Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

Ελληνίδα αγρότισσα, η ψυχή της γης μας…

Α. Σκόνδρα: Για αυξήσεις μισθών και φοροελαφρύνσεις το πρώτο οικονομικό νομοσχέδιο Ασ. Σκόνδρα: Συνολικά 185,5 εκ ευρώ στον πρωτογενή τομέα ως τον Μάϊο - Α. Σκόνδρα: Παράσταση με τίτλο «Η κορύφωση του δράματος του ΣΥΡΙΖΑ» - Ασημίνα Σκόνδρα: Όφελος για όλους η ταχύτερη απονομή Δικαιοσύνης

Ελληνίδα αγρότισσα, η ψυχή της γης μας…

Γράφει η Α. Σκόνδρα, Βουλευτής Καρδίτσας Ν.Δ.

«Και τότε πρόσταξε ν’ ανάψουν τις λαμπάδες.

Στο γλυκύ τους φέγγος είδε τα χέρια

της λιγνά, στεγνά, πανίσχυρα, σαν των αγίων, σαν ξερά δέντρα που ‘δωσαν πολύ καρπό.

Άγρια χέρια, πελεκημένα απ’ τη λάτρα του σπιτιού και του αγρού».

Στο ποίημα του Γιάννη Ρίτσου, «η Αγρότισσα», αποδίδεται ακριβώς η εικόνα της γιαγιάς, μάνας, αδελφής, συζύγου, Ελληνίδας αγρότισσας. Της γυναίκας, που είναι πλασμένη από το χώμα μιας τραχιάς γης, αλλά η καρδιά της είναι ζυμωμένη από τους καρπούς και τα άνθη της γης αυτής και την αθωότητα των γεννημάτων της.

Πολιτικά, κοινωνικά και πολιτιστικά, περιγράφει την εικόνα της, που παρά τις σκληρές συνθήκες, αποτελεί, την ψυχή της ελληνικής περιφέρειας. Χωρίς την Ελληνίδα αγρότισσα, με τους πολλαπλούς ρόλους, δεν θα είχε μείνει ζωντανή η ελληνική περιφέρεια ούτε οι παραδόσεις μας.

Μητέρα, σύζυγος, εργάτρια – παραγωγός, επιχειρηματίας… είναι το πρόσωπο που τα συνδυάζει όλα και αποτελεί τον συνδετικό κρίκο και το σημείο αναφοράς κάθε οικογένειας, κάθε τοπικής κοινότητας. Με την παρουσία και την δράση της, ενισχύει την κοινωνική συνοχή και συμβάλλει στην ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας.

Η ημέρα της Αγρότισσας είναι μια ημέρα με ιδιαίτερο συμβολισμό, για τον ελληνικό αγροτικό κόσμο. Θυμίζει τον κρίσιμο ρόλο των Ελληνίδων σε γεωργία και κτηνοτροφία. Υπενθυμίζει σε όλους, ιδιαίτερα σε εμάς, τους πολιτικούς, την ευθύνη που έχουμε για την προστασία και ενίσχυση αυτού του ρόλου, μέσα από ολοκληρωμένες  πολιτικές και πρωτοβουλίες,  που στοχεύουν στο σύνολο της αγροτικής δραστηριότητας.

Βιώνουμε μια δύσκολη εποχή και πρωτόγνωρη για την μεταπολεμική περίοδο. Με αβεβαιότητες, ανησυχίες και τον κίνδυνο της επισιτιστικής κρίσης ορατό στην παγκόσμια κοινότητα.

Σε αυτή την δύσκολη περίοδο, παρότι ως κοινωνία έχουμε υπερβεί μακραίωνες πατριαρχικές πρακτικές και διαχειριστές της γης είναι πια και γυναίκες, τα προβλήματα για τις αγρότισσες παραμένουν έντονα.

Ως Πολιτεία, οφείλουμε να αναπτύσσουμε πολιτικές, που θα δίνουν κίνητρα για μεγαλύτερη συμμετοχή των γυναικών στην αγροτική οικονομία. Πλέον, με την ανάπτυξη της τεχνολογίας και τις καινοτόμες δράσεις στην παραγωγή, εκείνο που μετρά δεν είναι η μυϊκή δύναμη αλλά η γνώση, η μεθοδικότητα, η ευστροφία, η τόλμη, η ευελιξία, η ευφυΐα και η επιμονή.

Κατά συνέπεια οφείλουμε να ρίξουμε βάρος στην διασφάλιση των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων γης των γυναικών, στην αντιμετώπιση της έμφυλης βίας και στην παροχή ποιοτικής εκπαίδευσης για αγόρια και κορίτσια της υπαίθρου.

