Ελληνοτουρκική προσέγγιση

Ελληνοτουρκική προσέγγιση - Οικονομική ταυτότητα –  Eπιδόματα - Θανάσης Θάνος: O βασιλιάς της υγείας είναι γυμνός;

Ελληνοτουρκική προσέγγιση

Γράφει ο Θανάσης Θάνος

Στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» της 19-2-2023 δημοσιεύτηκε κείμενο των κ. ΑΛΕΞΗ ΗΡΑΚΛΕΙΔΗ καθηγητή στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, κ. ΑΝΔΡΕΑ ΣΤΕΡΓΙΟΥ καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, κ. ΘΟΔΩΡΟΥ ΤΣΙΚΑ πολιτικού επιστήμονα – διεθνολόγου και κ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΤΣΙΤΣΕΛΙΚΗ καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, με τίτλο «Για μια διαφορετική Ελληνοτουρκική προσέγγιση».

Στο κείμενο αναφέρεται ότι τις τελευταίες δεκαετίες αποτυγχάνουν συνεχώς οι προσπάθειες επίλυσης των διαφορών και η κατάληξη είναι να θεωρείται αυτό φυσιολογική κατάσταση. Το κύριο εμπόδιο είναι ότι η δική μας πλευρά έχει όλα τα δίκαια ενώ η άλλη πλευρά είναι πάντα αδιάλλακτη και επιθετική. Τονίζεται στο κείμενο «η προσχηματική επίκληση των εθνικών δικαίων» από τους εκάστοτε υπερασπιστές της «εθνικής αλήθειας» μόνο αρνητικές επιπτώσεις έχει για την Ελλάδα.

Θεωρώ ότι όσες φορές λύθηκαν διαφορές εθνικές με τόλμη, το αποτέλεσμα ήταν καλό για τη συνέχεια. Δυνατό το ανωτέρω κείμενο με αλήθειες που δεν λέγονται εύκολα. Επίσης δυνατό το κείμενο, συναφές με το θέμα του παρόντος γράμματος, είναι αυτό που δημοσιεύτηκε στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» της 25-26/2/2023 του κ. ΝΙΚΟΥ ΜΑΡΑΝΤΖΙΔΗ καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Μεταξύ και άλλων αναφέρεται στον τοξικό λόγο των ΜΜΕ που θολώνει την οπτική των διμερών θεμάτων. Ιδίως εκείνες οι εικόνες των νέων όπλων που παρουσιάζονται από ένθερμους δημοσιογράφους, απόστρατους και κυβερνητικούς αξιωματούχους δεν είναι εικόνες που θα δημιουργήσουν κλίμα λύσης, αλλά είναι εικόνες μη λύσης.

Ενθυμούμαι τη λαχτάρα βουλευτή της κυβέρνησης σχεδόν «ανακρινόμενος» από δημοσιογράφο καναλιού επειδή χρησιμοποίησε τη λέξη συνεκμετάλλευση. Το αμοιβαίο όφελος θα βοηθήσει στην επίλυση των διαφορών, αφού προηγηθεί βέβαια με τόλμη και καλή διάθεση (όπως αναφέρθηκε) η συζήτηση, με την βοήθεια πάντα και του διεθνούς δικαίου. Η ευχή βέβαια είναι να βοηθήσουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Διαχρονικά οι εκάστοτε αντιπολιτεύσεις εμπόδισαν κάθε προσπάθεια.

Θα πρέπει, όπως αναφέρεται στην ανωτέρω δημοσίευση, να κατακτηθεί στη χώρα μας ότι «η γη κινείται» στο ζήτημα των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Τέλος αναφέρω (συναφές με τα ανωτέρω) τον τίτλο φιλοβασιλικού εντύπου «ΣΚΡΙΠ» «θα απαντήσωμεν με την βροντή των όπλων μας», απαντώντας στην πρόταση μεγάλων δυνάμεων της Ευρώπης για ειρηνική επίλυση λίγο πριν τη Μικρασιατική καταστροφή.

ΘΑΝΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ

Τοπογράφος μηχανικός Ε.Μ.Π

Total
0
Shares