Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Ένα δίχτυ προστασίας – 19 Ημέρες Ακτιβισμού κατά της Παιδικής Κακοποίησης

Λία Ρογγανάκη

Ένα δίχτυ προστασίας – 19 Ημέρες Ακτιβισμού κατά της Παιδικής Κακοποίησης

Γράφει η Λία Ρογγανάκη

Φαίδρα πάντα προσέχουμε στον δρόμο. Κοιτάς δεξιά; Κοιτάς αριστερά; Περιμένεις να ανάψει πράσινο το φανάρι; Καθημερινά η Φαίδρα όσες φορές και αν έβγαινε από το σπίτι άκουγε τις ίδιες ερωτήσεις από τον μπαμπά, την μαμά, την γιαγιά, τον πάππου για να μάθει πως θα περνάει με ασφάλεια τον δρόμο. Βασικό μέλημα όσων αγαπούσαν την Φαίδρα ήταν να της μάθουν όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζει για να είναι ασφαλής  στο δρόμο. Η ασφάλεια του παιδιού στο δρόμο, είναι μια πολύ μεγάλη έγνοια για τον κάθε γονιό. Τι θα σκεφτόσασταν όμως αν σας έλεγα ότι τα στατιστικά δεδομένα δείχνουν πως το παιδί σας είναι πιο πιθανό να κακοποιηθεί σεξουαλικά από το να το χτυπήσει ένα αυτοκίνητο, καθώς περνάει τον δρόμο;

Πόσες φορές μιλήσατε στο παιδί σας για την σεξουαλική κακοποίηση;

Τόσο μέσα από το οικογενειακό περιβάλλον, όσο και μέσα από το σχολείο, με την κατάλληλη εκπαίδευση το παιδί πρέπει να μάθει να αυτοπροστατεύεται.

Η ιδέα να μιλήσεις σε ένα παιδί για τη σεξουαλική κακοποίηση είναι σαν να ρίχνεις μαύρη μπογιά σε λευκό νυφικό. Φοβάσαι πως θα του στερήσεις την αθωότητά του. Δεν θέλεις να το τρομάξεις δείχνοντας του πόσο άγριος είναι ο κόσμος που ζει. Ωστόσο οφείλεις να του δώσεις όσα περισσότερα εφόδια γίνεται για να προστατευτεί.

Δεν μπορείτε να βρίσκεστε παντού  για να προστατεύσετε το παιδί σας μπορείτε όμως να του μάθετε πως να προστατεύει τον εαυτό του, να μην είναι ευάλωτο, και να σας μιλήσει έγκαιρα αν κάτι του συμβεί.

Αρχίστε μαθαίνοντας στο παιδί σας ότι υπάρχουν συγκεκριμένα σημεία στο σώμα του τα οποία δεν επιτρέπεται να αγγίζουν οι άλλοι (αυτά που καλύπτονται από τα εσώρουχα). Το παιδί πρέπει να ενθαρρυνθεί, αν έχει κάποιο πρόβλημα, να το συζητήσει και να ζητήσει βοήθεια από έναν έμπιστο ενήλικα ο οποίος θα ανήκει στο “δίκτυο ασφαλείας” του .

Τα ίδια τα παιδιά σπάνια καταγγέλλουν τους θύτες και είναι αυτή η μυστικότητα και η κοινωνική σιωπή που προστατεύει τους δράστες και επιτρέπει τη συνέχιση της κακοποίησης.

Γι αυτό μάθετε του να διαχωρίζει το καλό από το κακό μυστικό και ότι τα κακά μυστικά δεν τα κρατάμε μέσα μας  να μας πνίγουν αλλά τα λέμε πάντα σε έναν ενήλικα που εμπιστευόμαστε.

Η κακοποίηση των παιδιών είναι δυστυχώς ένα αυξανόμενο φαινόμενο της εποχής μας.9 στις 10 περιπτώσεις κακοποίησης παραμένουν χωρίς καταγγελία, προστασία και αντιμετώπιση.

Εάν υποψιάζεστε ότι ένα παιδί κακοποιείται  είναι σημαντικό να μη σιωπήσετε. Είναι απαραίτητο να εκπαιδευτούμε όλοι, γονείς, εκπαιδευτικοί, ιατροί, αστυνομικοί στην αναγνώριση των συμπτωμάτων και στη στήριξη των παιδιών-θυμάτων κακοποίησης.

Οφείλουμε να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά μας για να το προλάβουμε πριν συμβεί. Να τους μιλήσουμε ξανά και ξανά για το πως να προστατευτούν.

Το να μιλήσετε στα παιδιά σας για τη σεξουαλική κακοποίηση είναι σαν να τους μιλάτε για το πώς πρέπει να διασχίζουν τον δρόμο.

Δε θα λέγατε στο παιδί σας μόνο μια φορά πως να περάσει τον δρόμο με ασφάλεια ,για την κακοποίηση γιατί να το κάνετε?

Τα παιδιά θα προστατεύονται ουσιαστικά όταν οι ενήλικες αναλάβουν προσωπικά την ευθύνη για την προστασία τους. Αυτό θα πραγματωθεί όταν αποφασίσουμε να κοιτάξουμε χωρίς δικαιολογίες  την  πραγματικότητα, να συζητήσουμε σκληρά, να αλλάξουμε τις συμπεριφορές σχετικά με τα θύματα και τους δράστες , να βρούμε το θάρρος να δράσουμε όταν κάτι πέφτει στην

αντίληψη μας αντί να κοιτάμε από μακριά.

Όλοι έχουμε το ρόλο μας στην προστασία των παιδιών.

Η αντιμετώπιση της κακοποίησης των παιδιών είναι τόσο σημαντική υπόθεση που δεν θα μπορούσε να είναι ευθύνη ενός μόνο φορέα ή υπηρεσίας .

Η προστασία των παιδιών είναι ευθύνη όλων.

Λία Ρογγανάκη

Γενική–Οικογενειακή Ιατρός

Πρόεδρος Περιφερειακής Επιτροπής Ισότητας των Φύλων της Περιφέρειας Θεσσαλίας




Total
0
Shares
Previous Article
Γράφει ο Ηλίας Γιαννακόπουλος

Ο Σιούλας ο Ταμπάκος: Μία διαχρονική μορφή

Next Article
elliniki astynomia eglima

Φάρσαλα: Συνελήφθη για εμπρησμό και φθορά ξένης ιδιοκτησίας