Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Ενημέρωση βαμβακοκαλλιεργητών για την αποτελεσματική προστασία των καλλιεργειών

Ενημέρωση βαμβακοκαλλιεργητών για την αποτελεσματική προστασία των καλλιεργειών

Ενημέρωση βαμβακοκαλλιεργητών για την αποτελεσματική προστασία των καλλιεργειών

4ο ΔΕΛΤΙΟ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΗ ΒΑΜΒΑΚΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ (ΠΕ) ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

  1. Στόχοι

Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας  της ΠΕ Καρδίτσας και το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου, στο πλαίσιο του Προγράμματος Γεωργικών Προειδοποιήσεων Ολοκληρωμένης Φυτοπροστασίας της Βαμβακοκαλλιέργειας της χώρας, ενημερώνουν τους βαμβακοκαλλιεργητές της Π.Ε. Καρδίτσας για τις απαραίτητες ενέργειες αποτελεσματικής φυτοπροστασίας των βαμβακοκαλλιεργειών τους.

Οι οδηγίες του παρόντος δελτίου αφορούν μετασυλλεκτικές πρακτικές στα βαμβακοχώραφα για ενημέρωση των βαμβακοπαραγωγών για τις απαραίτητες καλλιεργητικές επεμβάσεις για την αντιμετώπιση του πράσινου και ρόδινου σκουληκιού.

  1. Διαπιστώσεις

Οι βαμβακοφυτείες βρίσκονται στο στάδιο της συγκομιδής. Οι περισσότερες περιοχές του Νομού επλήγησαν από τις καταστροφικές πλημμύρες στις 18ης, 19ης και 20ης Σεπτεμβρίου με αποτέλεσμα καλλιέργειες με βαμβάκι σε πολύ μεγάλη έκταση να υποστούν ολοσχερή καταστροφή και να μην είναι δυνατή η συγκομιδή τους. Στις περιοχές που επλήγησαν λιγότερο έχει ξεκινήσει η συγκομιδή και οι στρεμματικές αποδόσεις ποικίλουν από μέτρια έως ικανοποιητικά επίπεδα.

  1. Συστάσεις – καλλιεργητικές πρακτικές – μετασυλλεκτικές επεμβάσεις

Η πληθυσμιακή εξέλιξη του πράσινου και ρόδινου σκουληκιού (άρα και οι προκαλούμενες ζημιές στις βαμβακοφυτείες) κατά την νέα καλλιεργητική περίοδο εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από το μέγεθος του διαχειμάζοντος πληθυσμού τους.

Το πράσινο σκουλήκι διαχειμάζει ως νύμφη εντός του εδάφους. Επομένως όσο μικρότερος είναι ο πληθυσμός που θα καταφέρει να διαχειμάσει και να εξέλθει από το έδαφος την άνοιξη τόσο το καλύτερο για την προστασία των νέων βαμβακοφυτειών. Για το σκοπό αυτό κρίνεται απολύτως απαραίτητο να προβαίνουμε στις κατάλληλες καλλιεργητικές επεμβάσεις αμέσως μετά την συγκομιδή του βάμβακος ώστε να προκαλούμε ελαχιστοποίηση του αριθμού των διαχειμαζόντων εντόμων.

Τέτοιες  καλλιεργητικές επεμβάσεις είναι η άμεση, μετά την συγκομιδή, στελεχοκοπή των βαμβακοφυτειών και ενσωμάτωση των υπολειμμάτων τους με όργωμα με υνιοφόρο αλέτρι σε βάθος 20 – 25 εκατοστών. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται πλήρης αναστροφή του εδάφους και πλήρης ενσωμάτωση των θρυμματισμένων από την στελεχοκοπή υπολειμμάτων των βαμβακοφύτων  με τα παρακάτω αποτελέσματα:

  • Άμεση καταστροφή των νυμφών στο έδαφος και στα υπολείμματα των φυτειών
  • Έκθεση των νυμφών σε αντίξοες κλιματικές και εδαφικές συνθήκες
  • Μεταφορά των νυμφών σε βάθος 20 – 25 εκατοστά με επακόλουθο την αδυναμία εξόδου των πεταλούδων στην επιφάνεια του εδάφους
  • Καταστροφή των στοών εξόδου των πεταλούδων με επακόλουθο μηχανική αδυναμία εξόδου τους στην επιφάνεια του εδάφους

ΠΡΟΣΟΧΗ: Η χρήση άλλων μέσων κατεργασίας του εδάφους όπως ρίπερ, καλλιεργητή, δισκοσβάρνας, κλπ., αντί του οργώματος με υνιοφόρο αλέτρι, δεν επιτυγχάνει αναστροφή του εδάφους και ως εκ τούτου δεν αποτελεί αποτελεσματική μέθοδο ελέγχου του πράσινου σκουληκιού.

Κατ’ αντιστοιχία, η διαχείμαση του ρόδινου σκουληκιού γίνεται με την μορφή της προνύμφης σε διάπαυση μέσα στα εναπομείναντα καρύδια και βαμβακοστελέχη όπως και στις ρωγμές του εδάφους.

Για το λόγο αυτό η στελεχοκοπή, ο ψιλοτεμαχισμός και θρυμματισμός των καρυδιών και των βαμβακοστελεχών με στελεχοκόπτη / καταστροφέα και στην συνέχεια άροση ενσωμάτωσης σε βάθος 20 – 25 εκατοστά όπως παραπάνω είναι το πλέον αποτελεσματικό καλλιεργητικό μέτρο για τον έλεγχο και του ρόδινου σκουληκιού.

Για περισσότερες πληροφορίες οι βαμβακοπαραγωγοί μπορούν να απευθύνονται στο Τμήμα Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας Π.Ε. Καρδίτσας καθώς και στο Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών  Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου, στα τηλέφωνα 24413-55203, 55244 και 55243 και 24210-66525

Με Ε.Π.

Ο Προϊστάμενος της Δ/νσης

Δημήτριος Β. Κωστής

Γεωπόνος




Total
0
Shares
Previous Article
Επίσκεψη του νεοεκλεγέντος ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου Πύλης στο Δήμαρχο Πύλης

Επίσκεψη του νεοεκλεγέντος ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου Πύλης στο Δήμαρχο Πύλης

Next Article
syriza

Η υγεινομική υποβάθμιση στην εποχή του κοροναϊού