Έλληνας μαθητής έφτιαξε το «InMoov», ένα ρομπότ με τεχνητή νοημοσύνη και όλος ο πλανήτης παραμιλάει

Έλληνας μαθητής έφτιαξε το «InMoov», ένα ρομπότ με τεχνητή νοημοσύνη και όλος ο πλανήτης παραμιλάει

 Ο λόγος για τον 15χρονο Δημήτρη Χατζή από την Καβάλα που έφτιαξε  ένα ανθρωποειδές με κόστος μόλις  500 ευρώ και το αποτέλεσμα μας αφήνει άφωνους . Ο 15χρονος μαθητής είναι ένα από τα έξι άτομα του κόσμου που έχουν προχωρήσει στη συγκεκριμένη κατασκευή.

 Όλα συνέβησαν την περασμένη Πέμπτη, όταν η Λέσχη Επιχειρηματικότητας απένειμε τα βραβεία «Κούρος». Ο 15χρονος μαθητής έλαβε τον «Έπαινο Νεανικής Πρωτοβουλίας και Επιχειρηματικότητας», μια ξεχωριστή απονομή που θέσπισαν τα βραβεία «Κούρος» για να τιμήσουν την έως τώρα δημιουργικότητα του. Αυτή θα μπορούσε να είναι η μέρα για την αρχή ενός λαμπρού μέλλοντος!

Ποιος είναι ο 15χρονος Δημήτρης Χατζής

 Ο Δημήτρης Χατζής, ο μαθητής της Α’ Λυκείου από την Καβάλα, έχει στο εφηβικό του δωμάτιο ένα ανθρωποειδές ρομπότ, ύψους 1.85 μ. Με εκείνο συνεννοείται σε άπταιστα Αγγλικά. Μάλιστα, ξόδεψε κάτι λιγότερο από 500 ευρώ για να το δημιουργήσει.

Του πήρε περισσότερο από ένα χρόνο για να σχεδιάσει τα κομμάτια του ρομπότ, που ονόμασε Troopy (Τρούπι), να τα εκτυπώσει  – στον επίσης δικής του κατασκευής 3D εκτυπωτή- και να τα κολλήσει. Σήμερα βρίσκεται στην παγκόσμια λίστα των έξι κατασκευαστών του συγκεκριμένου τύπου ρομπότ. Αυτά ονομάζονται InMoov.

Ο Δημήτρης ασχολήθηκε με τη ρομποτική για πρώτη φορά σε ηλικία 11 χρόνων. Μόλις τρία χρόνια αργότερα κατάφερε να σχεδιάσει και να κατασκευάσει μόνος του έναν οικιακό εκτυπωτή τρισδιάστατων αντικειμένων. Κέρδισε επάξια έπαινο και το 2ο βραβείο του 5ου Φεστιβάλ Βιομηχανικής Πληροφορικής. Ο πατέρας του, Γιώργος Χατζής. Η μητέρα του, Μελίνα Ευθυμιάδου. Στο άκουσμα των επιτευγμάτων του μικρού Δημήτρη πρώτος αντέδρασε ο Sr Στέλιος Χατζηιωάννου – στυλοβάτης των βραβείων «Κούρος» μέσω βραβείου που φέρει το όνομα του – ο οποίος ανακοίνωσε την χορηγία 10.000 ευρώ για τις σπουδές του και αμέσως μετά στην ίδια κίνηση, την χορηγία 10.000 ευρώ προχώρησε και ο πρόεδρος της KPMG στην Ελλάδα. 

Η ταυτότητα του ανθρωποειδές «InMoov» που έφτιαξε ο 15χρονος

Το «InMoov» είναι ένα project που έχει σαν κεντρική ιδέα τις έννοιες του sharing και community. Έδωσε και δίνει τη δυνατότητα να αναπαραχθούν με βάση αυτό, αμέτρητα έργα σε όλο τον κόσμο. Σήμερα, έχει οδηγήσει στην δημιουργία του συγκεκριμένου ρομπότ με ύψος 1,85μ. αποτελούμενο από 28 servo κινητήρες, ηχεία, κάμερα, xbox kinect και φτιαγμένο με πάνω από 10 κιλά φυσικού ABS. Μπορεί να μιμηθεί άψογα σχεδόν όλες τις κινήσεις του ανθρώπινου σώματος. Το κάνει εξαιτίας των ανεξάρτητων κινήσεων που υποστηρίζει. Επιπλέον, μπορεί να επικοινωνήσει στην αγγλική γλώσσα με τον κατασκευαστή του ανάλογα με τον προγραμματισμό που του έχει γίνει.

 Όντας λοιπόν ένας από τους λιγοστούς κατασκευαστές «InMoov» στον κόσμο και ταυτόχρονα ο μικρότερος από αυτούς επισκέφθηκε τη διεθνή έκθεση Maker Faire Berlin 2015. Εκείνη πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο στις αρχές του μήνα. Έγινε ύστερα από πρόσκληση του κατασκευαστή «InMoov» Gael Langevin και την οικονομική υποστήριξη του Επιμελητηρίου από την Καβάλα. Περισσότεροι από 3.500 μαθητές γυμνασίων και λυκείων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης αλλά και από σχολεία των Σερρών, του Κιλκίς και περιοχών της Κεντρικής Μακεδονίας επισκέφθηκαν φέτος το Φεστιβάλ Βιομηχανικής Πληροφορικής στο οποίο συμμετείχαν συνολικά σαράντα σχολεία με συνολικά σαράντα δυο εκθέματα. Το Φεστιβάλ διοργανώνεται κάθε χρόνο από το Κέντρο Τεχνολογικής Έρευνας Α.Μ.Θ., το ΤΕΙ Α.Μ.Θ. με την υποστήριξη του Επιμελητηρίου Καβάλας, της Περιφέρειας Α.Μ.Θ. και του Δήμου Καβάλας.

Με πληροφορίες από το newsitamea.

Total
1
Shares
Previous Article

ΕΠΟ: Θετική στη δημιουργία β' ομάδων

Next Article
ΘΕΡΙΝΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

Θερινός Κινηματογράφος Καρδίτσας: Οι ταινίες της εβδομάδας


Total
1
Share