Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Εμφάνιση Καταρροϊκού Πυρετού στις ΠΕ Κοζάνης και Καστοριάς – Μέτρα στον Νομό Καρδίτσας

Η Υποδιεύθυνση Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας ενημερώνει για την εμφάνιση καταρροϊκού πυρετού
ktinotrofikes egkatastaseis

Εμφάνιση Καταρροϊκού Πυρετού στις Περιφερειακές Ενότητες Κοζάνης και Καστοριάς – Μέτρα στον Νομό Καρδίτσας 

Η Υποδιεύθυνση Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας ενημερώνει τους ιδιοκτήτες εκτροφών μηρυκαστικών για την εμφάνιση καταρροϊκού πυρετού σε εκτροφές αιγοπροβάτων στις Περιφερειακές Ενότητες Καστοριάς και Κοζάνης (7 εστίες στην Π.Ε. Καστοριάς και 1 στην Π.Ε. Κοζάνης).

Ο καταρροϊκός πυρετός είναι λοιμώδες νόσημα που οφείλεται σε ιό και μεταδίδεται από ζώο σε ζώο με το τσίμπημα κουνουπιού.

Προσβάλλει όλα τα μηρυκαστικά, αλλά κλινικά συμπτώματα εμφανίζουν κυρίως τα πρόβατα.

Το νόσημα δεν προσβάλει τον άνθρωπο.

Τα προσβεβλημένα ζώα εμφανίζουν πυρετό μέχρι 42ο C, οίδημα (πρήξιμο) στην περιοχή του στόματος, των οφθαλμών και των αυτιών, ρινικό έκκριμα, σιελόρροια (αφροί στο στόμα), μπλε γλώσσα, απώλεια βάρους και θάνατο. Θεραπεία δεν υπάρχει. Όσα ζώα αναρρώσουν εμφανίζουν απώλεια τριχώματος, στειρότητα και καθυστερημένη ανάπτυξη.

Οι οικονομικές απώλειες από την είσοδο του νοσήματος στην εκτροφή είναι πολύ μεγάλες.

Πρόληψη του νοσήματος μπορεί να γίνει με την καταπολέμηση των εντόμων τόσο με τη χρήση των κατάλληλων εντομοκτόνων στα ζώα όσο και στους στάβλους.

Προκειμένου να αποτραπεί η εξάπλωση της νόσου και σε άλλους νομούς, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει ορίσει ζώνες προστασίας και επιτήρησης σε ακτίνα συνολικά 150 χιλιομέτρων από τις εστίες της νόσου.

Η Π.Ε. Καρδίτσας ανήκει στην ζώνη επιτήρησης, η οποία εκτείνεται σε μήκος 50 χιλιόμετρων και εκτός του Νομού μας περιλαμβάνει τις Π.Ε. Κέρκυρας, Ιωαννίνων, Πρέβεζας, Θεσπρωτίας, Άρτας, Ευρυτανίας, Φθιώτιδας, Αιτωλοακαρνανίας, Τρικάλων, Λάρισας, Καστοριάς, Γρεβενών, Κοζάνης, Φλώρινας, Πιερίας, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Πέλλας, Κιλκίς, Σερρών και Χαλκιδικής.

Οι κάτοχοι εκτροφών μηρυκαστικών (προβάτων, αιγών και βοοειδών) του νομού μας απαγορεύεται να μετακινήσουν τα ζώα τους εκτός των ορίων της ζώνης επιτήρησης.

Εντός της ζώνης επιτήρησης τα ζώα μετακινούνται μόνο εάν έχει εφαρμοστεί πριν τη μετακίνηση τους κατάλληλο εντομοαπωθητικό.

Το εντομοαπωθητικό χορηγείται από ιδιώτη Κτηνίατρο, ο οποίος εκδίδει κτηνιατρική συνταγή και καταγράφει τη χορήγηση στο Μητρώο Φαρμακευτικής Αγωγής της Εκτροφής. Αντίγραφο της κτηνιατρικής συνταγής κίτρινου χρώματος μαζί με την απόδειξη ή το τιμολόγιο αγοράς των αντίστοιχων φαρμάκων παραμένει στο επίσημο μητρώο φαρμακευτικών αγωγών της εκμετάλλευσης για πέντε (5) χρόνια.

Για να εγκριθεί από την Υπηρεσία μας η μετακίνηση των ζώων εντός της ζώνης επιτήρησης, για σφαγή ή πώληση και να εκδοθούν υγειονομικά πιστοποιητικά, οι κάτοχοι των εκτροφών αιγοπροβάτων και βοοειδών πρέπει να προσκομίζουν στα Κτηνιατρικά Γραφεία της Υπηρεσίας μας το μητρώο της εκτροφής, τα διαβατήρια των ζώων (για τα βοοειδή) και το μητρώο φαρμακευτικής αγωγής με την κτηνιατρική συνταγή, όπου θα φαίνεται η χορήγηση του εντομοαπωθητικού στα ζώα, που προορίζονται για σφαγή ή πώληση.

Παρακαλούνται οι κάτοχοι εκτροφών μηρυκαστικών (αιγοπροβάτων, βοοειδών) να επικοινωνήσουν με το αρμόδιο Κτηνιατρικό Γραφείο της Περιοχής τους για οδηγίες προκειμένου να προφυλάξουν τα ζώα τους από τη νόσο.

Ο Καταρροϊκός Πυρετός του Προβάτου είναι νόσημα υποχρεωτικής δήλωσης. Σε περίπτωση υποψίας του νοσήματος ενημερώστε άμεσα την Υπηρεσία μας.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην Υποδιεύθυνση Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας στα τηλέφωνα 24413-55237 –55240- 55242 και στα Κτηνιατρικά Γραφεία:

Καρδίτσας τηλ. 24410-23980

Παλαμά τηλ. 24440-22302

Σοφάδων τηλ. 24430-22298

και Μουζακίου τηλ. 24450-41267

Καρδίτσα, 06 Αυγούστου 2020

ΜΕ Ε.Π.

Η Αναπληρώτρια της Προϊσταμένης

της Υποδιεύθυνσης Κτηνιατρικής Π.Ε. Καρδίτσας

Ελένη Ε. Μπουλουξή

Κτηνίατρος




Total
0
Shares
Previous Article
vamvaki

Ενημέρωση βαμβακοπαραγωγών για την αποτελεσματική φυτοπροστασία της βαμβακοκαλλιέργειας

Next Article
kalomoira koutra

40ήμερο μνημόσυνο Καλομοίρας Κούτρα