Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Ενεργειακή αναβάθμιση 11 δημόσιων κτιρίων από την Περιφέρεια Θεσσαλίας

BhnmAABNODHcAAAAABJRU5ErkJggg==

Ανάμεσα σε αυτά και το Δημοτικό Σχολείο Αγναντερού του Δήμου Μουζακίου

Στην ενεργειακή αναβάθμιση 11 δημόσιων κτιρίων προχωρά η Περιφέρεια Θεσσαλίας συνολικού προϋπολογισμού 11 εκατ. Ευρώ 

Την ένταξη των έργων στο ΠΕΠ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ 2014-2020 υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας 

Κώστας Αγοραστός: «Μειώνουμε το ενεργειακό κόστος, προστατεύουμε το περιβάλλον, εξοικονομούμε χρήματα»

Έντεκα δημόσια κτίρια στη Θεσσαλία πρόκειται να αναβαθμιστούν ενεργειακά, καθώς ο Περιφερειάρχης κ. Κώστας Αγοραστός υπέγραψε σήμερα την ένταξη των έργων στο ΠΕΠ Θεσσαλίας 2014-202, με συνολικό προϋπολογισμό 10,96 εκατ. €.

Τα έργα υποβλήθηκαν από τους φορείς στην Πρόσκληση «Ενίσχυση της ενεργειακής απόδοσης των δημόσιων κτηρίων στη Θεσσαλία» του ΠΕΠ Θεσσαλίας 2014-2020 και μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης εκδόθηκε ο προσωρινός Πίνακας Κατάταξης των θετικά Αξιολογημένων Προτάσεων. Ο Πίνακας περιλαμβάνει 11 έργα που αφορούν σε 11 φορείς της Θεσσαλίας.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Κ. Αγοραστός: «Λόγω του μεγάλου ενεργειακού κόστος που δαπανούν τα δημόσια κτήρια, αλλά και λόγω της παλαιότητας τους, αποφασίσαμε ως Περιφέρεια Θεσσαλίας να προχωρήσουμε στην υλοποίηση της ενεργειακής αναβάθμισης τους συνολικού προϋπολογισμού 11 εκ. ευρώ. Με τα έργα αυτό αλλάζουμε το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και δημιουργούμε τις συνθήκες προκειμένου να έχουμε μικρότερο ενεργειακό κόστος, προστατεύοντας το περιβάλλον και εξοικονομώντας χρήματα που μπορούν να διοχετευτούν σε άλλες δράσεις. Παράλληλα με τα έργα αυτά δημιουργούμε μόχλευση στην τοπική οικονομία και στηρίζουμε θέσεις εργασίας».

Οι Αποφάσεις Ένταξης των έργων στο Π.Ε.Π. Θεσσαλίας 2014-2020 και συγκριμένα στον Άξονα Προτεραιότητας 3 «Προστασία του περιβάλλοντος – Μετάβαση σε μια οικονομία φιλική στο περιβάλλον», ακολουθούν της έκδοσης του Πίνακα Αξιολόγησης. Τα έργα συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και είναι:

ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΔ
ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΑΠΕ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΥΚΟΥΡΙΟΥ ΔΗΜΟΣ ΤΕΜΠΩΝ 432.500,00
Ενίσχυση της ενεργειακής απόδοσης του 5ου ΓΕΛ Λάρισας ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ 1.008.120,00
ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΚΑΡΤΑΛΕΙΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ 906.000,00
ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ ΠΑΛΑΜΑ ΔΗΜΟΣ ΠΑΛΑΜΑ 278.000,00
Ενεργειακή Αναβάθμιση του 404 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου Λάρισας ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ 1.065.508,32
ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΟ 2ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ ΔΗΜΟΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ 684.357,46
ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΑΓΝΑΝΤΕΡΟΥ ΔΗΜΟΣ ΜΟΥΖΑΚΙΟΥ 220.000,00
ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΗΡΙΟΥ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ 3.870.870,03
ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ ΛΥΚΕΙΟΥ  ΕΠΑΛ ΔΗΜΟΥ ΑΓΙΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ *

(προγραμματική με Δήμο Αγιάς)

911.400,00
ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ 3ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΤΥΡΝΑΒΟΥ ΔΗΜΟΣ ΤΥΡΝΑΒΟΥ 320.000,00
ΣΧΕΔΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΚΑΙ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΟ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΟΥ 2ου5ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ  2ου ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΔΗΜΟΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ 1.264.326,60
ΣΥΝΟΛΟ:   10.961.082,41

Αφορούν στην ενεργειακή αναβάθμιση ενεργοβόρων δημόσιων κτιρίων στη Θεσσαλία, ως μέρος του κτιριακού αποθέματος, συνεισφέροντας στους στόχους του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ενεργειακή Απόδοση. Τα κτίρια θα αναβαθμιστούν σε κατηγορία ενεργειακής απόδοσης μεγαλύτερη ή ίση της Β σύμφωνα με τις Μελέτες Ενεργειακής Απόδοσης και τις απαιτήσεις της Πρόσκλησης.

Τα έργα αυτά, αναμένεται να αποτελέσουν θετικά παραδείγματα για την κινητοποίηση όλης της οικονομίας στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας.  Η μετάβαση προς μια οικονομία φιλική προς το περιβάλλον αποτελεί βασική αναπτυξιακή προτεραιότητα της Περιφέρειας, καθότι η βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας δημοσίων κτιρίων οδηγεί σε μείωση της ενέργειας που καταναλώνεται.

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας ένταξης των έργων, ακολουθούν αφενός οι διαδικασίες για τη δημοπράτησή τους και έναρξη κατασκευής τους, αφετέρου η έκδοση νέας ανάλογης Πρόσκλησης του ΠΕΠ Θεσσαλίας 2014-2020 με τον προϋπολογισμό που διατίθεται πλέον για τη δράση αυτή.


ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ




Total
0
Shares
Previous Article

Επίδομα παιδιού 2019 - Πότε ανοίγει το Α21

Next Article
tsitsipas

Τσιτσιπάς: «Νιώθω σαν να είναι ένα παραμύθι»