Εκπαιδευτική – Μουσική Επίσκεψη Μουσικού Σχολείου Καρδίτσας στη Ρουμανία

Εκπαιδευτική – Μουσική Επίσκεψη Μουσικού Σχολείου Καρδίτσας στη Ρουμανία

 

Με επίσημη Πρόσκληση του Ελληνικού Σχολείου «Αθηνά» τα μουσικά σύνολα του Μουσικού Σχολείου «Μπαντίνα» και «Βυζαντινή Χορωδία» πραγματοποίησαν Εκπαιδευτική – Μουσική Επίσκεψη στη Ρουμανία

Αρχικά επισκέφθηκαν το Πατριαρχείο Ρουμανίας όπου έτυχαν θερμής υποδοχής, ξεναγήθηκαν στο εσωτερικό του Πατριαρχικού  Μεγάρου, έψαλλαν ύμνους και απολυτίκια, ενώ μέλη της Πατριαρχικής Χορωδίας «ΤΡΟΝΟΣ» ανταποκρίθηκαν με τη σειρά τους με ψαλμούς-ύμνους προς τιμήν του σχολείου στα ελληνικά και στα ρουμάνικα.

Ο Μητροπολίτης Βαρλαάμ του Πλόβιτσε μίλησε στους Καθηγητές και μαθητές του σχολείου με θερμά λόγια, εξήρε τη σημασία και σπουδαιότητα της Βυζαντινής Μουσικής Τέχνης, καθώς και της Παράδοσης και ανέφερε ότι τις δύο χώρες συνδέουν κοινά μουσικά στοιχεία και παραδόσεις. Η επίσκεψη καλύφθηκε από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης (ραδιόφωνο – τηλεόραση), το επίσημο παγκόσμιο εκκλησιαστικό site www.romfea.gr και μεταδόθηκε ζωντανά από το Karditsalive.net.

Οι μαθητές και οι συνοδοί καθηγητές προσκύνησαν τους τάφους των Πατριαρχών και έψαλλαν τον Ακάθιστο Ύμνο. Ιδιαίτερα σημαντική υπήρξε η πρόσκληση,  από το Ελληνικό Σχολείο Βουκουρεστίου «Αθηνά», όπου έγινε ξενάγηση στο κτίριο και τις αίθουσες των μαθημάτων του Ελληνικού Σχολείου, το οποίο αριθμεί 60 μαθητές περίπου σε όλες τις βαθμίδες  (Νηπιαγωγείο – Λύκειο) και 12 Εκπαιδευτικούς αποσπασμένους από την Ελλάδα. Οι μαθητές γνωρίστηκαν με τα ελληνόπουλα της διασποράς και οι μαθητές του Ελληνικού Μουσικού Σχολείου Καρδίτσας γνώρισαν τα μουσικά όργανα της ορχήστρας και συνταξίδεψαν μέσα από τους ήχους και τα χρώματα της μουσικής. Ακολούθησε εντυπωσιακή συναυλία των συνόλων του σχολείου με παραδοσιακά και σύγχρονα έντεχνα τραγούδια, ενώ στη συνέχεια τα δυο σχολεία συνέπραξαν μουσικά με ρεπερτόριο ελληνικής και ξένης μουσικής, δημιουργώντας  ιδιαίτερο κλίμα συγκίνησης και χαράς.

Καθηγητές  και μαθητές συζήτησαν για εκπαιδευτικά θέματα, αντάλλαξαν απόψεις για τα εκπαιδευτικά συστήματα και τις δομές της εκπαίδευσης, τόνισαν τη  σημασία της Μουσικής Τέχνης ιδιαίτερα στα παιδιά και γενικά σε όλες τις ανθρώπινες στιγμές. Η επίσκεψη έκλεισε με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου μέσα σε ατμόσφαιρα συγκίνησης και απέσπασε το θερμό χειροκρότημα που ήταν η ανταμοιβή των μαθητών και η επισφράγιση των σχέσεων των δύο Σχολείων.

Ο Διευθυντής του Ελληνικού Σχολείου κος Μπλίτσας Παναγιώτης ευχαρίστησε θερμά τους μαθητές του Μουσικού Σχολείου, ακολούθησε ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων μαζί με την υπόσχεση για ανανέωση της πρόσκλησης την επόμενη σχολική χρονιά.

Δεν έλειψαν ωστόσο οι επισκέψεις στο Παλάτι Κοτροτσένι, τέως βασιλικό Παλάτι του Καρόλου του Α’ και νυν επίσημη κατοικία του Προέδρου της Ρουμανίας, στο κάστρο Πέλες στη Σινάια, το εντυπωσιακό για την αρχιτεκτονική  και το μέγεθός του (160 δωμάτια) παλάτι που προοριζόταν για θερινή κατοικία του βασιλιά Καρόλου του Α’,  στο μεσαιωνικό κάστρο Μπραν, γνωστό ως κάστρο του Δράκουλα και τέλος στη μεσαιωνική πόλη Brasov με την μαύρη εκκλησία (τη μεγαλύτερη μεταξύ Βιέννης και Κωνσταντινούπολης και την όμορφη πλατεία της.

Τα μουσικά σύνολα Μπαντίνα και Βυζαντινή Χορωδία αποτελούμενα από 48 μαθητές και συνοδούς καθηγητές τους: Άγγελο Παλαπέλα (ΜαέστροςΜπαντίνας), Ιωάννη Μαυρομάτη (Χοράρχης Βυζαντινής Χορωδίας), Έλενα Γρηγορίου (Καθηγήτρια Γαλλικής Φιλολογίας) και Βασίλη Ευθυμίου (Καθηγητής Μουσικής – Ακορντεόν), αξιοποιώντας κατά τον καλύτερο τρόπο την έννοια της συνεργασίας και της αξίας της Μουσικής τέχνης εκπροσώπησαν κατά τον καλύτερο τρόπο το Μουσικό Σχολείο Καρδίτσας στην Ευρώπη, διευρύνοντας τους μουσικούς εκπαιδευτικούς ορίζοντες των μαθητών και των Εκπαιδευτικών του.

Μουσικό Σχολείο Καρδίτσας

mousiko sxoleio karditsas roumania 1 mousiko sxoleio karditsas roumania 2
Total
0
Shares