Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Ένα επιπλέον ασθενοφόρο στη δύναμη του ΕΚΑΒ και του Κ.Υ. Σοφάδων

Ένα επιπλέον ασθενοφόρο προστέθηκε στη δύναμη του ΕΚΑΒ και του Κ.Υ. Σοφάδων, χάρη στην πρωτοβουλία του αείμνηστου Δημήτρη Σίμου

Χρ. Κατσαβριά: “ Ήρθε η ώρα για τη μεγάλη διαρθρωτική αλλαγή στο χώρο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας”

Σε μια σεμνή και συγκινητική τελετή, παραδόθηκε από τον Διοικητή του ΓΝ Καρδίτσας κ. Β. Βαρελά, ένα  ασθενοφόρο στο ΕΚΑΒ και το Κ.Υ. Σοφάδων. Το ασθενοφόρο αυτό, παρόλο που ο ΟΤΕ το παραχώρησε το 2008, κατόπιν πρωτοβουλίας του αείμνηστου συμπολίτη μας Δημήτρη Σίμου,  παραδόθηκε μόλις σήμερα, μετά από πολλά χρόνια.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν η σύζυγος, η αδελφή και τα δυο παιδιά του Δ. Σίμου, ενώ παρόντες ήταν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Χρυσούλα Κατσαβριά – Σιωροπούλου και Παναγιώτα Βράντζα, ο Διοικητής της 5ης ΥΠΕ κ. Νέστορας Αντωνίου,  ο Διοικητής του ΓΝ Καρδίτσας κ. Β. Βαρελάς, ο Αντιπρόεδρος του ΕΚΑΒ κ. Μ. Μυλωνάς, ο Δήμαρχος Σοφάδων κ. Θ. Σκάρλος, η Διευθύντρια του ΕΚΑΒ Θεσσαλίας κ. Β. Αυγένη, ο Διευθυντής του Κ.Υ. Σοφάδων κ. Χατζής, οι τοπικές και θρησκευτικές αρχές, οι υπάλληλοι και τα στελέχη του Κ.Υ. και του ΕΚΑΒ Καρδίτσας και Σοφάδων, καθώς και πολλοί κάτοικοι της περιοχής. 

Η βουλευτής κ. Κατσαβριά, στο χαιρετισμό της, τόνισε ότι  η υγεία είναι σε κάθε περίπτωση δικαίωμα των πολιτών και υποχρέωση της Πολιτείας. Ανέφερε επίσης ότι το Κ.Υ. Σοφάδων είναι το πρώτο αποκούμπι περίθαλψης και ανακούφισης των κατοίκων της περιοχής και ότι «Γι αυτό και είναι απαραίτητη η σωστή οργάνωση, ο σύγχρονος τεχνολογικός εξοπλισμός, η άρτια στελέχωση και η επαρκής χρηματοδότηση των μονάδων υγείας».

Υπογράμμισε επίσης με έμφαση:

«Από το σχεδόν τίποτα μέχρι τη δεκαετία του ’80, περάσαμε στο κοινωνικά αναγκαίο ΕΣΥ. Και περνώντας τα χρόνια, φτάσαμε σε μια απίστευτη κακοδιαχείριση του συστήματος, μέχρι που η σπατάλη, η διαφθορά,  οι πελατειακές πρακτικές και τελικά η χρεοκοπία, το κλόνισαν συθέμελα. Με αυτά σαν αιτία και αφορμή, αλλά και κάτω από το βάρος των μνημονιακών πολιτικών της λιτότητας, το δημόσιο σύστημα υγείας άγγιξε τα όρια της κατάρρευσης.

Όμως, εδώ και δυο χρόνια, η Πολιτεία και η κοινωνία χέρι – χέρι, το αποκαθιστούμε  ξανά. Πρώτα απ’ όλα το νοικοκυρεύουμε. Καλύπτουμε σταδιακά τις ανάγκες σε χρηματοδότηση, σε προσωπικό και εξοπλισμό. Και ακριβώς επειδή σε συνθήκες κρίσης οξύνονται και οι ανάγκες σε υγεία και περίθαλψη, επαναφέρουμε την εμπιστοσύνη στο  δημόσιο σύστημα υγείας. Κάναμε μάλιστα και την κορυφαία πολιτική επιλογή, της δωρεάν παροχής υπηρεσιών υγείας σε όλους τους πολίτες, είτε είναι ασφαλισμένοι είτε είναι ανασφάλιστοι.

Τώρα, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις και καθώς η χώρα μας μπαίνει σιγά – σιγά στην τροχιά της δίκαιης ανάπτυξης,  ήρθε η ώρα να δρομολογήσουμε μια μεγάλη διαρθρωτική αλλαγή στο χώρο της υγείας. Πρόκειται για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας η οποία θα στηριχτεί στις Τοπικές Μονάδες Υγείας. Τα υπάρχοντα Κ.Υ. θα ενταχθούν σε αυτό το δίκτυο που θα προσφέρει πλέον αξιόπιστες και υψηλού επιπέδου ιατρικές υπηρεσίες προς όλους τους πολίτες, στον τόπο της κατοικίας και της εργασίας τους.

