Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

…εν μέσω εθνικού πένθους επιχειρεί την ιδιωτικοποίηση του νερού η κυβέρνηση της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη

Ν.Ε. ΣΥ.ΡΙΖ.Α. - Π.Σ. ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ: Ενημέρωση ψηφοφόρων για την εκλογή προέδρου στις 24 Σεπτεμβρίου 2023 - ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Ν.Ε. Καρδίτσας: Περιοδείες κλιμακίων υποψηφίων βουλευτών σήμερα Τρίτη 2 Μαΐου - Απέναντι στις διεκδικήσεις των αγροτών η κυβέρνηση Μητσοτάκη σηκώνει ασπίδα αυταρχικότητας με ματ και χημικά - Αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών από την 1η Ιανουαρίου 2023 προβλέπεται από τον ασφαλιστικό «νόμο Βρούτση»

…εν μέσω εθνικού πένθους επιχειρεί την ιδιωτικοποίηση του νερού η κυβέρνηση της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη

Δεν αρκούν, προφανώς, οι χορηγούμενες σε ιδιώτες «άδειες χρήσης νερού» με πρόσχημα την παραγωγή ενέργειας από μικρά υδροηλεκτρικά, οι οποίες ξεκάθαρα μπορούν να αποτελέσουνπροθάλαμοιδιωτικοποίησης του φυσικού και δημόσιου αγαθού του νερού,αφού στην πράξη περιορίζουν δραστικά ή και αποκλείουνκάθε άλλη υφιστάμενη ή μελλοντική ανάγκη χρήσης νερού και οιιδιώτες κάτοχοί τουςαποκτούν, ουσιαστικά, την αποκλειστική χρήση του.

Το θέμαέχει και συνέχεια, που, μάλιστα, δείχνει ότι δε μπορεί να φρενάρει ούτε από το πένθος,στο οποίο έχει βυθιστεί ολόκληρη η χώρα.Δεν πτοούνται, άλλωστε, από τέτοια η ανάλγητη για το λαό και δέσμια μεγαλοσυμφερόντων κυβέρνηση της ΝΔ και οΠρωθυπουργός τηςΚυριάκοςΜητσοτάκης,που βιάζονται για το τελικό χτύπημα στα δημόσια αγαθά, συμπεριλαμβάνοντας στους στόχους τους αυτή τη φορά και τηνιδιωτικοποίηση της διαχείρισης του δημοσίου αγαθού του νερού.

Έτσι,ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κος Σκρέκας, κατέθεσε άρον – άρον στη Βουλήνομοσχέδιο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την προστασία του περιβάλλοντος (έτσι ισχυρίζεται), στις βασικές ρυθμίσεις του οποίου περιλαμβάνονται η κατάργηση της Εθνικής Επιτροπής Υδάτων και η μεταφορά, μεταξύ άλλων, στην υφιστάμενη ανεξάρτητη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειαςκρίσιμων αποφασιστικών  και ελεγκτικών αρμοδιοτήτων για την ύδρευση και άρδευση, με  έκδηλο τον άμεσο κίνδυνο απώλειας του δημόσιου ελέγχου του κράτους στο δημόσιο αγαθό του νερού.

Η κατάθεση, μάλιστα, του συγκεκριμένου νομοσχεδίου έλαβε χώρα ευτελίζονταςκάθε έννοια τηςδιαδικασίας της δημόσιας διαβούλευσης και επιβεβαιώνοντας όλους όσους έκαναν λόγο για προσχηματική συζήτηση, αφού ο αρμόδιος υπουργός κος Σκρέκας έδωσε αντίστοιχη προθεσμία  μόλις τεσσάρων ημερών (και μάλιστα εντός του τριημέρου της Καθαράς Δευτέρας),αγνοώντας αιτήματα χιλιάδων πολιτών για παράτασή της,

Χαρακτηριστική για τις μετά την κατάθεση του προαναφερόμενου σχεδίου νόμου εξελίξεις η ανακοίνωση τηςΈνωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης (αλλιώς ΔΕΥΑ, κοινωφελείς και μη κερδοσκοπικές δημοτικές επιχειρήσεις και δρουν μονοπωλιακά στον κάθεδήμο), που εκφράζει την έντονη ανησυχία της για παρεμβάσεις στον τομέα υπηρεσιών ύδατος,για τις οποίες εκτιμά ότι θα οδηγήσουν στην ιδιωτικοποίηση των ΔΕΥΑ, και μάλιστα σε αντίθεση με τις πρόσφατες αποφάσεις του ΣτΕ υπέρ της δημόσιας διαχείρισης του νερού.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει ήδη δεσμευτεί ότι με την επόμενη προοδευτική κυβέρνηση της χώρας οι όποιες ανωτέρω ρυθμίσεις θα ακυρωθούν και η διαχείριση του  νερού θα ανήκει στους ΟΤΑ υπό τον έλεγχο της Πολιτείας και καλεί  αυτοδιοίκηση,αρμόδιουςφορείς και πολίτες για τη διαμόρφωση ενός  κοινού μετώπου  υπεράσπισης των βασικών κοινωνικών αγαθών, ώστε τα σχέδια Μητσοτάκη να μείνουν στα χαρτιά.

Για το Τμήμα Περιβάλλοντος της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Καρδίτσας

Γιώργος Δ. Καραβίδας
Total
0
Shares