και τα λιπάσματα.

Η Κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη, μέσα στην γενικότερη διεθνή αστάθεια που έχει προκληθεί από τον πόλεμο στην Ουκρανία, βρίσκεται σε πλήρη επαγρύπνηση, αφενός για την λήψη μέτρων πρόληψης τυχόν νέων κρίσεων που θα μπορούσαν να πλήξουν τη χώρα μας, όπως επισιτιστική ή κρίση επάρκειας πρώτων υλών και αφετέρου για την συνεχή οικονομική ανακούφιση των ελληνικών νοικοκυριών και των επαγγελματιών της πρωτογενούς παραγωγής.

Επίσης, σε συνεχή και πλήρη εγρήγορση και επαγρύπνηση, όπως βρισκόμουν σε όλη την εργασιακή, αυτοδιοικητική και πολιτική μου διαδρομή, θα συνεχίσω να βρίσκομαι στο πλευρό των αγροτοκτηνοτρόφων του κόσμου του πρωτογενούς τομέα και της παραγωγής. Θα συνεχίσω να επιδιώκω την επίλυση προβλημάτων, την προώθηση δίκαιων θεμάτων που τους απασχολούν και την κατάθεση προτάσεων για αναβάθμιση, εκσυγχρονισμό και στήριξη των αγροτών μας.

ΑΣΗΜΙΝΑ ΣΚΟΝΔΡΑ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ν. ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ – ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ




Total
0
Shares
Previous Article
ΑΡΓΙΘΕΑ: «Όχι άλλο κάρβουνο» - Γιάννης Μπαμπάτσικος

Χρησιμοποιούν τα αυτοκίνητα του Δήμου Αργιθέας  για συγκοινωνιακή τους εξυπηρέτηση. 

Next Article
Κώστας Γκαβογιάννης

Κώστας Γκαβογιάννης: Θυσιάζονται οι κοινότητες για την άσφαλτο

Related Posts