Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Ενημερωτικό δελτίο της περιβαλλοντικής Κίνησης «Εξόρμηση για την προστασία του χωριού της Οξυάς»

aiolika oksia 1

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

της περιβαλλοντικής Κίνησης «Εξόρμηση για την προστασία του χωριού της Οξυάς»

Πληροφορηθήκαμε ότι συγχωριανοί μας, ιδιοκτήτες εκτάσεων κατάλληλων για απόθεση μπαζών από τις εργασίες για την κατασκευή του αιολικού πάρκου στη θέση «Αέρας – Αφεντικό» (γνωστού και ως αιολικό Τυμπάνου), που αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη, προσεγγίζονται ποικιλοτρόπως με σκοπό την παραχώρηση (ενοικίαση, πώληση, κ.λ.π.), ιδιοκτησιών τους, προκειμένου αυτές να χρησιμοποιηθούν για την απόθεση των προαναφερόμενων μπαζών.

Χωρίς, σε καμία περίπτωση, να θέλουμε να επηρεάσουμε συγχωριανούς μας σε ότι αφορά τη διάθεση και εκμετάλλευση των περιουσιακών τους στοιχείων, υπενθυμίζουμε τα εξής :

  • Η κατασκευή του συγκεκριμένου αιολικού πάρκου σε συνδυασμό με το κτήριο του υποσταθμού αυτού στη θέση «Σταυρός», αποτελεί την αρχή μιας σειράς από ίδια έργα σ’ ολόκληρη την περιοχή της Καράβας αλλά και του ορεινού όγκου της Αργιθέας. Τα συγκεκριμένα έργα αναμένεται να αλλάξουν παντελώς τη φυσιογνωμία της περιοχής, διαδραματίζοντας καθοριστικά αρνητικό ρόλο στο μέλλον της. Επιπλέον, οι εκτάσεις που θα καταληφθούν στην ουσία δεσμεύονται υπέρ των ιδιοκτητών των ίδιων έργων, χωρίς – και παρά τους αντίστοιχους ισχυρισμούς των υποστηρικτών τους – κανένα ουσιαστικό περιβαλλοντικό, οικονομικό, ενεργειακό ή άλλο όφελος για την περιοχή μας ή και για ολόκληρη τη χώρα (βλ. και σχετική γνωμοδότηση που στο τέλος παρατίθεται).
  • Για την κατασκευή του ίδιου έργου απαιτείται, όπως από τις σχετικές μελέτες και άδειες προκύπτει, τεράστιος όγκος εκσκαφών σε μεγάλες εκτάσεις στην ευρύτερη περιοχή της Καράβας, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τα εδάφη της περιοχής, που πρόσφατα υπέστησαν έντονα κατολισθητικά φαινόμενα ακόμα και σε σημεία πολύ κοντινά με τις εκτελούμενες σήμερα εκσκαφές, κάτι που αρμόδιοι αλλά και επιχειρούντες δε φαίνεται να λαμβάνουν υπόψη τους.
  • Τα μπάζα που θα απαιτηθεί να απομακρυνθούν από την περιοχή του έργου και να αποτεθούν σε κατάλληλες εκτάσεις αλλού δε θα αντιστοιχούν, απλά, σε μερικά φορτηγά αλλά ο όγκος τους θα είναι πολύ μεγαλύτερος, με ότι αυτό θα συνεπάγεται τόσο γι’ αυτές τις ίδιες τις εκτάσεις, όσο και για τις γειτονικές αυτών, ιδίως των κατάντι. Επιπλέον, η εξαιτίας του μπαζώματος πιθανολογούμενη σώρευση και αλλαγή όδευσης των βρόχινων υδάτων ενέχει κίνδυνο μεγάλων και απρόβλεπτων καταστροφών, όπως κι αυτές που πρόσφατα βιώσαμε.
  • Τα παραπάνω αποτελούν κάποιους από τους λόγους που ανάγκασαν το απαρτιζόμενο από τετρακόσια και πλέον μέλη Σωματείο μας αλλά και πολλούς ακόμα συγχωριανούς μας ή και φορείς και πολίτες από άλλες περιοχές, να δαπανήσουμε σημαντικά χρηματικά ποσά προσφεύγοντας στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), όπου εκκρεμεί η εκδίκαση σχετικής αίτησης ακύρωσης κατά των αδειών του προαναφερόμενου έργου, δεδομένο που κάθε άλλο παρά σίγουρη, όπως ορισμένοι διαδίδουν, καθιστά την υλοποίησή του.
  • Το χωριό μας αποτέλεσε και στο παρελθόν θύμα αντίστοιχων παρεμβάσεων, τόσο σε εκτάσεις δημοτικές όσο και σε ιδιωτικές (βλ. π.χ. πυλώνες υψηλής τάσης της ΔΕΗ εντός ή πλησίον κατοικημένων περιοχών του χωριού μας), τις δυσμενείς συνέπειες των οποίων σήμερα υφιστάμεθα όλοι, χωρίς μάλιστα κανένα όφελος για το χωριό μας, με μοναδική πραγματική κληρονομιά τις διαμαρτυρίες μας για την τότε στάση και συμπεριφορά των γονέων και παππούδων μας.