Ο συνεργατισμός, η μεταποίηση, η οικοτεχνία, ο αγροτουρισμός, η πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία, η άμβλυνση  των ανισοτήτων, η αναχαίτηση ερήμωσης της υπαίθρου και ο κοινωνικός αποκλεισμός είναι τομείς που η Κυβέρνηση της Ν.Δ., συστηματικά παρεμβαίνει, επιχειρώντας να κρατήσει ισχυρή την παρουσία των γυναικών στην αγροτική οικονομία.

Παρά τις αντιξοότητες της εποχής, από τους 328.121 κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, οι 151.055, δηλαδή οι περίπου οι μισοί είναι γυναίκες. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΣΔΕ, από τις 661.815 αιτήσεις που έγιναν το 2022, οι 306.749 αφορούν σε αγρότισσες, δηλαδή 46,34%.

Η καλλιεργήσιμη έκταση, που δηλώνεται από αγρότισσες είναι το 36% της συνολικής δηλωθείσας έκτασης σε όλη την χώρα. Αλλά και στα ευρωπαϊκά προγράμματα, στη Βιολογική Γεωργία, το 37% των δικαιούχων είναι επαγγελματίες αγρότισσες. Στους νέους αγρότες το 32,63%, στην Εξισωτική το 54,25, στα Σχέδια Βελτίωσης το 29%, στα γεωργοπεριβαλλοντικά το 43%, στις μικρές εκμεταλλεύσεις το 45,4%.

Γενικά, το 53,48%, δηλαδή σε πλειοψηφικό ποσοστό, οι δικαιούχοι των ευρωπαϊκών προγραμμάτων είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότισσες.  Σημαντικά στοιχεία που δείχνουν την θέση που έχει κατακτήσει σήμερα η γυναίκα στον πρωτογενή τομέα.

Σήμερα, η νέα αγρότισσα είναι μια σύγχρονη επαγγελματίας και σε πολλές περιπτώσεις, μια καινοτόμος επιχειρηματίας. Είναι το «θηλυκό μυαλό», που γεννά λύσεις, έχει ενσυναίσθηση της δύσκολης πραγματικότητας, αλλά και οράματα για έναν καλύτερο κόσμο για τα παιδιά της.

Λειτουργεί περισσότερο ομαδικά και είναι πιο δεκτική στα συνεργατικά σχήματα, που προωθεί η Ευρώπη και έχει τη διάθεση να αποκτήσει πρόσθετες γνώσεις και δεξιότητες. Είναι από τη μια, η σύγχρονη επαγγελματίας και από την άλλη θεματοφύλακας της λαϊκής μας κληρονομιάς, κρατώντας την παράδοση ζωντανή.

Αναζητεί νέα πεδία δράσεως μέσα από τον πολιτισμό, τον αγροτουρισμό,  την οικοτεχνία, συμβάλλοντας με κάθε τρόπο στην ανάπτυξη του τόπου της. Είναι η ψυχή της κοινωνίας, η ψυχή της ελληνικής περιφέρειας, η ψυχή της ελληνικής γης. Τη δύναμη αυτής της ψυχής, είμαι την στηρίξω με κάθε τρόπο…

Άλλωστε, σε όλη τη διάρκεια του εργασιακού και πολιτικού μου βίου στέκομαι δίπλα σε όλους τους αγρότες και ειδικά στις φίλες αγρότισσες. Είναι γυναίκες που οι ζωές μας για πολλά χρόνια είναι παράλληλες, που έχουμε κοινές εμπειρίες και επιδιώξεις για τον τόπο μας. Που προσπαθούμε για το καλύτερο. Στέκομαι και θα στέκομαι δίπλα τους, τις θαυμάζω και τις στηρίζω με όλες μου τις δυνάμεις.

 




Total
0
Shares
Previous Article
Ο Σύλλογος Αργιθεατών Τρικάλων στην εκδήλωση στο Μουζάκι για το «ΕΠΟΣ ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗ»

Ο Σύλλογος Αργιθεατών Τρικάλων στην εκδήλωση στο Μουζάκι για το «ΕΠΟΣ ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗ»

Next Article
Πρωτιές για τις νεαρές αθλήτριες του Φωκιανού Καρδίτσας στους αγώνες στίβου «ΙΟΡΔΑΝΙΔΕΙΑ 2022»

Πρωτιές για τις νεαρές αθλήτριες του Φωκιανού Καρδίτσας στους αγώνες στίβου «ΙΟΡΔΑΝΙΔΕΙΑ 2022»