Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Ενημερωτική Ομιλία για τις επικείμενες βιομηχανικές εγκαταστάσεις παραγωγής αιολικής ενέργειας (Β.Α.Π.Ε.)

prostasia agrafwn slide

Σύλλογος Νέων Νεοχωρίου

Σε συνεργασία με το «Δίκτυο Φορέων και Πολιτών για την Προστασία των Αγράφων» 

 Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Νέων Νεοχωρίου σε συνεργασία με το «Δίκτυο Φορέων και Πολιτών για την Προστασία των Αγράφων» παρουσίασε ενημερωτική ομιλία για τις επιπτώσεις που θα έχει στην περιοχή μας η εγκατάσταση ανεμογεννητριών. Ο κόσμος ανταποκρίθηκε με ζήλο στο κάλεσμα του συλλόγου μας και έτσι η ομιλία πήρε διαστάσεις διαλόγου με τη μορφή ερωτήσεων και απαντήσεων από τους παρευρισκόμενους και τους ομιλητές. Στην αρχή το λόγο πήρε ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Λίμνης Πλαστήρα κ. Παναγιώτης Νάνος, ο οποίος αφού χαιρέτησε την πρωτοβουλία μας, τόνισε την ξεκάθαρη θέση του ενάντια στην εγκατάσταση των Αιολικών Πάρκων στην περιοχή μας και τον αγώνα που θα δώσει από τη δική του μεριά. Στη συνέχεια, μίλησε το μέλος του Δικτύου αλλά και πρόεδρος του Ε.Ο.Σ.Κ., Παντελής Μανώλης, ο οποίος ανέφερε όλες τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν, μέσω μιας παρουσίασης από υπολογιστή. Στη συνέχεια μίλησε το μέλος του Δικτύου και του Ε.Ο.Σ.Κ., Αντώνης Παπαδάκος, που ανέφερε το πρόγραμμα που θα ακολουθηθεί στη συνέχεια των δράσεων και τέλος το λόγο πήρε ο Χρήστος Φασούλας που απάντησε σε ερωτήσεις του κόσμου που είχε συγκεντρωθεί για την παρουσίαση. Στην ομιλία αυτή, παρευρέθηκαν και μέλη της Κατασκήνωσης που πραγματοποιείται στην περιοχή του Καταφυγίου Καραμανώλη, όπου μοίρασαν φυλλάδια με ενημερωτικό υλικό, και σκοπό:

  • Τον προγραμματισμό εκδηλώσεων και συνελεύσεων στα χωριά της περιοχής των Αγράφων και των γύρω πόλεων της Καρδίτσας και της Ευρυτανίας.
  • Την αποστολή αιτήματος στην Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας – Αναρρίχησης (ΕΟΟΑ) από ορειβατικούς συλλόγους/μέλη της για τη σύγκληση έκτακτης συνέλευσης σχετικά  με το ζήτημα της χωροθέτησης αιολικών σταθμών σε βουνά, με σκοπό τη δημόσια τοποθέτηση και παρέμβαση της ΕΟΟΑ σε σχέση τόσο με τις σχεδιαζόμενες και υλοποιούμενες εγκαταστάσεις, όσο και με το υπό αναθεώρηση Ειδικό Χωροταξικό για τις ΑΠΕ.
  • Την αποστολή αιτήματος προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος, με υπογραφές από φορείς, συλλόγους και επιστήμονες, με σκοπό την ανάδειξη του ζητήματος της δίχως μέτρο και σχεδιασμό αδειοδότησης για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην ελληνική φύση.
  • Να εξαιρεθούν τα Άγραφα στο σύνολό τους από τις Περιοχές Αιολικής Προτεραιότητας.
  • Να ανασταλεί κάθε αδειοδοτική διαδικασία, καθώς και η ισχύς των αδειών  εγκατάστασης ενόσω εκκρεμεί η αναθεώρηση του Ειδικού Χωροταξικού για τις ΑΠΕ και η διαδικασία παραβίασης που έχει κινήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εις βάρος της Ελλάδας.
  • Να εφαρμόσει η χώρα μία πραγματικά βιώσιμη ενεργειακή πολιτική χωρίς εκπτώσεις στην ακεραιότητα του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος. Καμία προστατευόμενη περιοχή, καμία αμόλυντη περιοχή, καμία περιοχή με πολιτιστική, αρχαιολογική και ιστορική αξία, να μη θυσιαστεί για την ενεργειακή μετάβαση.
  • Την εκπόνηση περιβαλλοντικών μελετών από μη εξαρτώμενους από τους επενδυτές μελετητές, και την αξιολόγησή τους με αξιόπιστο τρόπο. Οι μελέτες αυτές θα πρέπει να εξετάζουν ρεαλιστικά και συνολικά τις συνδυαστικές επιπτώσεις των κατασκευαστικών εργασιών και της λειτουργίας όλων των εγκαταστάσεων ΑΠΕ καθώς και των λοιπών ανθρωπογενών δραστηριοτήτων σε κάθε περιοχή αντί να υποεκτιμούν τις επιπτώσεις μεμονωμένων έργων και σταθμών ΑΠΕ, όπως συμβαίνει έως τώρα.

Αρνούμαστε να θυσιάσουμε τα βουνά των Αγράφων και άλλων περιοχών μεγάλης περιβαλλοντικής & πολιτισμικής αξίας στο βωμό μιας τάχα ‘πράσινης’ ανάπτυξης.

Ο Αγώνας για ελεύθερα βουνά συνεχίζεται και θα συνεχίζεται ΠΑΝΤΑ!

Δίκτυο Φορέων και Πολιτών  για την Προστασία των Αγράφων
diktyoagrafa@gmail.com
https://www.facebook.com/groups/990793077599633/
#save_agrafa

Σύλλογος Νέων Νεοχωρίου


prostasia agrafwn 1
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας ενός μέλους του Δικτύου
prostasia agrafwn 2
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Παντελή Μανώλη
prostasia agrafwn 3
Χαιρετισμός από τον Παναγιώτη Νάνο
prostasia agrafwn 4
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Παντελή Μανώλη
prostasia agrafwn 5
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Αντώνη Παπαδάκου



Total
0
Shares
Previous Article
Dimarxeio Plastira mouzakinews 860

Κατεπείγουσα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Λίμνης Πλαστήρα

Next Article
mpampis tsertos Mouzakia slide

Μεγαλειώδης συναυλία στο Μουζάκι με τον ανεπανάληπτο Μπάμπη Τσέρτο! (ΒΙΝΤΕΟ)