Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

 Ενεργά οι Δήμοι στην πρόληψη και αντιμετώπιση καταστροφικών φαινομένων

 Τον βασικό και κύριο ρόλο των Δήμων σε ζητήματα Πολιτικής Προστασίας
papastergiou kede slide

 Τον βασικό και κύριο ρόλο των Δήμων σε ζητήματα Πολιτικής Προστασίας, ανέδειξε η ΚΕΔΕ και ο πρόεδρός της, Δήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστεργίου. Σε συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ την Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2020, παρουσία του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας κ. Ν. Χαρδαλιά, συζητήθηκαν ο πρόνοιες του νέου σχεδίου νόμου του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για ζητήματα Πολιτικής Προστασίας.

Ο Δήμαρχος Τρικκαίων εστίασε σε τρία στοιχεία:

  1. Στην τεράστια σημασία της Πολιτικής Προστασίας, εξαιτίας των καταστροφικών συνεπειών που ήδη εισπράττουν η χώρα μας και ο πλανήτης από την κλιματική αλλαγή
  2. Στη θωράκιση της χώρας απέναντι σε κάθε φυσικό κίνδυνο, με ενεργό συμμετοχή των Δήμων, σαφείς αρμοδιότητες και ενίσχυση με προσωπικό και πόρους
  3. Στην εφαρμογή του υπό διαμόρφωση νόμου.

Επίσης ο κ. Παπαστεργίου τόνισε τη σημαντικότητα της συνεργασίας της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας με την ΚΕΔΕ για τον νέο νόμο.

Τα μέλη του ΔΣ της ΚΕΔΕ κατά τη συζήτηση αποτίμησαν θετικά το νέο σχέδιο νόμου, εκτίμησαν πως κινείται σε σωστή κατεύθυνση και πως θεραπεύει χρόνιες παθογένειες του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της χώρας.

Τόνισαν, ωστόσο, ότι είναι αναγκαίο:

– να αποσαφηνιστεί απόλυτα ο ρόλος των δήμων, αλλά και των ευθυνών τους.
– να ενισχυθεί η συμμετοχή των δήμων στον περιφερειακό σχεδιασμό της Πολιτικής Προστασίας
–  να διασφαλιστεί η στελέχωση των δήμων με ειδικευμένο και μόνιμο προσωπικό, αλλά και οι πόροι, οι οποίοι θα πρέπει να διατίθενται με αντικειμενικό και ρεαλιστικό τρόπο και ανάλογα με τις πραγματικές ανάγκες της κάθε περιοχής.

Από την πλευρά του ο κ. Χαρδαλιάς χαρακτήρισε ως τομή στα ζητήματα Πολιτικής Προστασίας τη νομοθετική παρέμβαση που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 13 Ιανουαρίου. Τόνισε ότι το νομοσχέδιο δίνει οριστικές λύσεις σε χρόνιες αρρυθμίες και παθογένειες του συστήματος Πολιτικής Προστασίας στη χώρα μας.

Τέλος, επεσήμανε ότι απλουστεύονται διαδικασίες, ενισχύεται η αμεσότητας και αποτελεσματικότητα των μηχανισμών των Δήμων με έμφαση στην προετοιμασία και την πρόληψη, αντιμετωπίζονται φυσικές και τεχνολογικές καταστροφές, θωρακίζονται οργανωτικά και επιχειρησιακά οι ΟΤΑ της χώρας, αναβαθμίζονται οι υπηρεσίες των Δήμων δίνεται οριστικό τέλος στις αλληλοεπικαλύψεις αρμοδιοτήτων.

Από το γραφείο Τύπου του Δήμου Τρικκαίων




Total
0
Shares
Previous Article
Asimina Skondra 2019

Μπορεί να μας εκκινήσει η Αυστραλία;

Next Article
belokomitis neoxori eosk slide

Πεζοπορία από τον Ορειβατικό Σύλλογο Καρδίτσας στη Λίμνη Πλαστήρα