Κάθε ΤΟ.Μ.Υ θα έχει  «πυρήνα»  τον  οικογενειακό γιατρό και τη διεπιστημονική ομάδα υγείας (νοσηλευτής-επισκέπτης υγείας-κοινωνικός λειτουργός) με συγκεκριμένο πληθυσμό αναφοράς. Επίσης, οι ΤΟ.Μ.Υ θα παρέχουν ολιστική φροντίδα  με προτεραιότητα στην πρόληψη, στην αγωγή υγείας, στην κοινωνική παρέμβαση  και στην κατ’ οίκον  φροντίδα».

Η κ. Κατσαβριά αναφερόμενη στον φίλο και συγχωριανό της  Δημήτρη Σίμο, εξήρε το  ήθος, την αγάπη του για την ιδιαίτερη πατρίδα  καθώς και τη διαρκή και ανιδιοτελή προσφορά του, ως «στοιχεία που μας ενώνουν όλους και μας έφεραν σήμερα εδώ».

«Δυστυχώς δεν πρόλαβε να δεί το ασθενοφόρο, που με δική του πρωτοβουλία παραχωρήθηκε από τον ΟΤΕ στο  Κέντρο Υγείας και το ΕΚΑΒ των Σοφάδων, να  παραδίδεται από το ΓΝ Καρδίτσας και να παραλαμβάνεται μόλις σήμερα, μετά από πολλά χρόνια και πολλές περιπέτειες» είπε χαρακτηριστικά.  Έκλεισε δε τον χαιρετισμό της, λέγοντας ότι:

«Η σημασία του γεγονότος είναι διπλή.

Η γραφειοκρατία, η ολιγωρία και η αργοπορία, πολλές φορές κοστίζουν. Όταν όμως το κόστος μετριέται με την ανθρώπινη ζωή, τότε πρόκειται για έγκλημα. Γι αυτό οφείλουμε όλοι να αναλαμβάνουμε την ευθύνη μας, ειδικά όταν είμαστε ταγμένοι να υπηρετούμε το δημόσιο συμφέρον. Ειλικρινά χαίρομαι που ο σημερινός Διοικητής του νοσοκομείου μας,  η διοίκηση της 5ης ΥΠΕ, του ΕΚΑΒ και του Κ.Υ. Σοφάδων, επέδειξαν την απαιτούμενη ευαισθησία και αποφασιστικότητα,  ώστε να τεθεί και αυτό το ασθενοφόρο στην υπηρεσία των συνανθρώπων μας. 

Η δεύτερη σημασία, αφορά στις αξίες της ανθρωπιάς και της κοινωνικής αλληλεγγύης που με συνέπεια υπηρέτησε ο Δημήτρης Σίμος. Γιατί αυτές οι αξίες είναι τα απαραίτητα συστατικά της κοινωνικής συνοχής. Είναι τα πολύτιμα στοιχεία που συγκροτούν την ολοκληρωμένη προσωπικότητα, που όλοι μας οφείλουμε να έχουμε ως οδηγό στη ζωή. 

Οι γιοί του, η σύζυγος και η αδελφή του μπορούν δίκαια να είναι υπερήφανοι γι’ αυτόν.

Κι εμείς όλοι, έχουμε ένα φωτεινό παράδειγμα να μας καθοδηγεί».

DSC 0221 1

DSC 0254

DSC 0260




Total
0
Shares
Previous Article

Ανανέωσε ο Κώστας Μαγαλιός με τον Γ.Σ. Μουζακίου

Next Article

Σύσκεψη στο Δημαρχείο Σοφάδων για την υγεία

Related Posts

Περιφέρεια Θεσσαλίας: Ξεκινούν οι διαδικασίες διαβούλευσης για την ΟΧΕ Πολιτιστικών - Τουριστικών Διαδρομών - Ανοικτή Πρόσκληση για τις Ημερίδες Διαβούλευσης των Δράσεων Στήριξης Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας του Προγράμματος Θεσσαλία 2021-2027
Διαβάστε περισσότερα

Ανοιχτή Διαβούλευση για την εξειδίκευση της Στρατηγικής και του Σχεδίου Δράσης  της επικαιροποιημένης ΟΧΕ Νήσων Β. Σποράδων για την Π.Π. 2021-2027

Ανοιχτή Διαβούλευση για την εξειδίκευση της Στρατηγικής και του Σχεδίου Δράσης  της επικαιροποιημένης ΟΧΕ Νήσων Β. Σποράδων για…