aiolika oksia 2

Χαρακτηριστικό, των συνεπειών της εγκατάστασης στη χώρα μας αιολικών πάρκων σε βουνοκορφές με υψόμετρο χιλιάδων μέτρων, αποτελούν και οι γνωματεύσεις αρμόδιων Υπηρεσιών, σαν κι αυτή με αριθμό 2723/22 – 10 – 2015 Γνωμοδότηση της αρμόδιας Υπηρεσίας της ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ, σύμφωνα με την οποία :

  • Χλωρίδα, πανίδα, ανεξερεύνητες αρχαιολογικές θέσεις και παραδοσιακά μονοπάτια, χάνονται με την ανάπτυξη των αιολικών.
  • Ανεξάντλητης φυσικής ομορφιάς τοπία θα μετατραπούν  σε ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΖΩΝΕΣ (πάνω στις βουνοκορφές μας !!!), εξαιτίας της εγκατάστασης ανεμογεννητριών, υποσταθμών και γραμμών μεταφοράς, και το κάλος τους θα εξαφανιστεί.
  • Τουρισμός, κτηνοτροφία και όλοι όσοι εργάζονται και ζουν από το δάσος θα υποστούν καίριο πλήγμα. Βοσκότοποι και λοιπές εκτάσεις γης θα απολεσθούν και η χρήση τους δε θα είναι δυνατή και ούτε επιτρεπτή, όπως μέχρι σήμερα.
  • Η καταπολέμηση της ανεργίας είναι επιχείρημα που δεν ευσταθεί, αφού, για παράδειγμα, το μεγαλύτερο αιολικό «πάρκο» στην Ευρώπη απασχολεί μόλις τρεις μόνιμους υπαλλήλους.
  • Με την τοποθέτηση ανεμογεννητριών σε μεγάλα ύψη (όπως και στην περίπτωσή μας ισχύει) επέρχονται μεγάλες περιβαλλοντικές επιπτώσεις, αποψιλώσεις δασικών εκτάσεων, καταστροφή του δάσους από τις διαμορφώσεις, διανοίξεις ή βελτιώσεις δρόμων, αλλά και μεταβολές στο μικροκλίμα της περιοχής.
  • Αμφισβητείται η πραγματική συμβολή των ανεμογεννητριών στην ουσιαστική μείωση εκπομπής αερίων θερμοκηπίου, με τη συνεισφορά της αιολικής ενέργειας προς αποφυγή του συγκεκριμένου φαινομένου να ανέρχεται μόλις στο 1 έως 2 τοις χιλίοις!!!
  • Διαπιστώνεται οριστική αλλοίωση του τοπίου από τις εκσκαφές, όπως π.χ. αποδεικνύουν τα πρανή των δρόμων βοσκοτόπων της περιοχής ή πρανή εγκαταστάσεων κεραιών κινητής τηλεφωνίας τοποθετημένων προ πολλών ετών, που παραμένουν “κρανίου τόπος”.
  • Η συντήρηση των απαραίτητων για τη λειτουργία παρόμοιων έργων δασικών δρόμων θ’ αποτελεί ευθύνη του ελληνικού δημόσιου (άρα θα πληρώνουμε όλοι), ενώ τα οφέλη θα καρπούνται ιδιωτικές εταιρίες.
  • Ο θόρυβος που εκπέμπεται από τη λειτουργία των ανεμογεννητριών ενοχοποιείται είτε για ΦΑΝΕΡΕΣ  είτε  για ΛΑΝΘΑΝΟΥΣΕΣ ΒΛΑΠΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ στο ΑΝΘΡΩΠΟΓΕΝΕΣ και όχι μόνο περιβάλλον.
  • Επέρχονται μεταβολές στα υδρολογικά δεδομένα της περιοχής, εξαιτίας των μεγάλων εκσκαφών και του σκυροδέματος για τον εγκιβωτισμό των βάσεων των ανεμογεννητριών.
  • Σωρευτικές επιπτώσεις στην πανίδα και τη χλωρίδα της ευρύτερης περιοχής από τις πολυάριθμες άδειες εγκατάστασης αιολικών πάρκων, που έχουν εκδοθεί, και οι οποίες συνέπειες δεν έχουν ελεγχθεί και υπολογιστεί.

Από την περιβαλλοντική Κίνηση «Εξόρμηση για την προστασία του χωριού της Οξυάς»

aiolika oksia 3




Total
0
Shares
Previous Article
Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Μουζακίου

Δήμος Μουζακίου: Με ραντεβού λόγω covid η εξυπηρέτηση στις υπηρεσίες

Next Article
ΕΛΜΕ Καρδίτσας

Η ΕΛΜΕ Καρδίτσας για την επέτειο του Πολυτεχνείου 2020